Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Potager – som att måla med plantor

Monika Hulthe lämnade storstaden för Smålands glesbygd och märkte snart vilken energi och skaparkraft som föds när jobbtillfällena är begränsade. Läs och inspireras av hennes tankar kring odling i allmänhet och potagen i synnerhet!

Självförsörjning och entreprenörskap i glesbygden: Inspiration och råd för odlare

Hur klarar man sig i glesbygden där det inte finns några jobb? Jo, ofta får man skapa sitt eget arbete. Jag har alltid odlat och dragit upp plantor själv, och för några år sedan bestämde jag mig för att ta steget fullt ut – och startade plantskolan Ekoplantan. När jag andra året fick gott om plantor över, utökade jag med ytterligare ett växthus och började sälja tomater och grönt. Initiativet blev både en försörjning och en ny mening i vardagen.

Godisgurkor & vackra tomater

I dag odlar jag omkring 50 sorters tomater – allt från djupt röda till grönrandiga, lila och till och med gula eller nästan svarta sorter. Det gör att kunderna får med sig färgsprakande påsar hem och kan upptäcka nya smaker. Dessutom experimenterar jag med gurkor: små, gräddvita godisgurkor, långa kinesiska sorter och vit slanggurka med klassisk smak som på farmors tid. Jag anser att vi måste våga uppgradera smaken, och äta mer än bara de vanliga, ofta smaklösa, tomaterna och gurkorna och isbergssalladen vi hittar i butik.

Bild: Exempel på färgsprakande tomater och gurkor

Den dekorativa köksträdgården – Potager

Ett av mina största odlingsintressen handlar om att skapa en vacker och funktionell köksträdgård, en så kallad potager. I våras höll jag mina egna kurser i ämnet – både om odling i hobbyväxthus och om att anlägga just en potager. Det handlar mycket om att våga tänka fritt kring form och färg. Vi är så vana vid raka rader: morötter i en rad, lök i en. Men i en potager kan man måla med plantorna och skapa runda små öar, små häckar, pyramider täckta med störbönor och inslag av blommande kryddor.

Ett praktiskt tips är att så de allra flesta grönsaker som småplantor i pluggbrätten. Bara rotfrukter som morötter och rädisor sås direkt på friland. Denna metod ger bättre kontroll, och möjliggör att du kan "måla ut" din design i landen, och snabbt fylla på med nya plantor efter skörd.

Tips för potager-design

  • Tänk i öar och fria former, inte bara raka rader.
  • Blanda grönsaker och ätliga blommor.
  • Bygg pyramid- eller bågformade stöd för klängväxter.
  • Plantera kryddor kring grönsaker för att locka pollinatörer.

Planering och eftertanke – nyckeln till framgång

Odling i mindre skala kräver ofta mer tanke än vad många tror. Hur stor blir plantan? Behöver den stöd? Vilken färg får den, när är den skörde­färdig och vad ska växa där efteråt? Fördelen med att ha ett ”dagis” av småplantor redo är att när en gröda skördas, exempelvis ett salladshuvud, kan en ny planta flytta in direkt. På så sätt hålls landen både produktiva och vackra hela sommaren.

Det fina är att du behöver förvånansvärt få plantor av varje sort för att vara självförsörjande på sallad och grönsaker under säsong – om du däremot har många olika sorter blir maten både mer varierad, nyttig och estetiskt tilltalande. En potager är därför idealisk, då du kan plocka hela middagen – inklusive blommor till dekoration – direkt ur trädgården.

Kunskap, utveckling och gemenskap

Jag har märkt att kunskap och nyfikenhet går hand i hand med odlarglädje. Kunder som först handlar plantor vill ofta sedan själva lära sig mer – och då har jag börjat hålla fler och fler kurser. På så vis sprids kunskap, och verksamheten får fler ben att stå på. I höst planeras kurser om att ta vara på tomater och kryddor, vilket förutom inspiration även kräver tillgång till bra kök och sker genom studieförbund.

Till nästa vår, planeras ytterligare kurs i hur man förkultiverar plantor och optimerar ljus och temperatur – för det gör enorm skillnad, både för resultatet och glädjen i odlandet. Jag har insett att det kostar lite i tid att sätta sig in i hur olika plantor fungerar – men resultaten är mödan värd.

Praktiska tips för småskalig odling och självhushållning

  • Testa att odla i pallkragar, backar eller stora krukor – det fungerar även på liten gård, altan eller balkong.
  • Täck gärna jorden med gräsklipp eller annat organiskt material för att minska ogräs och bevara fuktighet.
  • Satsa på mångfald i stället för mängd: en, två plantor av många sorter räcker långt.
  • Bygg upp ett litet förråd av småplantor (i pluggbrätten eller små krukor) så du snabbt kan fylla på när något skördats.
  • Våga leka med färg, höjd och form – ätliga blommor sätter både smak och färg på maten.

Länktips för vidare läsning

Att överleva och trivas i glesbygd – avslutande tankar

Att bo och verka i glesbygd kräver kreativitet, initiativförmåga – och ibland mod att våga tänka annorlunda. Odlarglädje, kunskap och gemenskap kan inte nog betonas, och när möjligheterna till fasta anställningar är få kan passion och nyskapande bli vägen framåt. Mångfald, smart planering och att hela tiden tänka cirkulärt kring resurser ger både hög avkastning och en vacker, levande trädgård. Med små medel kan du komma långt, och med rätt kunskap blir både självhushållning och företagande fullt möjligt även på landsbygden.

"Att överleva i glesbygden är en utmaning som föder idéer!"

Läs mer om odling, självhushållning och företagande i glesbygd på samlade inspirationssidor och hos andra odlare.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB