Mördarsniglar
Fakta om mördarsniglar (Arion vulgaris)
Mördarsnigeln (Arion vulgaris), tidigare kallad spansk skogssnigel, är en av de mest besvärliga och invasiva skadedjuren i svenska trädgårdar. Arten upptäcktes i Sverige 1975 och har sedan dess spridit sig explosionsartat på grund av sitt glupska ätbeteende, höga förökningstakt och förmågan att klara milda vintrar [Sniglar!].
Namnbyte och ursprung
Genetiska studier har visat att mördarsnigeln sannolikt inte härstammar från Spanien, som man tidigare trott, utan snarare från sydvästra Frankrike. Numera används benämningen mördarsnigel även officiellt och i folkmun, medan "spansk skogssnigel" fallit ur bruk [Snigeltips].
Utseende och kännetecken
- Färgen varierar från brun, beige, röd till orange.
- Snigeln blir upp till 15 cm lång.
- Den har två par "horn" på huvudet – där de bakre bär ögon.
- Andningshål syns tydligt på ena sidan.
- Den rör sig med hjälp av ett slemlager, vilket skyddar mot uttorkning.
- Kan lätt förväxlas med andra snigelarter, men är ofta rödbrun eller gråbrun till färgen [Sniglar i trädgården].
Ekologi och skadeverkan
Mördarsnigelns aptit är välkänd och den kan orsaka omfattande skador på både grönsaksodlingar och prydnadsväxter. Den äter i princip allt grönt: grönsaker, sallad, örter, blommor och ibland även andra sniglar – till och med sin egen art om tillfälle ges [Spanska skogssnigeln - Trädgårdens värsting]. Varje snigel kan lägga hundratals ägg under en säsong, vilket gör populationen explosionsartad under gynnsamma förhållanden, särskilt efter milda vintrar [Sniglar!].
Bekämpning av mördarsniglar
Eftersom ingen ensam metod är fullständigt effektiv, behövs vanligtvis en kombination av olika bekämpningsstrategier för att hantera mördarsniglarna i trädgården. Här är de mest beprövade metoderna, baserade på både erfarenhet och aktuell forskning:
Handplockning
Att samla in och döda sniglar för hand är en av de mest effektiva åtgärderna – särskilt tidigt på säsongen då de första individerna och deras ägg kan avlägsnas. Varje snigel som tas bort nu betyder cirka 100 färre sniglar vid midsommar [Sniglar i trädgården]. Läs mer om goda snigeltips här.
Tips: Det finns speciella redskap, såsom , som gör insamlingen enklare.
Biologisk bekämpning med nematoder
Ett modernt och miljövänligt sätt att bekämpa mördarsnigeln är att använda mikroskopiska rundmaskar (nematoder) som angriper snigeln inifrån. Medel som Nemaslug blir allt mer populära och är numera godkända av Kemikalieinspektionen [Nu kan du utrota dem - Liten mask får döda mördarsnigel].
Snigelmedel och snigelgift
Produkterna bygger ofta på järnfosfat och är skonsamma mot miljön, samt säkra för både barn och husdjur. Ett exempel är Snigel Effekt, som bör användas tidigt på våren för att minska mängden sniglar under resten av säsongen [Snigelgift].
För att göra bekämpningen ännu effektivare och minska risk för förgiftning av andra djur används ofta särskilda behållare för snigelgift – t ex Snigelbaren® Gröna MatHilda®, eller andra lösningar som som sniglarna kryper in i för att äta giftet.
Fällor och lockmedel
Traditionella öl-fällor eller fällor med särskilda lockmedel såsom Slugdrug kan vara effektiva [Slugtrap]. Om du vill tillverka din egen snigelfälla, finns enkla steg-för-steg-instruktioner på den här sidan. Slugdrug är ett pulver man blandar med vatten och som ersätter öl i hemmagjorda fällor.
Fysiska hinder, barriärer och staket
För att hindra sniglarna från att ta sig in i odlingsbäddar och rabatter används mekaniska och elektriska snigelstaket. Andra exempel är kopparband, snigelmatta eller produkter som , som läggs ut kring odlingarna och försvårar för sniglarna att ta sig fram.
Elektriska eller mekaniska stängsel kan byggas själv, eller så finns färdiga produkter på marknaden. skyddar samtidigt mot ogräs och bevarar fuktighet.
Spray- och saneringsmedel
Olika sprayer och saneringsmedel, till exempel SG® spray eller UFF, kan sprutas längs tomtgränser eller under buskar och häckar för att förebygga att sniglar tar sig in i trädgården.
Växtval och förebyggande tips
Helt snigelsäkra växter finns knappt, men enligt erfarenhet verkar vissa arter mindre populära hos sniglarna. Läs mer om snigelsäkra växter här. Även hostor är populära – men det finns några sorter som sniglar undviker mer än andra [Snigeltåliga hostor].
Fler förebyggande råd
- Håll trädgården fri från lövhögar, högt gräs och annat skräp där sniglar trivs och gömmer sig.
- Undvik att vattna sent på kvällen.
- Var extra noggrann tidiga vårmorgnar och kvällar – då är sniglarna mest aktiva. Se fler tips här.
Sammanfattning
Mördarsnigeln är ett invasivt och ökande problem i de svenska trädgårdarna. Den äter det mesta och förökar sig snabbt, vilket gör att trädgårdsodlare måste vara påhittiga och ihärdiga i sin kamp. Genom att kombinera metoder som handplockning, nematoder, snigelgift, fällor och fysiska barriärer ökar chansen att få kontroll över populationen. Nästa gång du ger dig ut på snigeljakt, kom ihåg – varje insats tidigt på säsongen kan ge hundratals färre sniglar senare på året! Läs mer om effektiva metoder och inspirerande lösningar på Odla.nu.