Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mitt i sommaren

Onsdagen den 28 juni 2000

Nu är vi verkligen mitt i sommaren, och det märks. Här uppe nära polcirkeln är det aldrig mörkt just nu, så egentligen skulle jag kunna vara ute i trädgården dygnet runt. Men man måste ju sova ibland också, och på nätterna är myggen som värst.

Tack vare den ovanligt torra våren har vi i alla fall väldigt litet mygg just nu. Så jag kan utnyttja kvällarna ganska bra, i alla fall så länge vädret håller sig i schack. För just nu, mitt i sommaren, är trädgårdsarbetet intensivt. Även om det är mitt i sommaren vad dagslängden anbelangar, så är det alldeles i början av sommaren om man frågar grönsakslandet. Utplanterade kålväxter och purjolökar håller just på att etablera sig, och för en ojämn kamp mot ogräset om jag inte är där och rensar.

Frilandssådda kålrötter och rödbetor börjar titta upp och behöver gallras. De sista plantorna ska ut från krukor och varmbänkar. Det känns litet sent, som vanligt. Naturen runt omkring är ju mitt uppe i sin kraftigaste växtperiod, så det gäller att hålla tillbaks frodiga nässlor och elaka tistlar så gott det går.

I förra helgen fick jag äntligen ut sommarsquashen. Eftersom jag inte varit så flitig på att avhärda dem fick de sig ett "tält" av fiberduk enligt ett tips jag läste på Odlas trädgårdsforum: stick ner elstängselpinnar, lägg över fiberduken, och fäst med klädnypor! Ypperligt praktiskt, speciellt om man som jag har ett överflöd av elstängselpinnar att tillgå eftersom vi använder såna till fårhagarna. Det ska bli kul att se hur det går med sommarsquashen. Jag har aldrig odlat sån själv, men i min mammas trädgård i Tornedalen brukar de växa så det knakar.

Förutom sommarsquash ska jag också prova vintersquash i år. Jag köpte den härdigaste sort som fanns i Runånbergs frökatalog - Gold Nugget. Tanken är att de ska få växa i varmbänkarna så de får det varmt och gott. Men de stackarna har inte fått komma ut ännu, för som vanligt har jag inte hunnit plantera ut allt från varmbänkarna ännu. Det saknas alltid plats, och varje år anlägger jag en ny odlingsyta någonstans på gräsmattan. I år bestämde jag mig för att prova på att bygga en "rabatt" med torvblock som kant. Oj vilket pysslande det var att såga till de tio torvblocken så de passade ihop i en fin cirkel. Fast rätt kul! Har ni byggt med torvblock?
Torvblocksrabatten anlade jag utan att gräva ett enda spadtag, och utan att använda någon jord. Marken täckte jag med tidningspapper innan jag lade ut torvblocken. Sedan fyllde jag med halvförmultnat spillhö. Jag har ju experimenterat med att plantera direkt i spillhö redan i fjol, och tyckte det fungerade bra.

Nu har jag precis planterat ut svartkålen (Nero di Toscana eller Lacinato som den också kallas), så snart är varmbänkarna tomma och sommarsquashen kan få komma i jorden!

Även om det är kul med alla projekt blir det litet mycket ibland. Då känner jag att jag behöver koncentrera mig på saker som faktiskt är färdiga, och som jag är nöjd med.

Stenpartiet är idealiskt - även om det inte är så perfekt i det stora hela finns det alltid någon liten detalj som jag kan huka mig ner vid och glädja mig åt.

Just nu är det mina fina plantor av citrontimjan som gör mig lycklig. De litet gulgröna bladen lyser upp så vackert, de doftar gott när man rör vid dem, och de är så frodiga så jag kan skörda till matlagningen utan att det stör. Enligt litteraturen ska de vara härdiga upp till zon 3-4 sådär, men de verkar trivas hur bra som helst här i zon 6(7)!

Taklöken, som jag planterade som fingertoppsstora bollar i fjol, är ett annat glädjeämne. De har rotat sig och börjat producera "småbollar" i en rasande fart, och även om de inte är större än en golfboll just nu är de så härligt livskraftiga, så här mitt i den sköna sommaren!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Citrontimjan stortrivs i stenpartiet.


Torvblocksrabatten nyplanterad med svartkål.


Livskraftig taklök.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB