Mitt i sommaren
Trädgårdsodling nära Polcirkeln – Villkor, Utmaningar och Möjligheter
Nu är vi verkligen mitt i sommaren, och det märks. Här uppe nära polcirkeln är det aldrig mörkt just nu, så egentligen skulle jag kunna vara ute i trädgården dygnet runt. Det är något magiskt med dessa långa, ljusa nätter – växterna får aldrig vila från ljuset och det känns som allt grönskar i raketfart. Men man måste ju sova ibland också, och på nätterna är myggen som värst.
Tack vare den ovanligt torra våren har vi i alla fall väldigt litet mygg just nu. Så jag kan utnyttja kvällarna ganska bra, i alla fall så länge vädret håller sig i schack.
Intensivt sommarskede i odlingen
Just nu, mitt i sommaren, är trädgårdsarbetet intensivt. Även om det är mitt i sommaren vad dagslängden anbelangar, är det alldeles i början av sommaren om man frågar grönsakslandet. Utplanterade kålväxter och purjolökar håller just på att etablera sig och för en ojämn kamp mot ogräset om jag inte är där och rensar.
Frilandssådda kålrötter och rödbetor börjar titta upp och behöver gallras. De sista plantorna ska ut från krukor och varmbänkar. Det känns litet sent, som vanligt. Naturen runt omkring växer så det knakar, vilket gör att man måste hålla tillbaka frodiga nässlor och elaka tistlar så gott det går.
Squashodling och fiberdukstips
I förra helgen fick jag äntligen ut sommarsquashen. Eftersom jag inte varit så flitig på att avhärda dem, fick de sig ett "tält" av fiberduk enligt ett smart tips jag läste på Odlas trädgårdsforum: stick ner elstängselpinnar, lägg över fiberduken och fäst med klädnypor! Ypperligt praktiskt, särskilt för mig som har ett överflöd av elstängselpinnar sedan fåren. Det ska bli spännande att se hur det går med squashen – jag har aldrig odlat sommarsquash själv, men i min mammas trädgård i Tornedalen brukar de växa så det knakar.
Utöver sommarsquashen ska jag i år också prova att odla vintersquash. Jag köpte den mest härdiga sorten jag kunde hitta i Runåbergs frökatalog – Gold Nugget. Tanken är att de ska få växa i varmbänkarna så de får det varmt och gott, men de har ännu inte fått komma ut, eftersom varmbänkarna fortfarande är fulla med andra plantor. Platsbrist är ett återkommande tema varje säsong, så för att möta behovet har jag även i år anlagt en ny odlingsyta, denna gång med en "rabatt" byggd av torvblock som kant. Det tog sin tid att såga till de tio torvblocken så de passade ihop i en fin cirkel, men det var faktiskt ett riktigt roligt projekt! Har ni byggt med torvblock?
Den nya torvblocksrabatten anlade jag helt utan att gräva – jag täckte marken med tidningspapper, lade ut torvblocken och fyllde med halvförmultnat spillhö. Redan förra året testade jag att plantera direkt i spillhö och blev förvånad över hur bra det fungerade. Nu har jag precis planterat ut svartkålen, Nero di Toscana eller Lacinato som den också kallas, så snart är varmbänkarna tomma och det blir squashens tur att komma i jorden!
Torvblocksrabatten nyplanterad med svartkål.
Glädjeämnen i trädgården
Med alla pågående projekt kan det ibland bli lite överväldigande. Då är det skönt att påminna sig om de saker som redan är färdiga och faktiskt fungerar. Mitt stenparti är ett sådant exempel – även om det kanske inte är perfekt i det stora hela, finns det alltid någon liten detalj att glädja sig åt när man hukar sig ner där.
Just nu är det mina robusta plantor av citrontimjan som gör mig extra glad. De gulgröna bladen lyser upp så vackert, doftar gott när man rör vid dem, och de växer så frodigt att jag kan skörda till matlagningen utan rädsla att glesa ut plantan. Enligt litteraturen ska citrontimjan vara härdig upp till zon 3–4, men här – i zon 6 (eller till och med 7) – verkar den verkligen trivas!
Citrontimjan stortrivs i stenpartiet.
Taklöken, som jag planterade som fingertoppsstora bollar i fjol, är också ett glädjeämne. De har rotat sig bra, börjat producera småbollar i full fart, och även om de fortfarande bara är stora som golfbollar, är de så härligt livskraftiga, särskilt nu mitt i denna sköna sommartid.
Livskraftig taklök.
Unika odlingsvillkor norr om polcirkeln
Att odla så här långt norrut är förstås speciellt. De långa, ljusa nätterna ger växterna oanade möjligheter att växa och utveckla smaker och färger.
Utmaningar och smarta lösningar
Men sommaren är kort och kräver planering, tålamod och en portion experimentlusta när det gäller val av växter, odlingssätt och inte minst strategier för ogräs och skadedjur. Tips från trädgårdsvänner runtom i landet, liksom kunskap och inspiration från Odlas trädgårdsforum, gör stor skillnad – och hjälper oss att lyckas, även här uppe vid polcirkeln.
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten
Läs också Värmebölja