Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Semester

Onsdagen den 4 augusti 1999

Vi har haft litet kyligare väder den senaste veckan, och jag har gått omkring och sneglat litet ängsligt på chilepeppar-plantorna i sina krukor ute vid husväggen. Men de har inte protesterat alltför mycket, utan fortsatt att blomma och sätta frukt litet försynt. Chile-skörden har inte kommit i gång ännu, men om vädret håller sig någorlunda varmt får vi nog Habaneros om några veckor - de verkar vara längst gångna.

I år har jag semester nu i augusti, och jag har verkligen sett fram emot att få göra klart åtminstone några av mina projekt i trädgården. Jag har faktiskt smygstartat redan förrförra helgen, kring stentrappan som min man byggde i våras. Gräs och ogräs har vuxit helt ohämmat där, men nu har jag börjat skala av grässvålen och ska plantera litet krypande, torktåliga växter. Jag inhandlade kryptimjan, japansk malört, äkta malört, anisört och isop på plantskolan, och har planterat dem litet här och där. Men jag vet inte, slänten är ganska kort och jag är rädd för att jag tog alldeles för mycket olika sorters växter - kanske det kommer att se plottrigt ut? Nåja, då får jag väl gräva upp och flytta om nästa sommar!

Under semestern ska jag också flytta en massa plantor från kallbänken upp till slänten, litet längre bort från stentrappen. Det är sådant som har övervintrat bra, till exempel luftlöken, myntan och oreganon. Oreganon sprider sig snabbt och verkar mycket livskraftig, och just nu blommar den väldigt vackert. Vita och mörklila blommor växer sida vid sida - intressant att man kan få sådan variation från frösådder av en och samma moderplanta!

Förra hösten, när jag satte vitlöken, sådde jag in litet morotsfrö här och där mellan vitlöksklyftorna. Det var ett experiment, jag har aldrig provat det förr, men ett mycket lyckat experiment faktiskt. Fröna grodde snällt på våren, långt innan de jag sent om sider fick i jorden i juni. Och nu har jag redan skördat några späda och goda morötter därifrån, medan vårsådden fortfarande bara har pinnsmala rötter. Jag ska definitivt så några rader med morotsfrö i höst också. Förutom att de kommer i gång snabbare, sparar det ju tid på våren när man har nog mycket att göra i alla fall! Kanske jag sår litet persilja också, för den tar ju sin lilla tid på sig att gro på våren. Har ni provat att så grönsaker eller blommor på hösten?

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Gullöken som jag drog upp från frö har inte kommit i gång ännu. Jag börjar misstänka att jag planterade ut dem alldeles för djupt i vår hårda lerjord, så härom dagen när jag rensade ogräs passade jag på att krafsa bort litet jord kring dem så att översidan av löken syntes. Men jag har inga förhoppningar om någon jätteskörd... Purjolöken däremot växer och frodas. Vi har redan skördat ett par späda ena, och de övriga har fått toalettpappersrullar kring stjälkarna så de ska bli bleka och mjälla. Det ser ganska lustigt ut med de gröna purjolöksbladen som sticker upp så militäriskt ur de tomma toalettpappersrullarna!

Mina fyra semesterveckor kommer nog att gå i en rasande fart, är jag rädd för. Det finns alltid något att göra i trädgården, och just nu känner jag att jag ligger litet efter med vissa saker. Jag har till exempel inte riktigt gallrat rödbetorna klart, måste jag erkänna... Pinsamt, speciellt eftersom grannen visade upp stora präktiga avlånga rödbetor här om dagen - mina Chioggia-rödbetor är fortfarande bara som spelkulor. Men det är ju i alla fall skönt att man inte behöver sitta och undra vad man ska sysselsätta sig med under ledigheten!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Oreganon blommar i lila och vitt.


Höstsådda morötter bland vitlöken.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB