Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Min trädgård i början på maj!

Maj.... den underbaraste månaden av dem alla enligt mig. Knoppar som spricker, sol som värmer och kvällar som blir ljusare och ljusare. Det är också en hektiskt tid för alla trädgårdstokar. Frön ska sås, plantor planteras, gödsling av rabatter ska hinnas med och mycket mer. I den här artikeln får ni följa med mig på lite av de saker jag hittar på nu i början på maj!

Text och bild: Anna Theorin

Magiska maj. Älskade vår. Älskade kalla vår kanske man ska säga i år. För det är onekligen ovanligt kallt. I alla fall hos mig här i zon 2. Allt är senare i år. Och jag är för en gång skull glad över att jag är lite sen med mina sådder. Vi har fortfarande kalla nätter och ibland ligger ett frosttäcke över gräsmattan när man vaknar.

Regnblöt och lite frostskadad Stjärnmagnolia, men vacker oavsett

Men om man bortser från allt som är lite tråkigt med en kall vår så finns det faktiskt fördelar också. Allt blommar långsammare. Allt får stå kvar länge. Vanligtvis blommar mitt blodplommon över på en vecka. Narcisser och andra lökväxter får man skynda sig ut för att hinna se innan de vissnat. Nu har man tid. Tid att strosa, tid att insupa våren långsamt. Det är faktiskt riktigt härligt!

Penséerna har inte riktigt fluffat till sig som de borde än, men med lite värme snart så kommer de igång!

Men vissa saker ska såklart hinnas med oavsett. Mina luktärtor som jag sått inomhus, sen toppat ska nu få flytta ut. De tål en frostnatt eller fem. De tål faktiskt väldigt kallt väder. De får stå i sina krukor ett tag till men ut ska de. Och avhärdas ska de inte göra. Jag har inte använt någon växtbelysning på dessa och de har inte planterats om. Det behövs inte. Jag har sorterna, i år, och de hittar ni här. Än är det inte försent att så luktärter.

De får ha sin lilla påse runt sig de första dagarna innan den försvinner. Påsen fungerar lite som ett miniväxthus.

Annat jag pysslar med är att klippa ner vissa perenner som inte hunnits med och gödsla. Jag gödslar alla mina rabatter med kogödsel-på-påse under våren. Ett ganska tjockt lager som jag sprider ut. Det tillför mullämnen och näring i ett. Det går åt ganska mycket kogödsel hos mig, alla rabatter får det. Mina tomater och gurkor planteras i ren kogödsel-på-påse, köksträdgården får väldiga mängder som grundgödsling på våren samt att jag toppar alla mina krukor med säsongsblommor med det också. Vi har faktiskt fått in kogödsel i butiken nu, man kan köpa det på pall med fri hemkörning. Jag köper alltid en pall till min egen trädgård men vet att flera också delar på en. Ni hittar den här om det skulle vara intressant.

Nygödslade gräslök som har kommit väldigt långt

Sen är det också dags för sådd! Jag sår mycket i maj och är väldigt glad att jag inte började tidigare. Då hade plantorna fått stå för länge inomhus, växtbelysning eller ej. Solrosor och Sömntuta ska ner i jorden idag. Jag sår dessa inomhus och sen sätter jag ut allt på altanen när de kommit upp. Jag har problem med sniglar, så jag vill gärna ha koll på småplantorna så de har växt på sig innan jag planterar ut i rabatten. Man kan direktså alla dessa sorter direkt i rabatten men om du har snigelbekymmer hade jag haft dem i kruka först. Dessa från Elho är en favorit. Alla Elhos produkter är i och för sig favoriter för mig. Återvunnet matierial, stabila, klarar att stå ute under vintern och lättdiskade. Just dessa heter Green Basics Growpot. Ni hittar alla Elhos produkter här, och jag kan lova er att ni inte blir besvikna.

Dags för sådd!

Sömntutan bredsås i tråg, ser ni de små fröna? De sprids ut enkelt och så täcker man över med lite jord

Några örter ska ut i trädgården idag också, Basilikan får dock stå inomhus ett bra tag till. Den gillar inte kalla temperaturer alls. Detta är en mörkbladig basilika som heter 'Magic Azure', den blir stor och hög. Jag toppar dessa och ställer topparna i ett glas vatten, lite rötter senare så planteras de i jord och vips har du fått nya plantor! Ni hittar den här.

Man får heller inte glömma vattningen nu på våren, det är otroligt torrt och de små droppar som kom hos mig inatt hjälper föga. Jag vattnar speciellt de växter som lätt får mjöldagg under sommaren. Om man vattnar växter som ex Flox mycket tidigt på våren och försommaren kan man begränsa mjöldaggsangreppen. Sen tjatar jag alltid om vattningen, men om man vattnar sina befintliga planteringar mycket får man sådär fluffiga, stora rabatter som i alla fall jag vill ha.

Små skott av Höstflox påväg upp, dessa vattnas mycket nu för att slippa mjöldaggen

Jag försöker också mest mysa runt i min trädgård. Känna alla vårens dofter och ritkigt njuta av tiden som är nu.

Kram Anna

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB