Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i maj

Visst finns det mycket som behöver göras i trädgården i maj, men det är ofta lustfyllda sysslor som man njuter av att få göra. Och så finns det egentligen inget som säger att man måste göra allt, man gör det som man tycker är roligt och glömmer inte bort att njuuuta och koppla av utomhus!

 • Direktsådder som man inte redan hunnit med kan man ju göra nu när jorden har hunnit bli varm. Om du är osäker, kan du köpa en billig jordtermometer och kolla så att jorden håller sådär 10-15 grader. Vissa växter, såsom bönor, vill ha ännu högre jordtemperatur så med dem kan man vänta till slutet av månaden tills jordtemperaturen är över 15 grader.

 • Lök kan man sätta så fort jorden rett sig och håller ovannämnda temperaturer, så har du inte satt dem ännu så är det dags nu.

 • Det är även bra tid att så gräsmattor i slutet av april - början på maj, gräset hinner växa till sig och bilda ordentliga rötter som klarar sommartorkan bättre. Bara du ser till att hålla det nysådda fuktigt tills det har etablerat sig. Så även i kala fläckar i gräsmattan, speciella reparationsådds-fröblandningar finns i småpåsar. Låt sedan gräsmattan vara ifred från stora och små fötter. Lägg hellre en gångstig med trampstenar som kan vara kvar även i den färdiga gräsmattan.

 • Gödsla de etablerade gräsmattorna med kvävegödning, det finns speciell gräsmattegödsel i handeln. Att riva bort mossa är inte mycket lönt, man bara sprider den till nya områden och den kommer tillbaka. Men mår gräset bra så kan det själv konkurrera ut mossan.

 • Plantera gärna några färdigdrivna tagetesplantor, varför inte kryddtagetes, Tagetes tenuifolia, mellan dina lök- och kålplantor så lurar du lök- och kålfjärilens honor att inte lägga sina ägg just där.

  Dessutom innehåller tagetes ämnen som gör att nematoder i jorden dör, så du kan därför varje år plantera några tagetes vid rosor, potatis och jordgubbar om du vill skydda dem.

  Skulle den gula färgen inte gå ihop med dina rosor så finns det ju sorter med krämvita blommor och t.o.m. sådana som inte blommar alls! På hösten myllar du bara ner tagetesresterna i jorden.

 • Gödsla! Höns- och kogödsel och algomin är bra som allroundgödsel, men algomin skall man inte bre på surjordsrabatter där man odlar kalkskyende växter. Ge de växterna en speciell rododendrongödning. Rosorna tycker om hönsgödsel, clematis äter också mycket och gillar den också men de gillar även kogödsel, bara de får den nu när de börjar växa. En gång till vid midsommartid kan vara bra.

* Vänd och sålla komposten om du inte gjorde det redan i april och bre ut den välbrunna, härliga myllan till buskar och perenner.

 • Börja så sakteligen avhärda förkultiverade plantor. Låt dem stå ute när det är varmt, men ställ dem inte i direkt sol. I början kan du ha en tunn växtskyddsväv över dem. Låt dem i början stå ute bara korta perioder, sedan allt längre, tills de vant sig och kan planteras på sina platser. Tar du bara ut dem med en gång och planterar så kan de dö av chocken!

 • Så fort frostrisken är över kan man börja plantera urnor, krukor och amplar med de mer frostkänsliga plantorna såsom pelargoner, petunior, margueriter, fuchsior… med krukodlingen har man ju den fördelen att om nattfrost ändå hotar kan man ta in hela krukan.

 • Du kan även beskära andra vår- och försommarblommande buskar nu efter att blomningen är över, det är ju synd att beskära dem på vårvintern, för då tar man ju bort blomningen!

 • Ännu blommar de sena tulpanerna och några av de sena narcisserna. Gå igenom dina lökväxter då och då och plocka bort deras vissna blomställningar så att de inte stjäl kraft från nästa års blomning genom att sätta frö. Den gröna blasten bör få vara kvar och ge näring åt löken, men den gör ingen människa glad. Du har väl varit klok och planterat yviga perenner intill? Annars gör det nu. Då kan du fläta de gulnande lökväxtbladen och dölja dem under de andra växternas blad.

 • Ge en giva näring till dina lökväxter nu innan de går i sommarvila. Det finns speciell lökväxtgödning i handeln men benmjöl går också bra. Gödsla även de gamla lökarna en gång till på hösten när det är dags att sätta nya lökar.

 • Så gärna ett eget snittblommeland med ettåriga sommarblommor. Kanske också några överblivna dahliaknölar och gladioler får plats där. Därifrån nänns man klippa rejäla gå-bort-buketter utan att det blir hål i paradrabatten och man kan unna sig själv också vackra vaser med blommor hela sommaren lång.

 • Har du hägg eller liljekonvaljer i närheten, så gör en underbart doftande bukett till utebordet. I den friska vårluften är doften inte alltför påträngande och den ger oss glada minnen från forna skolavslutningar, när vi hade hela den långa, härliga sommaren framför oss.

 • Och så gå ut med en kaffebrickan och njut av denna underbara månad full av blommor, fågelsång i buskarna och humlesurr i fruktträden! Det är nu livsandarna vaknar ordentlig även i våra vintertrötta kroppar!


Redskap i behov av vård.

Tagetesplantor m.m.
Färsk vitlök

Plantskolebesök
Liljebagge

Maskroskrans

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB