Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i maj

Att göra i trädgården i maj

Maj är en av årets mest aktiva, fantasifulla och lustfyllda trädgårdsmånader. Naturen vaknar på allvar, odlingarna tar fart och arbetsuppgifterna känns ofta mer inspirerande än betungande. Men kom ihåg: du måste inte hinna med allt! Välj de sysslor som ger dig energi och glöm inte att njuta av våren ute bland fågelsång, humlesurr och blomsterprakt.

Sådd & plantering

Nu, när jorden blivit varm, är det perfekt tid att så direkt på friland – särskilt om du inte hunnit tidigare och temperaturen ligger på 10–15 grader. Använd gärna en jordtermometer om du är osäker på temperaturen. Bönor och vissa värmekrävande grönsaker väntar du bäst med tills jorden är över 15 grader, vanligtvis mot slutet av månaden. Läs mer anpassade råd för nordliga breddgrader i Maj norr om polcirkeln.

Lök går också bra att sätta nu, så snart jorden rett sig och värmen är där. Har du inte hunnit är det absolut hög tid.

När det gäller blomster är maj utmärkt för att plantera ut förkultiverade ettåringar och olika sommarblommor som tagetes, petunia och verbena. En särskild rekommendation är att plantera färdigdrivna tagetesplantor – varför inte kryddtagetes (Tagetes tenuifolia) – mellan lök och kålplantor. Tagetes avskräcker lök- och kålfjärilens honor från att lägga ägg och innehåller dessutom ämnen som motverkar nematoder. Om du vill skydda exempelvis rosor, potatis och jordgubbar kan du plantera tagetes även där. Gult går inte ihop med dina rosor? Det finns sorter med crèmevita blommor eller varianter som inte blommar alls! På hösten myllar du bara ner tagetesresterna i jorden.

För dig norr om polcirkeln

Klimat, jordtemperatur och dagslängd kan variera mycket i norra Sverige. Anpassa därför både sådd och utplantering efter lokala förhållanden. Fler tips och inspiration finner du i artikeln Maj norr om polcirkeln om du odlar på nordliga breddgrader.

Gräsmattan – sådd, reparation och gödsling

Slutet av april och början av maj är den allra bästa tiden att så nya gräsmattor eller reparera kala fläckar. Under denna period hinner gräset etablera sig starkt, vilket gör det tåligare mot sommartorka. Vattna noga de nysådda ytorna tills gräset har rotat sig ordentligt. Reparera gärna med speciella fröblandningar för kala fläckar och skydda de sårbara delarna mot tramp. Lägg gärna ut trampstenar som gångväg och låt sedan gräsmattan vila ifrån både stora och små fötter.

Ge de etablerade gräsmattorna en omgång kvävegödsel, gärna en speciell gräsmattegödsel från handeln. Att riva bort mossa är sällan effektivt – bättre är att hjälpas åt att stärka själva gräset, för då konkurrerar det ut mossan på egen hand.

Näring & jordförbättring

Nu behöver växterna mycket näring. Höns- och kogödsel, samt algomin, fungerar som utmärkt allroundgödning – men undvik algomin på surjordsrabatter där kalkskyende växter som rhododendron och blåbär växer. Till dem använder du särskild rhododendrongödsel. Rosor och clematis älskar hönsgödsel, men även kogödsel går bra i början av säsongen. En extra giva vid midsommar är ofta gynnsam.

Glöm inte lökväxterna! Innan de går i sommarvila är det bra att ge dem näring, helst med en specialgödning för lökväxter eller benmjöl. Upprepa gärna på hösten när du planterar nya lökar.

Passa även på att vända och sålla komposten om du inte hann under april. Den välbrunna myllan blir perfekt som jordförbättring under buskar och perenner.

Förberedelse & utplantering av plantor

Avhärda dina förkultiverade plantor gradvis innan du planterar ut dem. Låt dem stå ute dagtid när det är varmt, gärna med en tunn växtskyddsduk i början och på en skuggig plats. Utöka tiden succesivt tills plantorna är redo att flytta ut permanent – annars riskerar de att få en chock och duka under.

Så snart frostrisken är över kan du plantera ut frostkänsliga växter i krukor, urnor och amplar, t.ex. pelargoner, petunior, margueriter och fuchsior. Fördelen med krukodling är att du snabbt kan ta in växterna om nattfrosten hotar.

Beskärning & underhåll

När vår- och försommarblommande buskar har blommat färdigt är det dags att beskära dem. Beskär du på vårvintern försvinner årets blomning – därför är tiden just efter blomningens slut den bästa. Gå igenom dina lökväxter och plocka bort vissna blomställningar så att kraften går till nästa års blomning och inte till fröbildning. Blasten får vara kvar tills den vissnat ner så den ger näring åt lökarna. Om du har bredvuxna perenner intill lökväxterna kan du fläta och dölja den trista blasten under dem. Annars – plantera som kantväxter redan nu!

Passa också på att så ett eget snittblommeland med ettåriga sommarblommor, och låt gärna överblivna dahliaknölar eller gladioler få plats där. På så sätt kan du enkelt plocka stora, fylliga buketter till både dig själv och gåbort-presenter, utan att paradrabatten blir gles.

Värt att tänka på

Vill du veta mer om vad som är aktuellt i maj, missa inte Aktuellt i maj för fler tips och råd anpassade såväl för nybörjare som mer erfarna odlare.

Skapa stämning & njut!

Har du hägg eller liljekonvalj i närheten? Passa på att göra en doftande bukett till utebordet och låt doften påminna om sommarens skolavslutningar och barndomens frihetskänsla. Nu blommar dessutom senare tulpaner och narcisser – ta bort de vissna blomhuvudena och ge blomsterlökarna en sista näringsgiva innan de går i vila. Och varför inte ta en kaffebricka med ut och unna dig lugnet i trädgården? Trädgårdslivet är till för att njutas av.

Fler aktuella tips

Titta gärna in på Maj norr om polcirkeln och Aktuellt i maj om du önskar mer inspiration och råd som passar just dig, oavsett var i landet du odlar.

Snabba maj-tips i punktform

  • Så direkt när jorden är tillräckligt varm (10–15°C), vänta längre med bönor.
  • Sätt lök, plantera ut sommarblommor och var kreativ med tagetes för skydd och färg.
  • Så ny gräsmatta eller lappa och gödsla befintlig – undvik att bekämpa mossa direkt.
  • Bättra på med gödsel: välj rätt sort för rätt växt.
  • Utnyttja komposten kring buskar, träd och perenner.
  • Avhärda förkultiverade plantor varsamt.
  • Beskär buskar efter blomning, rensa lökväxter från vissna blomställningar.
  • Sätt snittblommeland och njut av blommor i och utanför rabatten.
  • Låt trädgården bli en plats för både aktivitet och vila – gör det du hinner och vill!

Trädgårdsredskap i behov av vård

Maj är månaden då hela trädgården sprudlar av liv, energi och möjlig

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB