Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Min trädgårdslund

Man har alltid stora förväntningar inför en ny bok av Beth Chatto - hon är inte för inte en av de mest hyllade och prisade trädgårdsmänniskorna i England - alla kategorier.

Hon har tillsammans med sin man under 40 år anlagt den stora trädgården eller egentligen är det flera olika trädgårdar, hon designar och skriver böcker och slutligen driver hon en plantskola! Allt med otrolig fantasi och kunskap.

Så här har vi nu ett nytt underverk som handlar om den skuggiga trädgården. Hon har tidigare skrivit om den torra och den våta trädgården (på engelska), allt efter egna erfarenheter. Min trädgårdslund är den första av hennes böcker som utkommer på svenska, men kanske kommer det en fortsättning.

Boken innehåller tydliga och vackra kartor över anläggningarna så man kan lätt göra sig en föreställning om var olika fotografier är tagna och man kan tydligt uppfatta hennes skicklighet att utnyttja terrängen. Det är ju inga små ytor det rör sig om men det finns massor av idéer och visdom att ta till sig för att använda i en egen, mindre täppa.

Man måste inte ha katt, men nog gör han sig bra i det gröna, höga gräset, den svarta kissemissen på det stora fotot i början av boken!

De underbara fotona är tagna av den prisbelönta trädgårdsfotografen och formgivaren Steven Wooster, som under många år har gått runt och fotograferat i Beth Chattos trädgård.

Översättaren har kallat den här boken för en trädgårdslund - woodland på engelska, som har blivit så allmänt vedertaget att man nästan tror att det är svenska. Men lund låter väldigt trivsamt tycker jag. Tyvärr blir de mer och mer sällsynta i den vilda naturen, så det är fint att vi kan skaffa oss egna i trädgården (om vi har plats, förstås!).

Boken börjar med tidigt vårvinter och rör sig vidare genom årstiderna ända fram till jul. Ett av de sista fotona av en rimfrostklädd mahonia är helt fantastiskt vacker!

Sista kapitlet i boken utgörs av en översikt av skuggtåliga växter: buskar, träd, perenner och lökväxter.

För första gången har jag sett en översättning till svenska när det gäller härdighet - mycket tacknämligt! Jag tycker, och det är alltid personligt, att Monica Norberg överhuvudtaget har lyckats bra med att fånga Beth Chattos personliga stil, men just den här har jag inte läst på engelska. Så mitt råd är förstås: läs den här boken, den är ett måste!

Min trädgårdslund
  Titel:
Min trädgårdslund
Författare:
Beth Chatto
Foto:
Steven Wooster
Översättning:
Monica Norberg
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Valentin
Utgivningsår:
2003
ISBN:
91-7233-106-2

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB