Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Midsommar och dess seder

Om vi ser midsommaren ur astronomisk synvinkel, skulle det vara den dagen som under året har den allra längsta dagen. Dock firar vi numera midsommar under det veckoslut som inträffar närmast efter sommarsolståndet, vilket är den längsta dagen. Norr om polcirkeln är dagen så lång att solen inte alls går ner och det är ljust dygnet runt.

Seden att fira midsommar kommer från den förkristna tiden i Skandinavien. Man hade offerfester då man offrade till fruktsamhetsgudinnan Frej. Det var också för att hedra henne det idkades älskog ute i gröngräset kring midsommar, särskilt ungdomar uppmanades att göra det för att det passade sig bättre att få barn i mars än i till exempel mitt i vintern.

Som så många andra hedniska traditioner, tog den kristna kyrkan över även denna glada fest mitt i sommaren och knöt den till Johannes Döparens dag, som inträffar den 24 juni. Han föddes enligt Lukasevangeliet sex månader före Jesus, därför firas hans födelsedag sex månader före jul. På flera språk heter midsommardagen just Johannesdagen, men på svenska och några andra språk kallas den midsommar.

Midsommarnatten hade förr ett viktigt inslag av övertro på övernaturliga väsen. Flickor försökte sia om sin framtid och blivande make på olika sätt. Hon skulle plocka sju sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar och sedan skulle hon somna utan att säga ett ord. Då skulle hon i drömmen få se sin tillkommande. Midsommarnattens dagg hade läkande effekt och ingen skulle bada i sjöar på midsommarnatten för att inte råka ut för Näcken.

Numera firas midsommarfesten helst utomhus med danslekar runt majstången. Man har gjort vackra kransar av ängens blommor att pryda håret med och man klär sig gärna i folkdräkt eller i något somrigt och blommigt. Festbordet pryds också av stora blomsterfång och -girlanger och man har gärna björkkvistar vid trappan.

Det äts ofta dillkokt färskpotatis med gräddfil, matjessill och gräslök och så färska svenska jordgubbar i form av jordgubbstårta till efterrätt. Numera är dock den svenska nypotatisen och kanske även jordgubbarna klara redan till Morsdag, så det måhända är dags att ändra traditionerna? Man kan ju t.ex. grilla och äta sallad gjord av nyplockat svenskt sallat och andra primörer.

I Danmark och Norge firar man Sankthans aften genom att tända bål, leka och dricka.

I Finland heter det Juhannus och man firar ungefär på samma sätt.

Fler bilder:
Midsommaräng
Agrostemma githago, klätt med fluga
Campanula rotundifolia, blåklocka

Centaurea dealbata, strävklint
Cicerbita macrophylla, parksallat med humle
Veteåker med vallmo
Hesperis matronalis, nattviol, detalj
Hesperis matronalis, nattviol
Saponaria officinalis 'Alba' helbild
Saponaria officinalis 'Alba'
Såpnejlika, Saponaria officinalis 'Rosea Plena'
Jordgubbstårta
Midsommardans
Sju sorters blommor i vas
Blomåker
Midsommarmat
Morgondagg
I midsommarnatten
Ängens alla blommor
Livets vatten
Nattvioler med rosor som bakgrund


Midsommardans


Midsommarmat


Jordgubbstårta


Livets vatten


Agrostemma githago, klätt med fluga

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fi_midsommarnatten.jpg)
I midsommarnatten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB