Kryddörter och ätliga specialiteter på terrassen
Från Floradania
Naturen på menyn Søren Westh, souschef hos noma, som nyligen utsetts till världens bästa restaurang av den brittiska tidskriften Restaurant Magazine, berättar om filosofin bakom noma:
- Vi använder vilda örter och ätliga växter, och det är ett bra exempel på den grundläggande tankegången bakom noma. Vi hämtar inspiration till våra rätter från naturen och dess föränderlighet. Resultatet är att rätterna ändrar utseende och smak nästan från dag till dag - som en blomma som slår ut, och ett frö som gror.
Søren Westh berättar vidare:
Ett konkret exempel är vår Herb Toast (örttoast), som förändrar sig i takt med säsongernas skiftningar. Under tidig vår pryds rätten av luktviol, och senare på våren blir det i stället gullvivor eller andra säsongsaktuella örter.
På så sätt har vi alltid naturen på menyn, avslutar Søren Westh.
Bjud familjen på nya smakupplevelser När du odlar dina egna ätliga växter i krukor eller rabatter, har du alla möjligheter att glädja familjen med härliga smaksensationer. De nyskördade kryddörterna och grönsakerna berör våra sinnen, och läckra kryddörter som basilika, timjan och dragon, små, söta, röda tomater eller eldig chili kan göra underverk i en rätt och ge precis den touch som krävs för att göra smakupplevelsen helt unik.
Söker du nya och spännande tillbehör till maten på terrassen, kan du pröva nomas recept på Timjansmör:
Timjansmör:
- 250 g smör
- 8 g färskhackad timjan
- blandad svartpeppar
Rör smör och timjan väl. Sätt sedan in blandningen i kylskåpet. Lägg upp timjansmöret och strö lite svartpeppar ovanpå.