Kryddörter och ätliga specialiteter på terrassen
Naturen på menyn
Søren Westh, souschef hos noma, som nyligen utsetts till världens bästa restaurang av den brittiska tidskriften Restaurant Magazine, berättar om filosofin bakom noma:
Vi använder vilda örter och ätliga växter, och det är ett bra exempel på den grundläggande tankegången bakom noma. Vi hämtar inspiration till våra rätter från naturen och dess föränderlighet. Resultatet är att rätterna ändrar utseende och smak nästan från dag till dag – som en blomma som slår ut, och ett frö som gror.
En filosofi i ständig förändring
Søren Westh fördjupar resonemanget:
Ett konkret exempel är vår Herb Toast (örttoast), som förändrar sig i takt med säsongernas skiftningar. Under tidig vår pryds rätten av luktviol, och senare på våren blir det i stället gullvivor eller andra säsongsaktuella örter.
Genom att jämnt följa årstidernas rytm blir menyn lika dynamisk som naturen själv: vad som serveras på tallriken speglar den kringliggande miljön och landskapet utanför. Det innebär att gästerna får uppleva helt nya smakkombinationer, dofter och intryck, ibland från dag till dag. På så sätt har vi alltid naturen på menyn, avslutar Søren Westh.
Hyllning till det lokala och vilda
Nomas filosofi handlar inte bara om att navigera genom årstidernas växlingar, utan också om att utforska och uppskatta de smaker som finns nära oss. Det är en hyllning till naturen och dess enorma utbud av smakupplevelser, från skog till äng och kust. Genom att arbeta med vilda och lokala råvaror får varje rätt en egen karaktär och ett starkt band till platsen där den serveras.
Bjud familjen på nya smakupplevelser
När du odlar dina egna ätliga växter i krukor eller rabatter har du alla möjligheter att glädja familjen med härliga smaksensationer. De nyskördade kryddörterna och grönsakerna berör våra sinnen på många nivåer. Läckra kryddörter som basilika, timjan och dragon, små, söta, röda tomater eller eldig chili kan göra underverk i en rätt och ge just den touch som lyfter smakupplevelsen till något helt unikt.
Upptäck egna kombinationer i vardagen
Att odla egna örter och grönsaker innebär också en möjlighet att upptäcka nya kombinationer och tillbehör till både vardags- och festmåltider. Det har aldrig varit enklare att föra in naturens mångfald på tallriken och i vardagskökets smaker.
Ett smakprov från noma: Timjansmör
Söker du nya och spännande tillbehör till maten på terrassen, kan du pröva nomas recept på Timjansmör:
Timjansmör:
- 250 g smör
- 8 g färskhackad timjan
- blandad svartpeppar
Rör smör och timjan väl. Sätt sedan in blandningen i kylskåpet. Lägg upp timjansmöret och strö lite svartpeppar ovanpå.
Det här enkla receptet är typiskt för nomas filosofi: rena, naturliga smaker får stå i centrum och förhöjer måltiden, samtidigt som de för tankarna till naturen och dess ständiga förvandling. På så vis blir den dagliga måltiden både ett kulinariskt och ett sensoriskt äventyr – oavsett om du avnjuter den på en av världens främsta restauranger eller vid ditt eget köksbord.