Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Marktäckare mellan trampstenar

Att göra gångar i trädgården med olika sorters trampstenar är populärt. Det kan dock vara lite knivigt att klippa gräs mellan trampstenarna, så det vill vi helst slippa. Plantera låga marktäckare där istället!

Av Sylvia Svensson

Det går att välja tåliga, marktäckande växter mellan trampstenar i gångar som ligger både i sol och skugga. Det går också att kombinera flera olika sorters: solälskande växter i den torra, soliga delen av gången, skuggtåliga växter där gången dyker in i skuggorna.

Så själv eller köpa plantor?

Om det är stora ytor det gäller, är det mest ekonomiskt att så växterna själv. Det tar något år innan det blir tätt och frodigt och du får vara beredd att passa för fröogräs under tiden marktäckaren växer upp.

Det finns också billiga småplantor att köpa på våren. Med sådana kan du komma igång snabbt när det gäller lite mindre ytor.

#Gör din gång så här#

Gräv bort grässvålen, cirka 15-20 centimeter djupt.

Det är klokt att anlägga gången med markväv underst, så att inte rotogräset kommer igenom. Låt väven komma upp på kanterna också, kanta eventuellt gången med någon snygg kantsten, typ smågatsten eller liknande, i gräsmattenivå. De är bra att ha om gången gränsar till en gräsmatta så att du kan köra gräsklipparhjulet på stenarna.

Täck sedan väven med ett lager sandig matjord. Placera dit trampstenarna med lagom gångavstånd. Därefter kan du så eller plantera dina marktäckande växter runt om stenarna.

#Bra växter att ha som marktäckare mellan gångstenar#

Om du bor i zon 1-2, så varför inte någon timjan? Den doftar gott när du snuddar den med tårna. Gråtimjan, Thymys pseudolanuginosus, backtimjan, Thymus serpyllum eller kryptimjan, Thymus caespititius sprider sig sakta till någon centimeter höga mattor. Passar bäst i den soliga, torra delen.

En växt som passar både sol och skugga är trampnarv, Sagina subulata ’Hortensis’, med nåltunna, gräsliknande blad som blir cirka 3 centimeter höga. Även släktingen krypnarv, Sagina procumbens, passar att användas.

Murreva, Cymbalaria muralis, finns både med vita och blåa blommor. 3-4 centimeter hög.

Vill du ha lite högre marktäckare, 5-7 centimeter, och som blommar vackert, kanske en rödbladig revsuga, Ajuga reptans ‘Braunherz’ eller liknande passar?. Revsugan sprider sig snabbt på stora ytor och den finns i många namnsorter.

Taggpimpinell, Acaena, med arter och namnsorter passar också fint som marktäckare både i sol och skugga.

Alpkåpa, Alchemilla conjuncta, är släkt med jättedaggkåpan men betydligt mindre är denna, cirka 7-10 centimeter hög.

Ljuva kattfot, Antennaria dioica, passar i den torra, soliga delen.

Krypkotula, Leptinella squalid, har roliga små knappblommor. Passar i både sol och skugga.

Ett gäng Potentilla-arter är låga och revbildande. Gåsört, Potentilla anserina, revfingerört, Potentilla reptans, tretandsfingerört, Potentilla tridentata 'Nuuk och småfingerört, Potentilla tabernaemontani kan odlas från sol till halvskugga.

Den vanliga vitklövern, Trifolium repens, har flera namnsorter med vackra blad. Den är vacker och tålig men kanske inte så lämplig för gångar där barn ska springa barfota, då vitklövern drar till sig humlor och bin när den blommar.

Trådveronika, Veronica filiformis och släktingen mattveronika, Veronica prostrata blommar båda med blå blommor och bildar ljuvliga mattor.

Det finns alltså massor av lämpliga marktäckare att använda sig av mellan gångstenar - vilken väljer du?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB