Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Liten i växten men har stor verkan

De flesta människor har trampat på den utan att ha en aning om det för den kryper fram i det fördolda mellan kullerstenar och stenplattor i trädgården, längs vägarna och på ängarna, men den kan även pryda sin plats i fönsterkarmen - den lilla krypnarven.

Krypnarv
...är en flerårig ört som är släkt med nejlika. Krypnarvens blommor har fyra foderblad och fyra kronblad som är vita. De små fröna sitter inne i en liten kapsel med fyra "sidoväggar". Eftersom blommorna är pyttesmå och oansenliga har de inte särskilt stor betydelse för växtens utseende. Det har däremot bladen som är sylformade och vintergröna. De sitter i en rosett på en kort stjälk. Det botaniska namnet är Sagina procumbens. Artnamnet procumbens syftar på det nedliggande växtsättet och har även gett upphov till populärnamnet krypnarv.

Bäst som marktäckare

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Krypnarv kan användas i krukor både inomhus och utomhus på samma sätt som gräs och marktäckare används ute i trädgården. Den låga, gröna mattan kan utgöra en lugn bakgrund för blommande växter eller prydnader: hjärtan på alla hjärtans dag, påskägg till påsk, studentmössor på examensfesten, minipumpor på allhelgonaafton etc. En nyhet är att numera säljs krypnarv även i en "samkruka" som är en kruka utformad som en kakform med hål i mitten. Detta hål är stort nog att rymma en kruka med en miniväxt. Du kan alltså byta ut växten i mitten när du har lust.

Krypnarven fruktar...
...vatten på bladen eftersom de lätt ruttnar om de blir våta. Därför bör du alltid vattna på fatet och bara ge den ytterst lite gödning. När solen är som hetast på sommaren är det en bra idé att flytta bort den något från fönstret eller plantera ut den i trädgården, där den kan göra en grå terrass med stenplattor grön och levande.


Krypnarv,
Sagina procumbens

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB