Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Månadens Blomma i oktober

Minicyklamen, prydnadskål och silvriga växter

Oktober är här och med det brukar höstens första storm vara nära. Vi tillbringar allt mer tid inomhus och kvällarna blir fort mörka. Blir det några fina höstdagar är vi snabba att ta oss utomhus för att riktigt njuta. Utomhus går det att göra trevliga arrangemang och inomhus pyntar vi med blommor som passar för säsongen.

Månadens Blomma för oktober är minicyklamen, prydnadskål och silvriga växter.

Många av våra inomhusväxter finns numera tillgängliga under stora delar av året men några få sorter är kvar som vi måste längta till. Cyklamen, Cyclamen persicum, tillhör definitivt en av de som vi längtar efter. Med cyklamen gör hösten sitt intåg och numera finns det många härliga färger på blomman att välja mellan. Även blommans utformning kan skifta och både de med fransiga blomblad och de med dubbla blommor kommer starkt.

När det gäller cyklamenplantans storlek finns det mycket att välja på. Indelningen görs från de allra minsta, micro, till mellanstora, mini, för att avslutas med de riktigt stora, maxi.

Benämningen mini kan verka litet men i cyklamensammanhang är det den vanligaste storleken vi hittar ute i butikerna. Mini har en något mindre blomma än maxi storleken och är planterad i en 11 eller 12 cm kruka som passar hemma i de flesta av våra fönsterkarmar.

Även om blommorna är vackra så ska vi inte glömma bort bladverket hos cyklamen.

Dessa omvänt hjärtformade blad i grönt med grå, ibland nästan silvrig, mönstring är fantastiskt vackra. När förädlarna inte kan göra så mycket mer med blommorna är det bladen som får uppmärksamhet och vi kan nog räkna med att det kommer att hända en hel del på den sidan.

Utomhus är det ännu inte försent att plantera. Till krukor och balkonglådor finns det köldtåliga växter att välja på för att få det fint. Av en slump råkar det finnas många växter på hösten med silvergrå blad. De silvriga bladen lyser upp fint i krukorna och de går alldeles utmärkt att blanda med andra mer färgrika växter.

Prydnadskål, Brassica oleracea Prydnadskål-Gruppen, är en tillgång för alla arrangemang utomhus på hösten. Det finns att välja på slätbladiga, krusbladiga och flikbladiga sorter i nyanser av rosa, lila och i vitt. Prydnadskålen håller sig fin långt in på hösten och bladens färger blir bara klarare och intensivare ju kyligare det blir.

Exempel på silvriga höstväxter:

-silverek, Senecio cineraria, där den vanligaste sorten har djupt flikiga blad men finns även i sorter med mer hela blad.

-silvergirland, Leucophyta brownii, har tunna, silvriga stjälkar och blad.

-grå helgonört, Santolina chamaecyparissus, har ett ljusgrått, starkt flikigt bladverk som är mycket aromatiskt.

Så sköter du din cyklamen:

-Vattna i ytterkrukan, häll av eventuellt överskottsvatten efter ca 30 min.

-Placeras ljust men inte i direkt sol.

-Tillsätt näring i bevattningsvattnet en gång per månad under vinterperioden.

Så sköter du dina silvriga växter:

-Kan placeras i vilket vädersträck som helst.

-Vattnas vid behov.

-Använd en väldränerad jord vid planteringen.

Så sköter du din prydnadskål:

-Kan placeras i vilket vädersträck som helst.

-Tål inte uttorkning, passa med vatten.

Tankar och fundering Månadens Blomma oktober
Allt är inte guld som glimmar men väl silver tycker jag, särskilt i blomsterkrukan där på trappan till min dörr. Den silvriga känslan framhäver verkligen andra växter och det känns ljust och faktiskt lite lyxigt.

Att kombinera de silvriga växterna med någon härlig cyklamen och/eller prydnadskål i vitt och rosa känns bara så fräscht, rent och ljust i höstmörkret.


Höst i svart låg korg


Trots plasten blev det elegant


Rosa i soptunnan


Silverek och cyklamen


Silvervitt


Den gamla soptunnan


Cyklamen


Cyklamen
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB