Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Maj norr om polcirkeln

Första maj i Malmberget, Lappland, 7 mil norr om polcirkeln! Marie Leanderssons trevliga månadskrönika fortsätter. Utsikten från bron har förändrats sedan första april. Det finns fortfarande snö kvar men den krymper hastigt i högarna och på fjället Dundret breder de bara fläckarna ut sig.

Tänk, nu är det redan första maj. Nyss hade vi mer än en meter snö och 30 grader kallt i flera veckor. Var har tiden tagit vägen? Hinner jag med allt som ska göras av vårsysslorna innan det är första juni när tiden går så här fort?

När påskveckan inleddes var snötäcket på gräsmattan ca 30 cm men på annandag påsk fanns nästan ingen snö kvar. Här uppe i norr går det undan när det väl sätter fart. Solen gick upp 03:45 och ner 21:26 idag, det blir aldrig riktigt mörkt på natten.

Sorkens år

När gräsmattan är bar syns det att sorkarna har kört rally där i vinter. Riktiga motorvägar går kors och tvärs över stora delar av den. Den största knutpunkten verkar ha varit under fågelbordet. Kanske det är bra, de har ätit fåglarnas tappade frön istället för att äta mina växter för hittills har jag bara hittat skador på en växt. Jag garderade mig i höstas och satte ”burar” av nät runt de växter som jag trodde skulle vara i farozonen för gnagskador, men tyvärr inte på den unga silverpilen. Alla grannar jag talat med har också sork på sina gårdar, vi kan konstatera att det är ett riktigt sorkår.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Kejsarkronan överraskar

När jag inspekterar mina planteringar idag ser jag att silkesnävan som ser så spröd och skör ut redan har kommit upp liksom den mera robusta rosenroten. Men mest överraskad blir jag av att kejsankronan redan är en decimeter hög och kraftig. Att den kommit upp så här tidigt förklarar varför jag inte sett den förr om åren för den har antagligen fryst bort innan jag fått syn på den. Nu ska den skyddas och pysslas om för den får inte frysa i år också.

Det kliar i fingrarna att få börja rensa i planteringarna och börja kratta men jag måste hejda mig, för jag vet att det kommer att komma snö ännu och då skyddar fjolårets torkade skräp de första spirande skotten som vågat titta upp. Det är lite svårare att rensa sedan det börjat komma upp skott men eftersom jag bara klipper ner det som sticker upp, smular ner det på planteringen, täcker med gräsklipp (som jag sparat i säckar sedan hösten), så är arbetsinsatsen inte så betungande.

De första perenna småplantorna är omskolade i större krukor. Ännu några veckor får de stanna inne för att sedan flytta ut i ett enkelt plastväxthus. När jag ser de första karaktärsbladen blir jag så glad för det förebådar att det även i år kommer att bli många fina plantor av de frön jag sått.

Det kommer en sommar!

Lådorna med sådder som stratifieras ute har varit täckta med snö men nu finns ingen mera snö att täcka dem med och idag såg jag att riddarsporren redan kommit upp. Om jag har plats tar jag in några sådder som får gro inne, så att jag snabbare få stora plantor att plantera ut när sommaren kommer, medan andra får vakna långsamt ute och börja gro.

Våren är här nu och sommar kommer det att bli i år också fastän jag ett tag tvivlade!

_Lapponica Marie Leandersson_

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB