Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i maj

Vad gör man i trädgården i maj?

Bara ordet maj låter som en ljuv musik! Denna härliga månad, tröskeln till sommaren, bjuder på grönska, fågelsång och en explosion av färger. Det är knappt man vill gå in – naturen drar oss ut med värmande solsken, spirande blad, och de första smakproven av sommarens rikedomar. Under maj får vi se hur grönskan exploderar och hur ”maj gör så att blommorna blommar”. Vi får njuta av den ljumma vårluften, sitta ute med kaffet och titta på fåglarnas ungar när de vingligt prövar sina första flygturer.

Visst är det mycket som behöver göras i trädgården denna månad, men sysslorna är ofta härligt lustfyllda. Man gör det man tycker är roligt – och glömmer inte att stanna upp och njuuuta av allt det vackra och energigivande utomhus!


Så, plantera och gödsla

  • Maj är den stora planteringsmånaden! Det går fortfarande bra att direktså grönsaker, sallat och sommarblommor när jorden är ordentligt uppvärmd – cirka 10–15 grader är lagom. Har du inte hunnit med allt, är det ingen fara, det går utmärkt att så under första halvan av maj om temperaturen är rätt. Till exempel vill bönor ha ännu varmare jord, helst över 15 grader – vänta då till senare i maj eller början av juni.

  • Sätt gärna lök så fort jorden rett sig. Har du inte redan börjat, är tiden inne nu!

  • Potatis sätts när jorden är minst 10 grader varm. I söder kan man ha börjat redan i april, men för många är det först nu hela landet kommer igång. Har du satt tidigt, passa på att kupa dina plantor. Testa gärna att sätta några knölar i en hink för skörd på balkongen eller veranda – egen färsk midsommarpotatis är svårslaget!

  • Färdigdrivna tagetes kan planteras ut bland lök- och kålplantor. Tagetes är inte bara vackra – de lurar bort lök- och kålfjärilens honor från att lägga ägg, och själva blommorna innehåller ämnen som motverkar skadliga nematoder. Plantera några tagetes även vid rosor, potatis och jordgubbar! Sorten Tagetes tenuifolia är dessutom fantastiskt dekorativ och finns i flera färger om gult inte passar din rabatt.

  • Plantera vitlök då den både kan hålla svampsjukdomar borta (som mjöldagg och svartfläckssjuka) och även skyddar vissa växter mot skadeangrepp. Sätt några vitlöksplantor bland rosor eller andra känsliga växter och njut av både deras skydd och smak.

  • Gödsla! Nu behöver trädgårdens växter extra näring. Höns- eller kogödsel, Chrysan och Algomin fungerar utmärkt som allroundgödsel, men kom ihåg att inte använda Algomin bland surjordsväxter som rhododendron och blåbär – ge dem speciell rododendrongödsel istället. Rosor och clematis uppskattar extra näring nu när de sätter igång att växa, och en extra dos vid midsommar skadar inte.

  • Glöm inte att vända och sålla komposten (om du inte gjorde det i april). Lägg ut välbrunnen mylla på buskar, perenner och i kökslandet – trädgården tackar dig!


Gräsmattor

  • Maj är perfekt för att så gräsmatta eller reparera kala fläckar med reparationsfrö. Håll gräset fuktigt tills det etablerats. Lägg gärna gångar av trampstenar för att skydda gräset mot slitage.

  • Gödsla din gräsmatta med kväverik gräsgödsel och toppdressa ytan vid behov. Mossa försvinner bäst genom att stärka gräset, inte genom att riva – då sprider man den bara. Kratta igenom och håll rent så sköter resten sig själv.


Rabatter och krukodlingar

  • Titta igenom rabatterna och se vad som klarat vintern – en del perenner kommer upp sent, så ha tålamod. Planera vad som kan kompletteras och håll koll på ”Ha-begäret” när du besöker plantskolan! Ingen fara att falla för en impulsköpt växt då och då, ibland är nya rabatter precis vad trädgården behöver. Glöm inte några höstblommande perenner – du blir glad över det i slutet av säsongen.

  • I maj är det också dags att beskära blomställningar från utblommade tulpaner och narcisser. Låt blasten sitta kvar så löken får näring till nästa år. Har du planerat rabatten med yviga perenner intill, kan vissna lökblad döljas enkelt.

  • Sätt gärna namnbrickor vid lökväxter nu när du ser var de står – det är lätt att glömma till hösten! Passa även på att fotografera trädgården som kom-ihåg.

  • Glöm inte stöd till pioner, riddarsporrar och andra högväxande perenner. Snygga växtstöd finns att köpa eller så gör du egna med ris eller bambu.

Avhärda plantor

  • Avhärda plantor som du förkultiverat – vänj dem sakta vid utelivet i skugga och lägg över en väv om sol och vind är stark. Skynda försiktigt, annars kan de drabbas av chock.

Plantera ut i krukor och växthus

  • När risken för nattfrost är över kan du plantera ut blommor som petunior, pelargoner och fuchsior i krukor och urnor. I krukor på altanen är det enkelt att ta in växterna om en oväntad frostnatt hotar.

  • Ta gärna det kallväxthus du har i bruk, åtminstone söderöver, men vänta med tomater och gurka till stabil värme infunnit sig eller använd frostvakt som försäkring.
    ![Kallväxthus med smultron, chili och tomater](

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB