Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Magnolior!

Nu blommar magnoliorna! Likaväl humlor och bin som vi människor blir helt hänförda av prakten! Det finns få träd som stoltserar med sådana blommor som magnoliorna gör och inte blir det sämre av att fröställningarna också är vackra!

Av Sylvia Svensson

Jag får ofta frågor från magnolia- längtande människor om det ändå inte skulle finnas någon magnolia som klarar sig lite längre norrut än i de mildaste zonerna 1 och 2. Av de magnolior som erbjuds i plantskolorna kan man i zon 3, eventuellt även i zon 4 i mycket skyddat, varmt läge, pröva de nedan listade arterna och sorterna.

Sur jord

De flesta magnolior är surjordsväxter som trivs i rododendronjord som är uppblandad med vanlig trädgårdsjord och med lite extra sand. De passar som sällskapsväxt till azaleor i de skyddade, soliga delarna av rododenronplanteringen, då magnoliorna föredrar ett soligt läge, som förmodligen förbättrar både blomningen och avmognaden inför vintern.

Det är bra om du planterar magnolian i en upphöjd, svagt lutande rabatt med grus på botten, men det får ändå inte vara alltför torrt, för torka gillar magnoliorna inte! Gruset håller förhoppningsvis vinterfuktigheten i schack; det är oftare vinterfuktigheten och inte kylan som får växterna att gå hädan.

Låt de växa fritt!

Magnolian gillar inte beskärning något vidare, endast döda eller skadade grenar tas bort.

På grund av vissa sorters tidiga blomning bör man tänka på att inte plantera dem på frostkänsliga platser, där nattfrosten kan skada knopparna. Man kan ha en frostskyddsfleece till hands om det hotar bli nattfrost när magnolian har börjat visa färg på knopparna eller t o m blommar. Tills dess skyddas ju knopparna av sina egna, ulliga skyddshöljen.

Värd att testa är M. kobus, japansk magnolia. Den kan bli ett upp till 10 m högt träd om den trivs och inte fryser ner. Den har små, doftande, vita blommor i mängder i maj.

Allra härdigast

Andra fina och odlingsvärda är hybridmagnoliorna, den vita M. x loebneri ’Merrill’ och den rosa ’Leonard Messel’. Dessa blir i bra läge upp till 5 m höga buskträd. De blommar på bar kvist i april-maj. De anses höra till de allra härdigaste och är i sin blomsterdräkt väldigt vackra. De har även den fördelen att blommorna tål några minusgrader, kanske ned till -5 grader ungefär, innan det syns några bruna frostskador. Zon 4(ev. 5 i skyddat läge).

Magnolia sieboldii, buskmagnolia, är en något mindre buske, upp till 4 m hög. Den får skålformade, doftande 10 cm vida blommor i juni-juli. Den är visserligen ganska så vinterhärdig, men får lätt frostskador på de nyutslagna bladen om det skulle bli några minusgrader en natt. Med samma krav på placering som beskrivs ovan kan den dock testas upp till zon 4.

Flickmagnolia ’Susan’ är en kompakt, ca. 2,5 m hög buske med lilarosa, upprätta blommor på bar kvist i april-maj.

Något känsligare är stjärnmagnolia, M. stellata, med sina namnsorter. Den är en upp till 2 m hög buske med stjärnliknande blommor på bar kvist i maj. Kan gå bra i zon 3 i skyddat läge. Namnsorten 'Royal Star' anses något härdigare. Den blommar senare än den rena arten, vilket betyder att risken för att blommorna ska skadas av frost minskar. Samma sak gäller för de gulblommiga korsningarna med bl.a. M. acuminata, som ’Yellow Bird’ och ’Elizabeth’.

Fler bilder och mer läsning om magnolior finns här: Magnolior:

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB