Magnolior
Magnolia – Skönhet för vår och höst
Magnolia tillhör de där underbart vackra vårträden som får oss att dra efter andan, och utbrista i ett och annat aaaahh och ooohhh när de står i full blom. Men dessa släktets praktträd och -buskar har mer än vårblomning att erbjuda. Även på hösten är magnolian värd att titta på, många arter och sorter tronar då med sina dekorativa, röda fröställningar bland de oftast stora, blanka bladen – som dessutom sällan blir djurens förstaval när det gäller föda. Ofta lämnas de ifred av både rådjur och hare, men det finns undantag; djurens matsedel kan variera lokalt, kanske beroende på tillgången på annat att äta.
Det är också värt att notera att magnolior sällan drabbas av andra skadedjur och att de brukar hålla sig friska från växtsjukdomar, vilket gör dem till ett tacksamt val för både trädgårdsmästare och fritidsodlare.
Magnoliasläktet – ursprung och egenskaper
Magnoliasläktet består av cirka 80 arter, från Himalayas sluttningar, Östasien och Nordamerika, och omfattar främst mindre träd eller stora buskar. Internationellt finns även vintergröna arter, men i Sverige odlas uteslutande de lövfällande magnoliorna, eftersom de klarar vårt klimat bäst.
Blomknopparna är ett kapitel för sig – de är vackert håriga och bildas redan föregående sommar, så att de nya blommorna skyddas från vårens nattfrost. Se bild på blomknopparnas skyddande hölje här.
De stora bladen och de röda fröställningarna ger dessutom magnolian högt prydnadsvärde även när blomningen är över. Se exempel på magnolians fröställningar här.
Jord, plantering och skötsel
Magnolia trivs inte i tung lerjord, utan vill ha en lätt, mullrik och näringsrik, fukthållande, men väldränerad jord. Ett jordtips är att blanda vanlig trädgårdsjord med rhododendronjord, ibland med lite extra sand, för att säkerställa lågt pH och god struktur. Neutral till svagt sur jord rekommenderas.
Praktiskt planteringsråd
Om möjligt bör magnolia planteras i en upphöjd, svagt lutande rabatt med grus eller småsten på botten. På så sätt hålls vinterfuktigheten i schack – magnolian tål ofta kyla bättre än genomfuktig, kall jord vintertid. Samtidigt får det inte bli för torrt, särskilt under vår och försommar, då magnolian behöver rikligt med vatten.
Magnolior föredrar ett soligt läge, vilket ger bättre blomning och avmognad inför vinter, men de kan också tolerera lätt halvskugga. Däremot uppskattar de inte hård beskärning – ta bara bort döda eller skadade grenar.
Härdighet: Arter och sorter för svenska förhållanden
En vanligt förekommande fråga är vilka magnolior som är mest härdiga och tål kallare zoner. Med omtanke om jord och placering kan följande arter och sorter ofta odlas långt upp i landet, ibland till zon 4, och några till och med zon 5:
- Magnolia biondii anses vara en av de härdigaste, men är svår att få tag i och säljs sällan i svenska plantskolor.
- Magnolia kobus – japansk magnolia – mycket härdig (zon 4–5 i skyddat läge) men kan bli ett stort träd (upp till 10 meter) och det tar ofta många år innan den blommar.
- Magnolia kobus var. borealis: Ännu härdigare, men blommar ofta extra tidigt på våren, vilket gör den frostkänslig i kallare områden.
- Magnolia stellata – stjärnmagnolia: Vacker och blommar redan som ung, men tillhör de mindre härdiga och kan ta skada av vintern eller vårfrosten. Får aldrig torka ut under växtsäsongen.
- Namnsorten ‘Royal Star’ blommar senare än arten och är därmed mindre frostkänslig.
- Sorten ‘Rubra’ har purpurrosa blommor.
- M. x loebneri 'Leonard Messel': Hybrid mellan M. kobus och M. stellata, rosablommande och mycket härdig. Blommorna tål flera minusgrader, ofta ned till ca -5°C innan de får frostskador. Även ‘Merril’ är en utmärkt, härdig loebneri-sort.
- Magnolia sieboldii – buskmagnolia: Mycket vinterhärdig buske, men får lätt frostskador på nyutslagna blad om sena nattfroster slår till – växten återhämtar sig men kan bli sämre denna säsong.
Många av de härdigaste klonerna och fröplantorna har sitt ursprung i ryskt och nordostasiatiskt förädlingsarbete, men det kan vara svårt att få tag på dessa i svensk handel.
Arter som Magnolia x soulangeana – praktmagnolia är reserverad för de mildaste odlingszonerna (zon 1–2) på grund av sin tidiga blomning, som lätt kan förstöras av nattfrost. Junimagnolian (M. hypoleuca) blommar först i juni, men kan också bara odlas i milda trakter. Det gäller även kinesisk magnolia, M. liliiflora (syn. M. purpurea) och dess sorter.
Tips för nordliga lägen
- Välj alltid beprövade, härdiga arter eller namnsorter.
- Plantera i varmt, skyddat läge med god dränering och gärna snötäcke vintertid.
- Skydda de första åren mot sena vårfroster med fiberduk.
Förökning och inköp av Magnolia
Frösådd av Magnolia
För rena arter kan förökning ske genom frösådd. Fröna bör rensas, stratifieras (kallbehandlas) direkt efter frömognad och sedan sås ut tidigt på våren. Småplantor måste skyddas mot frost.
Sticklingar och avläggare
Namnsorter förökas säkrast med sommarskott i juni–juli, eller genom avläggning – en relativt enkel metod när grenarna kan böjas ner till marken.
Köp och tillgång
De vanligaste sorterna finns i välsorterade växtbutiker, men ovanligare arter och förädlade sorter kan spåras via [specialplantskolor eller föreningar](https://