Lysande klänglilja
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Klängliljans unika karaktär
Blommorna är stora och iögonfallande var man än ser dem, och ibland ser man dem till och med i snittblomsarrangemang. Få växter har klängliljans, Gloriosa superba 'Rotschildiana', exotiska karaktär – både när det gäller praktfull blomning och uttrycksfullt växtsätt. Vanligen påträffas klängliljan hos passionerade samlare av ovanliga eller tropiska växter, men faktiskt är den inte alls speciellt kinkig att odla i en vanlig hemmamiljö – bara den får rätt skötsel och lite uppmärksamhet.
Giftighet – både risk och skydd
Det är dock viktigt att känna till att hela klängliljan är starkt giftig, framför allt knölarna, som innehåller de verksamma ämnena kolchicin och gloriosin (alkaloider). Växten är därför inte lämplig i hem med småbarn eller nyfikna husdjur som gärna smakar på växter. Giftigheten har också en positiv sida – tack vare detta är det mycket sällan klängliljan får problem med skadedjur.
Imponerande växtsätt
Klängliljan blir imponerande hög, ofta upp till 1,8–2,4 meter, och nästan lika vid om den får utrymme. Den tar gärna över sitt fönster och blir snabbt rummets blickfång när de spektakulära, bakåtböjda blommorna slår ut i gult, rött eller purpur, ibland tvåfärgade, med krusiga blombladskanter. Växten utvecklar långa klängen från bladens mittnerver som hjälper den att haka fast vid trådar, käppar eller spaljéer, och därför bör du alltid erbjuda ordentligt med stöd. Stjälken är tunn men kraftfull och vinden kan skada plantan kraftigt om den odlas utomhus utan skydd.
Placering och skötsel
Trots sitt tropiska ursprung (klängliljan härstammar från bland annat Uganda och förekommer naturligt i både Afrika och Asien) klarar den sig utmärkt som krukväxt inomhus i Sverige om några grundläggande krav tillfredsställs. Den vill stå luftigt och ljust i normal rumstemperatur, men skydda gärna mot brännande södersol under sommaren eftersom växten i grunden är en djungelväxt. Hög luftfuktighet gynnar blomningen så duscha plantan regelbundet, särskilt vid torr inomhusluft.
Utomhusodling
Vill du pröva utomhusodling fungerar det om platsen är varm, vindskyddad och skuggad mot den starkaste södersolen. Knölarna måste dock alltid tas in innan frosten kommer. För att växten ska hinna utvecklas och blomma på vårt nordiska klimat krävs tidig förodling inomhus – blomningen sker då i juni–augusti.
Plantering
Planteringen sker bäst med knölar som du köper under februari–mars. Välj friska, avlånga knölar, omkring 10–15 cm långa – mindre knölar behöver växa till sig ett år innan de orkar blomma. Plantera dem liggande i stora krukor fyllda med näringsrik, porös och sandblandad blomjord. Täck knölarna med cirka 2–3 cm jord. Undvik torra och skrumpna knölar, de riskerar att inte gro alls.
Det går att köpa färdiga plantor längre fram på sommaren, men dessa brukar ofta vara mycket dyrare än att köpa och driva upp från knöl.
Vatten, gödning och vintervila
Under sommaren och blomningen behöver plantan regelbunden vattning och blomstergödning varje vecka. När blomningen är över och bladen börjar gulna på hösten, slutar du gödsla och minskar vattningen successivt tills växten vissnat ner helt. Förvara sedan krukan med knölarna kvar, mörkt och svalt, vid ungefär 12–15 grader.
Ompstart till ny växtsäsong
Till våren kan du enkelt starta om odlingen: ta upp knölarna ur jorden, plantera dem i färsk, porös och näringsrik jord – så har du snart en ny omgång av denna spektakulära blomma igen.
Klängliljans användningsområden
Klängliljans slående utseende gör den till en eftertraktad växt för både krukodling och i arrangemang, inte minst som snittblomma. Den prata gärna för sin plats i fönstret, så låt den stå där den får visa sig i all sin exotiska prakt.
Läs gärna mer om inspirerande arrangemang och odling i artikeln Lysande fat.