Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lysande klänglilja

Klänglilja, _Gloriosa superba_ 'Rotschildiana' ibland kallad _Gloriosa rotschildiana_, är en exotisk skönhet från Uganda. Dess mycket vackra, lysande gul-röda, nedåtriktade blommor med vågkantade, uppåtriktade blomblad växer fram från bladvecken på kraftiga stjälkar.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Blommorna är stora och iögonfallande var man än ser dem, och ibland ser man dem till och med i snittblomsarrangemang.

Vanligen påträffas Klänglilja, Gloriosa superba 'Rotschildiana' hemma hos någon ivrig samlare av exotiska växter. Men den är inte alls kinkig att odla i en vanlig hemmiljö, bara den får som den vill ha det. Tänk bara på att växten är giftig, den innehåller gifterna colchicin och gloriosin (alkaloider) och är därmed inget för småbarnfamiljer och familjer med husdjur som gärna smakar på växter. På grund av sin giftighet är det också mycket sällan den drabbas av några skadedjur.

Med sin höjd på upp till 1.8-2.4 m och nästan lika vid, tar den gärna över hela fönstret. Och denna exotiska skönhet ska gärna få synas, så den kan få växa ljust och luftigt i ensam majestät. Normal rumstemperatur går bra men skydda den dock mot brännande södersol under sommaren, djungelväxt som den är. Högre luftfuktighet uppskattas också, så duscha den gärna.

Den behöver trådar, käppar eller en spaljé att klänga på, då det från bladens mittnerver växer ut långa klängen som fäster växten mot stöd.

Man kan också odla den ute mot en spaljé i varmt, vindskyddat läge, skuggad mot starkaste södersol, bara man tar in knölarna innan frosten kommer. Förodling inomhus krävs dock för att den ska hinna blomma, vilket den då gör i juni-augusti.

Vanligen köper man långsmala knölar i februari-mars och planterar dem liggande i ganska stora krukor med näringsrik, porös, sandblandad blomjord. Täck dem med ett par - tre cm jord. Tänk på när du köper knölar att de är tillräckligt stora, sådär 10-15 cm långa, de mindre orkar inte blomma ännu utan behöver få växa till sig lite. Knölarna skall heller inte se torra och skrumpna ut, utan vara friska.

Man kan också köpa färdiga plantor längre fram på sommaren, men dessa brukar vara mycket dyrare än knölarna.

Ge växten blomstergödning varje vecka under sommaren och när den blommar. När den har blommat färdigt någon gång på hösten, börjar bladen visa tecken på att gulna. Sluta då att gödsla och minska vattningen gradvis och sluta med att vattna när växten har vissnat ner helt. Ställ undan krukan med knölarna kvar på ett mörkt ställe, ca. 12-15 grader varmt.

Nästa vår börjar du om igen genom att ta upp knölarna och plantera dem i en ny, kraftig jord.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB