Lusthus & långa höstar
Promenader bland koloniträdgårdar
Boken handlar naturligtvis om de lusthus som med stor snickarglädje pryder många kolonilottområden och visst är det en bok som passar för långa höstar! Men framför allt får vi journalisten Ditte Feuks berättelse om de omständigheter i världen som kolonilotten bildas ur och dess dryga hundraåriga historia i Sverige fram till idag.
Det är intressant läsning om några av de eldsjälar som vi kolonister idag troligtvis har att tacka våra potatisland för. Om hur två kvinnor ur borgarklassen kämpade för ”upplysning” av arbetarklassen i början av seklet. Miniatyrträdgårdarnas existens har inte alltid varit självklar.
Men författaren skildrar även den romantik och längtan som bor i en kolonilott och väver in några både nutida och sedan länge döda odlares öden i texten.
Bilderna är tagna under alla årstider i Stockholms äldsta område, Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening, grundat år 1906. Finurliga citat från de boende i området finns inklämda här och där och gör boken bläddervänlig för dem som inte hinner läsa hela historien.
Det här är en bok för de som vill veta mer om kolonilottens historia. Bonusen är de vackra bilderna för den som vill drömma sig till odlingstider, nu när tjälen snart är här.
Susan Lindh
Lusthus & långa höstar
Titel:
Lusthus & långa höstar
Författare:
Ditte Feuk
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Prisma förlag
Utgivningsår:
1998
ISBN:
9151834332
Läs också Gröna Rum