Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lottbesiktning

Dessa månatliga lottbesiktningar har en nästan mytisk klang. Jag har själv aldrig sett inspektionsgänget gå sin runda, men har hört talas om efterverkningar i form av tillsägelser, ofta utan att lottodlaren själv kan förstå varför.

För min inre syn har jag en ny variant av sketchen "the spanish inquisition" (spanska inkvisitionen) med Monty Python.

Jag kan stå och gräva när det genom hallonbuskaget studsar fram ett gäng i medeltida utstyrsel, men istället för John Cleese och Michael Palin har inkvisitionen vagt bekanta ansiktsdrag lånade av styrelsen. Tro nu inte att jag hyser agg mot styrelsen, tvärt om. De jag känner tycker jag mycket om och hela styrelsen gör ett fantastiskt jobb genom sitt engagemang.

Nej, problemet ligger snarare hos mig! Trädgården blir helt enkelt aldrig så vacker och poetisk som Sissinghurst slottsträdgård på tv. Nu tror jag i och för sig att de flesta av oss kolonister har en mycket lägre ambitionsnivå än de offentliga trädgårdsförvaltarna, man är glad om det växer lite potatis och några zucchini. Men oavsett ambitionsnivå så bedöms ens trädgårdsgärning flera gånger per år och ogräs är inte ogräs för inte! Så vad är det de tittar efter på besiktningen egentligen?

Jag hittade Lotta, ordförande, och Elisabeth, medlemsorganisatör under ett äppelträd på den ena av Elisabeths lotter om sammanlagt 200 kvm. Frågan visade sig vara lätt att besvara, det är OK med ogräs bara det syns att man jobbar. Under året sker 5 besiktningar, den första runt midsommar och då skall plantering ha påbörjats. Den sista sker på höstkanten och då skall lotten vara vintergrävd. Vid de övriga tre rundorna kollar de bara att inte ogräset har fått allt för mycket övertag. Efter tre varningar utan åtgärder, ja då blir man uppsagd. Denna sommarsäsong har sju lotter förfallit så pass att risk för uppsägning finns, men på 140 odlare så är det kanske inte så många.

Yvonne, vår blivande trädgårdsmästare på lott 9, har bara ett råd att ge i kampen mot ogräs: gräv, gräv, gräv.

Lotten får inte heller bli alltför skräpig, eftersom våra trädgårdar skall glädja många i området, inte bara den enskilde lottägaren. Tyvärr finns det de som glädjer sig alltför mycket, senast förra söndagsmorgonen sågs en man vandra från lott till lott med konsumpåsen i högsta hugg.

Ännu inte varnad, Susan Lindh lott 118, Traneberg

Omdöpt till ogräsgatan

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB