Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lottbesiktning

Dessa månatliga lottbesiktningar

Dessa månatliga lottbesiktningar har en nästan mytisk klang. Jag har själv aldrig sett inspektionsgänget gå sin runda, men har hört talas om efterverkningar i form av tillsägelser, ofta utan att lottodlaren själv kan förstå varför.

Spaniens inkvisition på kolonilotten

I mitt huvud spelas en ny variant av Monty Pythons sketch "the Spanish Inquisition" upp varje gång det är dags för besiktning. Tänk dig att du står och gräver bland potatisblasten när det plötsligt, genom hallonbuskaget, studsar fram ett gäng i medeltida utstyrsel. Men istället för John Cleese och Michael Palin hittar vi nu styrelsens välbekanta ansiktsdrag under inquistorernas hattar. Missförstå mig rätt – jag hyser inget agg mot styrelsen, snarare tvärt om. De jag har lärt känna tycker jag mycket om, och hela styrelsen gör ett fantastiskt jobb tack vare sitt stora engagemang.

Ambitionen och verkligheten

Nej, problemet är snarare mitt eget. Min trädgård blir aldrig sådär sagolikt poetisk som Sissinghurst slottsträdgård på teve. Men handen på hjärtat, de flesta av oss kolonister nöjer oss om det växer några fina potatisar och ett par zucchini, medan ambitionsnivån hos offentliga trädgårdsförvaltare förstås är en helt annan. Oavsett om ens lottdrömmar går i Sissinghursts storslagna tecken eller mer åt "vildvuxen charm" bedöms dock vår trädgårdsinsats flera gånger per år - och ogräs är och förblir ogräs i protokollet! Men vad är det egentligen de tittar efter under besiktningarna?

Vad granskar styrelsen?

För att få klarhet i frågan letade jag upp Lotta, ordförande, och Elisabeth, medlemsorganisatör, där de drack kaffe under ett äppelträd på en av Elisabeths sammanlagt 200 kvm lotter. Det visade sig snabbt att regeln är enkel: det är helt okej med ogräs, bara det syns att man jobbar. Under året görs fem besiktningar – den första kring midsommar då plantering ska ha påbörjats och den sista om hösten, då lotten ska vara vintergrävd. Vid de tre mellanliggande rundorna tittar styrelsen mest efter att ogräset inte har tagit helt överhanden. Efter tre varningar utan åtgärd kan man förlora sin lott – även om det verkar ovanligt. Den här säsongen har sju lotter varit nära gränsen, men av totalt 140 odlare är det inte så många.

Tips mot ogräs

Ett klassiskt tips mot ogräs kommer från vår blivande trädgårdsmästare Yvonne (lott 9): "Gräv, gräv, gräv." Så enkelt, och ändå så svårt under vissa perioder!

Skräp och okända besökare

Det gäller också att hålla lotten någorlunda fri från skräp eftersom våra trädgårdar ska vara till glädje för alla i området, inte bara för oss själva. Tyvärr finns det de som glädjer sig lite för mycket: bara förra söndagsmorgonen såg någon en man vandra från lott till lott med en välfylld Konsumpåse i högsta hugg, och det är förstås en annan typ av problem.

Själv har jag ännu inte fått någon varning, även om min lott knappast kan mäta sig med brittiska tv-trädgårdar – men än så länge är ogräset hyfsat under kontroll och ambitionsnivån lagom lokal.

Läs också Stadsbondens rapport för mer inspiration och tips från livet på kolonilotten.


Omdöpt till ogräsgatan

Ännu inte varnad,
Susan Lindh, lott 118, Traneberg

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB