Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Löfstad slottspark

Arbetet med den engelska parken vid Löfstad slott påbörjades 1801 och parken är i stort sett bevarad alltsedan dess. Den engelska parken blev på modet i Sverige under slutet av 1700-talet som en reaktion mot barockens symmetri och räta linjer och rokokons svulstighet.
Nu, i den engelska parken, skulle naturen få råda. Men ofta fick man hjälpa den på traven mot idealen - där det naturliga växtbeståndet inte räckte till för att skapa rätt spänning mellan ljus och skugga planterade man, och där det tycktes för tätt högg man ur. Stilen var romantisk med välvda broar, grottor och tempel. Intresset för nya arter var stort och växter importerades långväga ifrån. Traditionen berättar att de två hemlockgranarna och lärkträdet i parken hemfördes av Axel von Fersen d.y. 1783 från Nordamerika, där han hade deltagit i frihetskriget. Men han kom inte till Sverige förrän i augusti 1784. Kunde plantorna hålla sig så länge? Axel von Fersen d.y. mördades av en pöbelhop i Stockholm den 20 juni 1810. För att hedra hans minne uppförde hans syster Sophie Piper ett monument på en udde i dammen i slottsparken. Denna damm har funnits med på alla kartor och ritningar av Löfstads trädgårdar och parker, från 1652 och framåt. Dammen har dock genom tiderna ändrat form. Från att ha varit rektangulär och i många fall legat utanför själva parkanläggningen har den nu mjukats upp i formen och ingår i själva parken. Dammen med monumentet är ett av de romantiska inslagen i den engelska parken på Löfstad.

Redan 1652, under Axel Gustafsson Lillies tid på Löfstad, fanns det en park eller trädgård väster om den då nyligen uppförda slottsanläggningen. Trädgården var i det närmaste kvadratisk och omgärdad av en mur. I gamla handlingar kan man läsa att det under våren 1651 arbetades på trädgårdsmuren. I parkens norra del låg en damm.

Utöver denna trädgård fanns ytterligare en, nyttoträdgården, belägen nordväst om slottet. Där odlades under 1600-talet rädisor, sallad, morötter, bönor, olika sorters kål, selleri och palsternackor. Här odlades också frukt och grönsaker till husets behov och till försäljning. Trädgårdsmästaren hade under 1600-talet en och ibland två trädgårdsdrängar till sin hjälp.

Det har inte saknats förslag till förändringar av den engelska parken. Ett mycket radikalt förslag lämnades av Rudolf Abelin. År 1903 låg hans ritningar till "Löfstads förskönande" färdiga. Om detta hade förverkligats hade Löfstad fått en konstfull park med sirligt arrangerade blomsterrabatter, marmorstatyer och balustrader. Då hade Löfstads slottspark alldeles förlorat den romantiska stämning, det lugn och den ro som råder här idag.

Söndagen den 20 augusti arrangeras en Parkdag på Löfstad slott med visningar i parken, föreläsningar av trädgårdsexperter, försäljning av växter m.fl. aktiviteter. Traditionsenligt firas också midsommar i den engelska parken varje midsommarafton.

Löfstad slott ligger vid E4:an ca 10 km söder om Norrköping och tillhör idag Östergötlands länsmuseum.

Telefon:
011-33 50 67 eller 013-23 03 00.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB