Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva glömska

Onsdagen den 13 januari 1999

Det är mörkt och kallt fortfarande, men det ljusnar snabbt nu: 40 minuter dagsljus per dag mer denna vecka än förra veckan. Jag var på en frostig söndagspromenad i helgen, -20 grader kallt, men solen lyste så rött och det var till och med några småfåglar som sjöng. Snart börjar det droppa från taken och jag har glömt bort vintermörkret.

Det här är också den tiden på året när jag på allvar börjar glömma bort de små besvärligheterna från förra sommaren. Var det verkligen så besvärligt att rensa ogräs? Nej, inte då, jag kan säkert klara av några odlingsbäddar till. Blev verkligen alla fönsterbänkar fulla av skrangliga fröplantor? Neeej då, nog har jag plats att fröodla gullök också, herregud, några hundra plantor till är väl inget... Svärmor påstår att jag i höstas skulle ha sagt att vi bara ska ha två odlingsbäddar i år, men det kan jag då inte alls minnas...

Det är tur i alla fall att glömskan finns, för annars skulle jag inte göra upp hälften så mycket planer som jag gör. Om jag sedan genomför dem är en annan fråga. Litet grann av "eländet" minns jag i alla fall, för jag funderar mycket på hur man ska kunna göra arbetet i trädgården enklare. Täckodling tror jag är en del av svaret. Vi ska försöka täckodla allt, hela tiden. Det finns ju vissa problem, till exempel att jorden värms upp saktare på våren, och att sådant som sås direkt ilandet behöver bar jord tills de vuxit till sig. Men något ska vi nog hitta på.

Vi ska i alla fall prova en spännande ide för potatisodlingen: odla potatis på höjden! Principen är att man sätter potatisen i någon slags tunna, och fyller på med jord etc. i tunnan allt eftersom plantan växer. Det ska då bildas potatisar längs med stjälken i hela tunnans höjd. När man skördar tömmer man bara tunnan och får ut en massa mer potatis än i ett "vanligt" land. Tunnan ersätter vi med en flätad "korg". Vi slår ner pinnar i jorden och flätar med vidjor allt eftersom. Varje gång vi fyller på flätar vi upp några varv. Då slipper potatisen börja sina dagar längst ner i en mörk tunna. Och så kan man leda ut några blast åt sidorna medan man flätar. Jag vet inte om det fungerar i praktiken, men vi ska testa i alla fall.

Frökatalogerna har börjat komma så smått. Det blir fler och fler varje år, och det är en hel vetenskap snart att jämföra sorter och priser och få ihop vettiga beställningar. Hur många olika kataloger brukar ni beställa från varje åt?

Och så har jag hittat en fantastisk och förvirrande katalog på webben: B&T World Seeds. De verkar ha allt, tiotusentals sorter. Jag vet knappt vad något är, men jag vill ha allt! Det går ju förståss inte, så jag ber härmed om hjälp: tipsa mig om intressanta, konstiga, odlingsvärda grönsaker! Jag har lagt ut en fråga på Odla's trädgårdsforum - gå gärna in och svara!

Nu när den ljuva glömskan inträtt vill jag börja med frösådderna! Inte var det väl så att plantorna blev skrangliga och bleka i fjol? Chilisar ska man så nu i alla fall, det har Ingrid sagt på diskussionsforumet. Nästa vecka kanske jag kan berätta om små fröplantor - visst är de ljuvliga!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


"Potatis på höjden"

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB