Ljuva aklejor
Om Akleja (Aquilegia) – Variation, Skönhet och Odlingsråd
Akleja (Aquilegia) är en av trädgårdens mest charmiga perenner – älskad för sin stora variation i färg och blomform samt för sin förmåga att självså sig hej vilt. Just denna egenskap, att aklejorna korsar sig så fritt, innebär att det knappt finns två plantor med exakt likadana blommor om de har fått fritt spelutrymme. Men det kanske är just det som är det stora tjusningen med dem! Man vet aldrig vad man får om man låter dem hållas; varje säsong kan bjuda på nya, oväntade varianter.
Vill man däremot försäkra sig om att få en viss sorts akleja, bör man köpa kontrollodlade frön från en fröfirma. F1-sorterna är särskilt skapade för att vara enhetliga och se likadana ut sinsemellan. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor på plantskola – helst när de blommar, så man tydligt ser vad man får hem till rabatten.
Jag visar här ett urval av vad vi har i vår trädgård – där aklejorna fått hållas ganska så obehindrade för att jag älskar aklejor i alla färger och former! Här ryms blommor i allt från blekrosa och äppelblomsrosa nyanser till himmelsblått, lila och djupa vinröda toner. Några exempel på denna mångfald ser du här, här och här.
Populära och Karaktäristiska Varianter
- Akleja av clematiflora-typ visas t.ex. här och här. Den är ofta enkel eller halvdubbel med särpräglad blomform.
- Den klassiska ‘Nora Barlow’ och liknande typer är mycket uppskattade för sina fyllda, nästan pomponsliknande blommor, ibland med tvåfärgade kronblad som ger extra effekt.
- Färgvariationerna är också stora, exempelvis syns blekrosa nyanser med lite grönt, ljuvligt äppelblomsrosa akleja eller vackra pastellaklejor tillsammans med vinröd ‘Barlow’.
Exempel på Variation i Trädgården
Se hur olika aklejor kan se ut:
Odlingstips och Skötsel
Akleja är en tålig och lättodlad perenn som trivs i både sol och lätt skugga, gärna i en mullrik, väldränerad men fukthållande jord. De är fantastiska att så från frö, och de självsår sig ofta, vilket ger nya, oväntade färgkombinationer – ibland där du minst anar det! Vill du veta mer om odling, kolla gärna min tidigare artikel Aquilegia, där jag berättar mer i detalj om sådd, plantering och skötsel.
När blomningen är över på försommaren kan bladen tappa sin fräschör. Klipp då ner plantan, så brukar nya, friska blad snabbt växa fram – ibland kommer även en andra blomning senare på säsongen. Låt aklejorna gärna självså sig om du vill ha en gemytlig och naturlig rabatt!
Tips för Extra Vackra Bestånd
- Välj plats med väldränerad jord.
- Klipp tillbaka plantan efter blomning för fräschare blad och eventuell återblomning.
- Låt aklejorna fröså sig om du vill ha variation.
- Köp blommande plantor om specifik sort är viktig för dig.
En Blomma för Alla Smaker
Aklejans förmåga att bjuda på överraskningar och nya hybrider gör den till en riktig pärla för småskalig förädling eller för den som bara vill ha ett härligt, levande kaos av former och färger i trädgården. Men söker du det helt specifika utseendet, välj då kontrollerade frön eller köp blommande plantor.
Utforska Aklejans Mångfald – Bildgalleri
- Akleja av clematiflora-typ, men halvdubbel
- Akleja av clematiflora-typ
- Akleja av Nora Barlow-typ
- Akleja 'Nora Barlow'
- Blekrosa akleja med lite grönt
- Himmelsblå akleja
- Lila akleja
- Ljuslila-vit akleja
- Ljuvligt äppelblomsrosa akleja
- Pastellaklejor och vinröd Barlow-akleja
- Pastellaklejor i grannskapet
Låt aklejans variation och tålighet inspirera din trädgård – oavsett om du vill ha ett vilt och blommande kaos eller siktar på enhetliga plantor. Den passar verkligen både i den romantiska och den moderna trädgården.