Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljusfat med julens dofter

Ett ljusfat i naturens färgskala som doftar av kanel, stjärnanis och nejlikor vore väl inte dumt? Det är inte svårt att göra när proffsen bara visar hur. Odla.nu tipsar om ett enkelt och vackert julpyssel!

Av Katarina Kihlberg

För att få inspiration till decemberpyssel besökte jag Anette Uhde Olsson i hennes inrednings- och inspirationsbutik Ullahills magasin utanför Trelleborg. Här skapas härliga arrangemang som består av julens dofter, skogens grönska och läckert pynt.

− Min erfarenhet är att folk vill att de ska gå fort och vara enkelt, därför tipsar jag gärna om sådant som blir snyggt utan att kräva alltför mycket tid, berättar Anette.

Första frågan är ofta "Vad behöver jag för att komma igång". Anette poängterar att vi ska ta tillvara det som finns, inte slänga allt hela tiden. Ha gärna en låda hemma där du kan lägga fina material, snören, kottar och annat vackert som kan komma till användning.

En ljusfat enkelt att göra!

Jag listar det som Anette använde till ljusfatet men vill betona att ni kan använda precis det som ni tycker är fint och som finns till hands för att dekorera.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

− Ta på er möjlighetsglasögonen! uppmanar Anette.

Till kransen använde vi 6 st kanelstänger, ca 35 cm långa, spoltråd, blockljus, mossa, stjärnanis, kryddnejlikor, små kanelstänger, vitgranskottar, en liten glasvas och en julros som snitt.

Gör så här 1. Bind samman kanelstängerna med spoltråd, 3 och 3 i en trekant. Korsa tråden och spänn till så att den sitter ordentligt. 2. Lägg trekanterna ovanpå varandra på fatet och fäst med spoltråd där det känns lämpligt. 3. Placera ut ljuset, helst inte i mitten utan något åt sidan.Om du kommer flytta runt fatet är det bra att fästa ljuset med häftmassa. 4. Lägg nu mossa runt ljuset, men inte så att hela fatet täcks. Det är snyggt och stilrent att låta lite av botten på fatet synas. 5. Dags att dekorera! Tänk på att inte täcka hela botten av fatet utan låta vissa partier av fatet titta fram. Lägg spontant vitgranskottar, kryddnejlikor, stjärnanis och små kanelstänger så det ser snyggt ut. Att lägga flera av respektive tillsammans är effektfullt och risken är mindre att det ser rörigt ut. 6. Ställ en minivas men en snittblomma, ex av julros, hyacint eller orkidé, på fatet. Blomman kan bytas ut efterhand för att skapa förändring på fatet, kanske en röd blomma till jul och vit till nyår.

Se ovan vid Fler bilder för att följa hur ljusfatet kom till.

Överkurs!

Sist men inte minst drog Anette ut spoltråd till ett litet nystan och formade ett hjärta att lägga i mossan. Det såg hur enkelt ut som helst men jag är inte säker på att det hade blivit ett hjärta om jag gav mig på samma procedur. Kanske en julgris i stället, vem vet?

Tack till Anette Uhde Olsson för att du visade hur ett enkelt ljusfat kom till! Läs om: Ullahills magasin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB