Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens dofter

Julutställningen 2011 i Göteborgs botaniska trädgård handlar om julens dofter och deras botaniska och kemiska bakgrund. Varför doftar till exempel granen och glöggen så gott? Och är det så att julen doftar olika för olika människor?

Av Sylvia Svensson

Julutställningen i Göteborgs botaniska trädgård är en sinnlig upplevelse i form av en vandring genom växthusen.

I utställningslokalen möter man doften av olika juliga saker. Där finns små blåa doftlådor uppradade intill varandra så att man kan försöka gissa vad de olika dofterna är, innan man lyfter på förhängen för att kolla om man har rätt.

Från gran till myrra

Där finns också "allt" från olika sorters granar, citrus och kryddor till myrra, som är kådan från Commiphora-trädet och rökelse eller olibanum, på engelska frankincense. Det senare är en engelsk benämning för den gryniga hartsen som tänds och doftar starkt. Frank betyder sann och incense är engelska för rökelse och det hela skall antagligen uttydas som att det är denna harts från rökelseträdet Boswellia sacra, som ger den riktiga rökelsen, den som avses i bibelns berättelse om de Tre vise männen.

Utställningen vänder sig till hela familjen och man försöker samtidigt förklara vad dofter är och vad de har för funktion i naturen. Den har tagits fram av intendenten Mats Havström och prefekt Mari Källersjö i samarbete med Växthusens personal. Texterna i utställningen är på svenska och engelska.

#Öppettider#

Utställningen pågår från 26 november till 6 januari kl 10-16 (stängt jul- och nyårsafton samt juldagen) Allmän visning kl 14 den 3, 6 och 10 december. Familjevisning med barnen i centrum kl 14 den 4 december och 4 januari.

Jag försöker bjuda på lite stämningsbilder. Det är verkligen synd att inte dofterna kan förmedlas!

Mer om utställningen finns på Botans egen hemsida.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB