Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Linden i Jonsboda

Linden i Jonsboda - trädet som gav namnet Linneaus. Carl von Linné fick inte sitt efternamn från den späda skogsörten linnea (Linnea borealis) som man ofta tror. Det har i stället sitt ursprung i det äldre svenska namnet på lind som är linn. En speciell lind i Jonsboda i Småland är upphov till namnet.

Från SLU

Carl von Linnés far Nils Ingemarsson föddes 1674. Föräldrarna bodde i Jonsboda i Vittaryds socken i Småland. Som präststudent i Växjö tog Nils sig namnet Nicolaus Linneaus efter en lind (linn) som växte i en "stenrösja" på gränsen mellan faderns gård och granngården Lindhult. Två bröder som också bodde i Jonsboda tog från samma träd sig namnet Lindelius och några släktingar till dem namnet Tiliander. Alla släkterna är utdöda på svärdsidan.

Linnés bror Samuel skriver i ett brev 1778 att linden är "den största jag sedt, ja, knappt har jag sedt större trä än thetta som fåt namn av fri-trä.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Hwar qwist som faller av then, kastas på roten, såsom farlig att röa, hwar igenom linnen blir gödslad och mycket frodig".

Av den stora Jonsbodalindens stammar hade en fallit före 1778 och trädet var helt nedfallet 1823. Från dess rot utvecklades en mängd skott av vilka flera utvecklats till nya stammar. År 2005 togs material av linden och förökades på SLU i Alnarp av forskningsledaren Rune Bengtsson.

Ett exemplar av linden från Jonsboda kommer att överlämnas som gåva till Deras majestäter kejsare Akihito och kejsarinna Michiko av Japan vid Linnéfirandet i Universitetsaulan i Uppsala den 23 maj 2007.

Ytterligare ett exemplar av linden ska överlämnas till HKH Kronprinsessan Victoria när hon den 3 juni gästar den årliga Alnarpsdagen vid SLU i Alnarp. Hon ska då inviga den skånska Linnéveckan 2-10 juni, ett evenemang som görs i samarbete med Region Skåne, Länsstyrelsen, Lunds universitet och SLU.


Carl von Linné
Oljemålning av Jean Haagen, kopia efter original av Johan Henrik Scheffel, 1739
© KVA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB