Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdsingenjörsstudenter i Polen

Av Åsa Stoltz, Trädgårdsingenjörsstudent vid SLU Alnarp.

En av kurserna man läser på trädgårdsingenjörsprogrammet på SLU Alnarp, är trädgårdsnäringen i ett internationellt perspektiv. I kursen ingår att man åker runt i ett annat land och tittar på trädgårdsnäringen. I år gick resan till Polen. Varför Polen undrar nog många?

Polen är ett land som gärna vill bli medlem i EU och landet har en stor tradition inom de hortikulturella områdena. Under det kalla kriget försåg Polen flera öststatsländer med växter, grönsaker och frukt. Polen har billig arbetskraft och kan eventuellt bli en svår konkurrent till EU:s nuvarande trädgårdsländer.

Under nio dagar i Polen fick studenterna se det mesta inom trädgårdsnäringen, blåbärsodling, gammeldags odling i växthus, supermoderna växthusföretag med egen mikroförökningsavdelning, partihallar och produktion av plantskoleväxter. Resan gick från Swinoujscie till Warszawa. Under bussturen på de mycket dåliga vägarna såg man hur stora kontrasterna i ett f.d. öststatsland kan vara. Moderna vackra hus stod bredvid fallfärdiga ruckel. När man reste till eller från moderna växthusföretag kunde man se bönder plöja sina fält med hjälp av hästar, och kor mjölkades för hand ute på ängen av huckleförsedda gummor sittandes på mjölkpallar.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

En mycket intressant dag spenderades utanför Warszawa där plantskoledistriktet ligger. Det man fick se där var mycket välvårdade odlingar utan ogräs och plantorna stod i spikraka rader. Odlingarna var mycket stora och de odlingar som kallades för små skulle nog anses vara ganska stora i Sverige. I plantskoledistriktet blev studenterna mycket väl mottagna. Där berättade flera odlare att 60-70 % av deras produktion gick till Sverige, Norge och Danmark. Det som var speciellt med Sverige var att odlarna var tvungna att märka om växterna med en svensk odlares namn, så inte konsumenten skulle se att det var en polsk planta.

Trots att vägarna var så dåliga att tidsplanen inte höll och bussen gick sönder två gånger så var det en mycket lyckad resa. Pengarna till resan fick studenterna främst ihop genom att odla egna växter som såldes under några dagar på våren. Den största försäljningsdagen var Alnarpsdagen en söndag i maj, den dagen sålde man även växter som man fått av sponsorer.


Plantskola utanför Warszawa - bilden är av deras sortiment av fetbladsväxter.


Rosodling i Kalisz.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB