Liljor för kallare zoner
Liljor för Kallare Klimat: Råd, Rekommendationer och Odlingstips
Att odla liljor i kallare delar av landet kan kännas utmanande – men det är fullt möjligt med rätt val av art, växtplats och jord! Många liljearter klarar faktiskt nordiskt klimat och går utmärkt att plantera i trädgården, även högt upp i växtzonerna. För känsligare sorter, som orientaliska liljor eller vissa asiatiska sorter, rekommenderas krukodling med porös ”liljejord” – då kan du även njuta av dessa skönheter i kallt klimat, om krukan vinterförvaras frostfritt.
Vill du fördjupa dig ytterligare kring liljornas jord, placering och skötsel, kan du läsa mer i Sylvias goda råd om liljor.
Utvalda liljesorter för kalla zoner
Nedan listas några av de allra mest härdiga liljor du kan plantera i kallare delar av Sverige. Många av dem trivs särskilt bra i väldränerad, mullrik och lucker jord på vindskyddad plats – men det finns även liljor med andra krav. De flesta kan odlas upp i höga växtzoner, ibland ända till Norrland.
Härdiga arter
Brandgul lilja (Lilium bulbiferum)
Ett säkert kort för nästan hela landet och dessutom lätt att föröka genom bulbiller på stjälkarna. Trivs i vanlig trädgårdsjord och planteras 10–15 cm djupt.Fläcklilja (Lilium hansonii)
Växer stadigt upp till Norrland i porös, varm och kalkfri lövjord på solig plats. Mycket härdig och utvecklar väldoftande hängande klockor, planteras helst 15–20 cm djupt.Kanadalilja (Lilium canadensis)
En av de vackraste liljorna, härdig i nästan hela landet om den får ljus skogsmiljö, sandblandad jord och lågt pH. Kan dock vara lite svår att etablera.
Kaukasisk lilja (Lilium monadelphum)
Inte så vanlig, men möjlig att odla upp till zon 5 i skuggigt läge och kalktålig jord. Stor gul lök, planteras 10–15 cm djupt.Kungslilja (Lilium regale)
Praktfull och robust, med stark doft och varierande blomfärger. Härdig till zon 4, kräver näringsrik men väldränerad jord och trivs bäst i full sol. Djupplanteras, 15–20 cm.Kejsarlilja (Lilium Regale-Gruppen)
Omfattar populära sorter som ’African Queen’ och ’Golden Splendours’. Dessa är ofta lite känsligare än arten och kan behöva krukodlas i högre zoner.Korallilja (Lilium pumilum)
Härdig till zon 4 och älskar sol och väldränerad jord. Kortlivad men mycket vacker med scharlakansröda, bakåtböjda kalkblad.Krollilja (Lilium martagon)
En av de allra härdigaste, klarar sig i nästan hela landet. Tacksam och flexibel – trivs både i sol och skugga, och det finns flera färg- och blomvarianter.Mekonglilja (Lilium lankongense)
Mycket graciös lilja, närmast släkt med krolliljan. Ska vara relativt härdig och har odlats framgångsrikt även högt upp i landet.Orangelilja (Lilium henryi)
Upp till 2,5 meter hög! Kaffeliknande kalkblommor, starkt härdig (zon 6–7) och trivs bäst i kalkrik jord på solig, lugn plats, gärna vid vatten.Tigerlilja (Lilium lancifolium/tigrinum)
Ståtlig, stark och mycket härdig – klarar nästan hela landet och trivs särskilt bra i vanliga, torra och väldränerade jordar.Praktlilja (Lilium speciosum)
Ganska härdig (zon 3) om den planteras djupt. Fungerar bäst i södra Sverige på friland, eller i kruka längre norrut då blomningen annars kan vara alltför sen.
Hybrider och namnsorter
Förutom rena arter finns många hybrider och odlade namnsorter som är värda att testa i norr. Särskilt de med släktskap till robusta arter som krollilja och kungslilja brukar visa sig tåliga. Svenska asiatiska liljor (flockliljor) tål t.ex. ofta zon 5.
Kom ihåg att olika hybrider kan ha varierande härdighet, så om du vill pröva en ny sort är det klokt att testa med en enda lök och förvara övriga i frostfri kruka första vintern. Då riskerar du inte att förlora alla lökar om vädret blir riktigt hårt.
Odlingsråd för liljor i kallt klimat
- Jord och dränering:
Liljor gillar djup, lucker och väldränerad jord. Växtplatsens dränering är särskilt viktig i kalla zoner – annars riskerar löken att ruttna under vintern. - Planteringsdjup:
Beroende på art 10–20 cm, ibland ännu djupare för extra vinterkydd. - Växtplats:
De flesta liljor vill ha soligt och vindskyddat läge, men exempelvis krollilja och kaukasisk lilja trivs också utmärkt i halvskugga eller skugga. - Vatten och näring:
Näringsrik och ganska mullrik jord gynnar tillväxten. Vattna, men undvik att låta vattnet stå kvar.
Asiatiska och orientaliska liljor
Asiatiska liljor (flockliljor) brukar vara mycket robusta och tål ofta höga zoner (upp till zon 5). Orientaliska liljor är däremot känsligare, men om du vill experimentera kan du odla dem i kruka med liljejord, och förvara frostfritt under vintern.
Mer om liljor
Det finns många liljor – både arter och hybrider – som klarar sig bra i svenska vinterzoner, ända upp till Norrland. Välj gärna bland de härdigaste arterna eller asiatiska liljor, ge dem rätt jord och växtplats, och var inte rädd för att testa dig fram med några enskilda lökar om du är osäker på härdigheten. På så sätt bygger du upp en blomstrande liljeprakt även när vintern är lång och kall.