Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lätta krukväxter för svåra lägen!

Nytt år, nya krukväxter! När jul och nyår städats ut och man börjar blicka mot vår så brukar jag alltid vilja fylla upp med nya fräscha krukväxter! Det är en fröjd att få inreda med gröna växter och nya krukor. Men vi alla har våra svåra lägen i våra hem, en mörk hall eller ett solgassande söderfönster. Som tur var finns det vackra växter även till dessa rum i hemmet. Det gäller bara att välja rätt sort. I den här artikeln går vi igenom lätta krukväxter för svåra lägen och hur man sköter om sina nya plantor.

Text och bild: Anna Theorin

Vilka krukväxter man väljer är såklart en smaksak. Men det kommer inte se vackert ut särskilt länge om man inte väljer rätt krukväxt till rätt plats. Antingen bränns bladen eller så slokar hela växten och vissnar ner. Vi kan börja med lite allmän skötsel av krukväxter.

När ni får hem era nya plantor så kan det vara bra om man plantarerar om dem i ny jord. Det är inget måste men brukar ge gladare och grönare växter. Använd jord av bra kvalité. Det är inte alltid de behöver planteras om i en större kruka, kolla på rötterna, har de börjat växa ur plantkrukan? Ja då kan ni ta en storlek större kruka till växten. Om man har planterat om sina krukväxter i ny jord behövs det inte näringsvattnas på cirka 6 veckor. Om man inte planterar om sina krukväxter kan man börja näringsvattna med en gång. Dosera enligt beskrivningen på den näring ni väljer. En missuppfattning många har är att man måste plantera om sina växter varje år, så är inte fallet. Kolla på hur växten ser ut, ta ur den ur krukan och kolla på rötterna. Om allt ser bra ut behöver man inte plantera om växten.

Vattningen, oftast vattnas krukväxter ihjäl istället för att torka ut. Speciellt under vintern när plantan inte växer så mycket. Då behövs det mindre vatten. Alla sorters växter har olika vattningsbehov, kolla upp exakt hur din planta vill ha det. Men en tumregel är att låta jorden torka upp mellan vattningarna.

Krukväxter för soligt läge

Med soligt läge menar jag ett söderfönster där solen ligger på ordentligt under sommaren. Det blir väldigt varmt och det krävs växter som klarar solens strålar utan att brännas. Naturligt är såklart alla kaktusar och fetbladsväxter som till exempel Aloe Vera och Succulenter. Även Yuccapalm och Strandkastanj tål mycket sol och torka.

Svärmorstungan "Black Dragon" är perfekt i söderfönster och de mörka bladen kommer bäst fram på en ljus plats. Den kräver nästan ingen skötsel alls och ska torka ut mellan vattningarna. Vacker tillsammans med en ljus kruka som blir en fin kontrast till bladens färg.

Här hittar du Svärmorstungan och här hittar du krukan.

Doftranka är en underbar växt! Och som namnet tyder doftar den helt fantastiskt! Doftrankan vill stå ljust och vill ha det fuktigt under tiden den har knopp och blommor. Resten av tiden kan den torka ut mellan vattningarna. Doftrankan kommer uppbunden på båge. När rankorna växer kan man antingen byta ut bågen mot en större eller beskära dem. Doftrankor på båge passar i högre krukor, det ser maffigare ut än låga. Härhittar ni doftrankan ochhärhittar ni krukan!

Krukväxter inne i ett rum

Det är inte alltid man har fönsterbrädor eller har plats i sina fönster för krukväxter. Man kanske vill ha en fin planta på ett sideboard eller på en tv-bänk. Inne i ett rum är det mindre ljust men inte helt mörkt. Det finns flera växter som tycker denna platsen är den allra bästa!

Narrfikus, Kalatea och Adantum.

Kalatea, en helt fantastisk växt som finns i mängder av färger och mönster! Det är bara fantasin som sätter gränser här! Den vill vattnas mycket och gillar inte att torka ut under en längre period, då blir bladen mindre och växten tynar tillslut bort. Denna växt vill gärna bli sprayad med vatten ofta. Härhittar ni den lilla kalatean och här hittar ni den stora kalatean och här finns krukan till den stora.

Adiantum är en av våra lättaste ormbunkar att ha inomhus. Den är helt underbar med sin skira grönska. Adiantum vill inte stå i direkt sol så inne i ett rum passar den utmärkt. Ormbunken får inte torka ut, den ogillar torr luft så vill gärna bli sprayad ofta. Adiantum passar därför också utmärkt i ett badrum. Man kan klippa av små grenar på den och ha som snittblomma, den håller väldigt länge i vas. Härhittar ni ormbunken och här den fantastiska krukan som är helt i guld på insidan!

Narrfikus "Princess" är en riktig kanonväxt som borde användas mer! Den växer fort, fort! Förgrenar sig enkelt och man kan även klippa den för att få den ännu mer buskigare. Narrfikus vill inte heller stå i direkt sol men är annars en robust växt som tål det mesta. Låt jorden torka ut mellan vattningarna, vattna rikligt när ni väl vattnar. Ni hittar Narrfikus här och krukan här.

Krukväxter för mörka lägen

Detta är den svåraste kategorin, mörka rum eller rum utan fönster. Det är inte många plantor som klarar detta men det finns några.

Garderobsblomman är en klassiker och som namnet tyder kan den faktiskt stå inne i en garderob och faktiskt klara sig ändå. Den kräver mycket lite skötsel och vill gärna torka ut mellan vattningarna. Om man håller den i god kondition kan den bli riktigt hög tillslut! Man kan även klippa av de tjocka stammarna längst ner och ha som snittblomma. Detta är den krukväxt som tål mörker bäst. Ni hittar Garderobsblommanhäroch krukan här.

Växten Skelettsköld "Polly" är spektakulär! Bladen ser ut som något från yttre rymden! Detta är en växt som har lite speciella krav på dig som odlare. Det är den svåraste krukväxten i den här artikeln, men vilken belöning du får om du lyckas! Skelettsköld vill stå fuktigt men inte blött, den vill gärna sprayas med vatten ofta. Den vill inte få direkt solljus på sig, då kan bladen brännas. Därför är den perfekt i ett badrum eller inne i ett mörkare rum.Skelettsköld kallas även Amazonsköld. Ni hittar växten häroch krukan här.

Fredskalla "Chopin" är en växt som klarar det mesta. Den kan stå i ljusa fönster eller i mörkare rum. Den vill dock inte ha direkt sol eftersom bladen lätt bränns. Fredskallan är en sumpväxt och vill ha det fuktigt men inte blött! En väldigt lättskött krukväxt som också är en av de bättre på att rena inomhusluften. Ni hittar Fredskallan här.

Att ha krukväxter i hemmet gör att inomhusluften blir bättre och forskning har även visat att krukväxter gör människor gladare och skötseln av sina växter är avstressande. Jag hoppas ni har hittat några nya favoriter i krukväxtsdjungeln!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB