Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lätta krukväxter för svåra lägen!

Nytt år, nya krukväxter! När jul och nyår städats ut och man börjar blicka mot vår så brukar jag alltid vilja fylla upp med nya fräscha krukväxter! Det är en fröjd att få inreda med gröna växter och nya krukor. Men vi alla har våra svåra lägen i våra hem, en mörk hall eller ett solgassande söderfönster. Som tur var finns det vackra växter även till dessa rum i hemmet. Det gäller bara att välja rätt sort. I den här artikeln går vi igenom lätta krukväxter för svåra lägen och hur man sköter om sina nya plantor.

Uppdaterad och utökad text baserat på Text och bild: Anna Theorin


Vilka krukväxter du väljer är såklart en smaksak, men det kommer inte se vackert ut särskilt länge om du inte väljer rätt växt för rätt plats. Fel ljus eller fel vattning gör att bladen kan brännas, växten slokar eller vissnar ner. Därför är det viktigt att anpassa krukväxten till rummets ljusförhållanden och att känna till några grundläggande skötselråd som hjälper både nybörjaren och den mer erfarna odlare.

Allmän skötsel av krukväxter

När du kommer hem med nya plantor är det ofta bra att plantera om dem i ny jord av hög kvalitet, även om det inte är ett absolut måste. Ny jord höjer växtens vitalitet och ger ett gladare, friskare intryck. Titta på rötterna – om de börjat växa ut ur den befintliga plastkrukan är det dags att ta en en-storlek-större kruka. I annat fall räcker det vanligtvis att bara byta jorden.

När du planterat om dina växter behöver du inte börja med näringsvattning på ungefär sex veckor, eftersom ny jord ofta innehåller näring. Har du däremot inte planterat om direkt kan du börja näringsvattna på en gång enligt doseringen på flaskan. Många tror att alla krukväxter måste planteras om årligen, men så är det inte. Kolla hur växten ser ut och undersök rötterna då och då – trivs växten och rötterna ser friska ut, räcker det att fylla på med lite ny jord på ytan ibland.

Tips om vattning

När det gäller vattning är det allra vanligaste misstaget att vattna ihjäl växter – speciellt under vintern när plantorna växer långsammare. De flesta krukväxter mår bäst av att jorden får torka upp mellan vattningarna, men kolla alltid just din växts behov.


Krukväxter för soligt läge

Med soligt läge menas ett söderfönster där solen ligger på under större delen av dagen, särskilt på sommaren. Här blir det varmt – se därför till att välja växter som klarar direkt sol utan att få brännskador på bladen. Klassiska val här är kaktusar, Aloe vera och andra fetbladsväxter (succulenter). Även Yuccapalm och Strandkastanj tål både starkt ljus och viss torka.

Exempel på solälskande växter

Svärmorstunga "Black Dragon"

Svärmorstungan "Black Dragon" är ett perfekt val till söderfönstret. De mörka, eleganta bladen kommer bäst till sin rätt i starkt ljus. Växten är lättskött och klarar långa perioder utan vatten – låt därför jorden torka ordentligt mellan vattningarna. Sätt gärna din Svärmorstunga i en ljus eller kontrasterande kruka för att riktigt framhäva bladens färg.

Doftranka

Doftranka är en fantastisk och lätt doftande klätterväxt som trivs bäst i ljusa lägen, gärna med lite morgonsol. Under knoppsättning och blomning uppskattar den att jorden hålls lätt fuktig, men utanför blomning kan den torka lätt mellan vattningarna. Doftrankan säljs ofta uppbunden på båge – och vill gärna stå i en högre kruka för ett riktigt mäktigt intryck.


Krukväxter inne i rummet

Det är inte alltid man har fönsterbrädor att fylla, eller så vill man dekorera sideboards och TV-bänkar mitt i rummet. Då kan det vara skönt att veta att vissa växter faktiskt trivs bättre i ljus skugga eller halvskuggigt inomhusklimat, utan att stå precis i fönstret.

Passande växter för mellanmörka lägen

Narrfikus, Kalatea och Adiantum är tre favoriter för dessa platser.

Kalatea

Kalatea är en riktig färgklick med sina mönstrade blad och finns i många varianter. Den behöver vattnas rikligt och gillar inte alls att torka ut under längre perioder. Torka jord leder till små och oansenliga blad, och växten tynar bort. Spraya bladen ofta, särskilt under vinterhalvåret när luften är torrare. Här hittar du både en liten Kalatea och en stor Kalatea, samt krukan till den stora.

Adiantum

Adiantum är en av de populäraste ormbunkarna inomhus. Den är ljuvligt grön och tunn i växtsättet, och trivs bäst med konstant lätt fuktig jord samt hög luftfuktighet. Den bör inte stå i direkt sol utan placeras hellre ett par meter in i rummet eller i ett badrum. Spraya bladen regelbundet, särskilt vintertid. Du hittar Adiantum och denna fantastiska guldfärgade kruka.

Narrfikus "Princess"

Narrfikus "Princess" är en snabbväxande och tålig växt som gärna förgrenar sig utan problem. Ge riklig vattning, men låt jorden torka ut ordentligt innan nästa gång. Undvik direkt sol. Narrfikus och krukan hittar du hos odla.nu.


Krukväxter för mörka lägen

Den svåraste kategorin – växter för mörka hörn och helt fönsterlösa rum. Men några växter klarar faktiskt dessa förhållanden relativt bra.

Exempel på växter för mörkt läge

Garderobsblomma

Garderobsblomman är suverän för riktigt mörka rum eller platser långt från fönster. Den är mycket lättskött och kräver minimalt med vatten – se bara till att jorden torkar upp ordentligt mellan vattningarna. En kraftig Garderobsblomma kan bli mycket stor och är dessutom snygg att ha i en stilren kruka.

Skelettsköld "Polly"

Skelettsköld "Polly" (eller Amazonsköld) är en riktig utmaning för entusiasten! Bladen ser ut som något från en annan värld, men den kräver hög luftfuktighet och fuktig, men aldrig blöt, jord. Passar därför bra i badrum eller i mörkare rum utan direkt solljus. Spraya bladen ofta och plantera i en passande kruka för bästa effekt. Skelettsköld är en fantastisk samlarväxt.

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB