Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Doftrankan

Doftrankan - en långlivad lian

På Madagaskar är man tvungen att titta högt upp mot himlen, 4-6 meter, för att få en skymt av doftrankans vackra, vita blommor. Här hemma kan den stå i fönsterkarmen om den är fäst vid en kraftig båge eller växa på en spaljé på väggen i vinterträdgården.

Elegant evergreen
Den blommande doftrankan är så uppskattad att dess rankor ibland används i brudbuketter och brudkronor. Stephanotis floribunda når sin höjdpunkt när de vaxartade blommorna sprider sin underbara doft i rummet. På de äldre exemplaren inträffar det både vår och höst. Även när doftrankan saknar blommor är den en vacker växt med sina städsegröna, glansiga, tjocka och läderartade blad. Fast det händer ofta att man ser doftrankor som blommar på vintern också. Det beror på att trädgårdsmästarna kan kontrollera knoppbildningen genom att styra ljuset och värmen.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Placering och skötsel
För att man ska få så stor glädje av sin doftranka som möjligt bör den stå ljust, men inte i direkt sommarsol. På sommaren trivs den bra i rumstemperatur, men under vintervilan vill den stå så ljust som möjligt, fast svalt, bara 14-16° C. Under sommarhalvåret vill den ha rikligt med vatten vid varje vattning, men den ska torka lätt mellan vattningarna. Gödning i halv dos på sommaren. Sparsam vattning på vintern och ingen gödning alls. Den vill gärna ha en dusch med regnvatten då och då.

Låt saxen gå lös
Doftrankan bildar knoppar på de nya skotten, så man kan lugnt beskära den direkt efter vårblomningen om den blir för stor. Man kan knipa av de nya skotten om man vill att den ska vara kompakt. Om den behöver planteras om ska man göra det på våren.


Stephanotis floribunda

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB