Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kung Bore

Onsdagen den 13 oktober 1999

Kung Bore har börjat visa att han menar allvar nu - vi hade -7 grader en morgon, och frosten höll i sig långt in på förmiddagen. Grönkålen fick vackra spetsmönster av rimfrost, men när solen började värma piggnade det mesta till igen faktiskt.

Jag bestämde mig i alla fall för att skörda allt som var kvar i grönsakslandet, för snön kan ju komma när som helst nu.

När jag hade tid att skörda hade naturligtvis vädret blivit mildare igen, och vi hade haft några dagar med hällande regn. Lerjorden i grönsakslandet klibbade fast vid allt - vid stövlarna, vid grepen, och vid kålrötterna. Kletig jord hängde kring varje morot jag drog upp, och när jag tog i ordentligt med grepen i palsternackssängen halkade jag i de leriga gångarna. Men det var snabbt glömt när jag stod i köket och pysslade om skörden! Vilken stolthet man kan känna inför välformade purjolökar och svällande kålrötter!

Att gräva och gödsla var naturligtvis inte att tänka på i blötan, så jag var tacksam för att jag och svärmor satt i ordning vitlöksbädden redan. För i helgen var det hög tid att sätta vitlöken. I år var det första gången jag hade eget utsäde - sex av de finaste och största lökarna från årets skörd var öronmärkta. Jag hade märkt ut dem ordentligt där de hängde i taket i köket, så inte min man skulle skiva ner dem i någon gryta. Han har satt vitlök i så gott som all mat på sistone, så av de 60 lökarna jag skördade i slutet av augusti finns inte ens hälften kvar! Odlar ni vitlök?

Sanningen att säga så har jag inte skördat precis allt - broccolin står fortfarande kvar i landet. Den ger fortfarande skörd, även om buketterna blir mindre och mindre. Broccolin 'Greenia' har faktiskt gett skörd i över fyra månader nu - vi plockade det första i början av juli! Olycksbarnet "White Sprouting" däremot producerar bara frodig bladmassa. Men jag tror att jag kommit på varför. Jag fick låna en trädgårdsbok med text av en engelsman, och han tog upp två typer av broccoli:"vanlig" broccoli och vinterbroccoli.

Vinterbroccolin ska tydligen övervintra, och börja ge skörd mycket tidigt på våren. Tja, i England går det säkert, men jag tvivlar på att min "White Sprouting" klarar -30 grader... Men nåja, den får stå kvar där den står, det är ju bara att trampa ner den i höbädden till våren. Och tänk, bara tänk, om den faktiskt skulle klara sig! Ja, när Kung Bore knackar på dörren är det faktiskt tillåtet med litet orealistiska drömmar trots allt!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Rimfrost på grönkålen.


En purjolöksbukett.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB