Kryddväxter och örter
Text och bild: Anna Theorin
Odla egna kryddor – enkelt och givande
Att odla egna kryddväxter är både enkelt och väldigt givande! Det du behöver är i princip bara en kruka med jord och lite frön – och chansen att lyckas är stor. De flesta kryddväxter är tåliga och lättodlade, gror snabbt och klarar till och med halvskugga samt lite lerigare jord. Perfekt för såväl nybörjaren som för den mer erfarne odlaren.
Vill du ha ännu mer inspiration och konkreta tips? Läs gärna även artikeln Kryddträdgård för terrass, balkong & köksfönster! där du hittar fler råd kring hur du lyckas med örterna på små ytor och inomhus.
Knep för de vanligaste kryddväxterna
Basilika
Basilika trivs bäst i riktigt varm miljö, helst i söderläge och allra helst i kruka. Jämn bevattning är viktigt – basilika får aldrig torka ut, då slokar den direkt. Gödsla gärna svagt men ofta hellre än att gödsla mycket och sällan. Det är också viktigt att inte låta basilikan gå i blom; klipp av knopparna så fort de syns. När den blommar slutar den producera blad och de befintliga bladen kan bli beska. Basilika är ettårig.
Så basilika inomhus från februari till april. Vid tidig sådd krävs växtbelysning eftersom basilika är ljuskrävande. Så gärna flera frön tätt och plantera om dem i klumpar. Toppa plantan så att den förgrenar sig och blir buskigare. Ha dessutom tålamod med utplanteringen – basilika får bara flytta ut när det är varmt även på natten. Om du tycker det är kyligt ute, vänta lite till!
Oregano
Oregano (eller kungsmynta) är underbar både som krydda och som blommande perenn i rabatten. Växtsättet är luftigt och blommorna drar till sig mängder av insekter. Oregano klarar halvskugga och är i stor utsträckning självgående. Jag låter ofta min oregano gå i blom – bladen blir ändå goda och plantan ser fantastisk ut i trädgården. Vanlig grön oregano är tålig, medan brokbladiga varianter är lite känsligare.
Så sådden inomhus i februari-mars i porös jord blandad med perlite eller grus för bra dränering. Oregano är ljusgroende, så tryck bara försiktigt ner fröna på jordytan. Skörden kan du börja ta när plantan blivit kraftig. Oregano är perenn och kommer tillbaka år efter år på rätt plats i trädgården.
Vitbrokig oregano är extra dekorativ men kräver lite mer omsorg.
Mynta
Mynta finns i mängder av sorter och smaker – allt från jordgubb till choklad! De sprider sig gladeligen och kan lätt bli för många. Därför rekommenderar jag att odla myntan i kruka, eller genom att gräva ner en kruka i rabatten om du vill ha den ute. De flesta myntor är perenna och klarar både sol och halvskugga, samt nästan vilken jord som helst. De blommar vackert och doften sprider sig vida omkring.
Förodla frön inne februari-mars, täck med tunt lager perlite. Plantera ut när risken för frost är över. Mynta är tålig, lätt att dra upp och sprider sig snabbt men går också lätt att rensa bort om den hamnar fel. Den passar utmärkt till drycker – Marockansk mynta är klassisk till Mojito.
Persilja
Persilja är en riktig trotjänare i kryddlandet och är dessutom en av våra äldsta kryddväxter. Persilja är tvåårig – den ger blad första året och blommar/sätter frö andra för att sedan vissna. Många tycker att persilja är svår att få att gro, men mitt bästa tips är att så den direkt på växtplatsen, gärna i halvskugga och hålla jorden jämnt fuktig. Inomhussådd kan vara knepig, men har du tålamod fungerar det också.
Klipp ner hela plantan ibland så får du snabbt nya, fräscha blad. Persilja går dessutom utmärkt att frysa och är en av de få kryddor som behåller det mesta av smaken även efter frysning.
Dill
Vad vore färskpotatis utan dill? Odlingsvärd och mycket smakrik när den får växa utomhus – egen dill slår köpt med hästlängder. Dill vill ha jämn fukt och reagerar snabbt på torka genom att sloka. Jag låter vissa plantor gå i blom för att ta egna frön till nästa år, medan andra klipps kontinuerligt för stadig tillgång på blad. Dill är ettårig.
Så dina dillsfrön direkt på friland när jorden reder sig, gallra till cirka 20 cm mellan plantorna. Så gärna om med några veckors mellanrum så har du färsk dill hela sommaren. Skörda efterhand och låt några få gå upp i blom för att få dillkronor och låta fröna mogna i slutet av säsongen.
Rosmarin
Rosmarin är doftande och fantastisk men är känslig för frost och trivs därför bäst i kruka. Under vintern övervintras den bäst frostfritt, gärna ljust och svalt.
Allmänna tips för kryddodling
- De flesta kryddor gillar soliga, varma platser – men många klarar också halvskugga.
- Vattna alltid jämnt, men undvik att vattna för mycket eller för lite.
- Dränering är avgörande. Använd krukor/tråg med hål i botten och genomsläpplig jord.
- Plantera ut först när frostrisken är över.
- Gödsla försiktigt, för mycket gödning kan ge frodiga men smaklösa kryddor.
- Skörda löpande för tätare tillväxt och fler nya skott.
- Plantera om eller dela plantor om de blir trötta eller för stora.
- Odlar du inne? Tänk på att de flesta kryddor vill ha mycket ljus – investera gärna i växtbelysning vintertid!
Odla gärna både utomhus och inomhus, i kruka, rabatt eller på friland – alla sätt fungerar och det går utmärkt att få en egen liten kryddträdgård även på balkongen eller fönsterbrädan. Läs gärna mer och inspireras via Kryddträdgård för terrass, balkong & köksfönster!.
Lycka till med din kryddodling!