Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kryddväxter och örter

Vad är en sommar utan egenodlad basilika? Mojito utan mynta? Eller grillad lamm utan rosmarin? Det viktigaste på hela sommaren enligt mig är örter och kryddor. Ettåriga eller perenna spelar ingen roll. Att svepa fingrarna genom kryddlandet är som en explosion i dofter. Och det är inte bara jag som älskar kryddväxter, humlor, fjärilar och bin trängs bland oreganons rosa blommor och gräslökens bollar!

Text och bild: Anna Theorin

Det som behövs för att odla kryddväxter är i princip bara en kruka med jord och lite frön. De flesta kryddväxer är tåliga och enkla och gror fort. Vissa klarar till och med halvskugga och lite lerigare jord, vilket är helt perfekt! Jag har några egna små trix jag brukar göra när jag odlar och sår kryddväxter.

Basilika

Basilika ska odlas på en mycket varm plats, gärna söderläge och blir allra bäst i kruka. Den trivs bäst med jämn bevattning och får inte torka ut då slokar den fort. Gödningsvattna hellre lite, men ofta istället för att ge en större mängd gödning mer sällan. Om man odlar basilika är det viktigt att den inte får blomma. Så fort man ser en knopp så klipper man av den. När basilikan blommar så slutar den att producera blad och bladen som finns på plantan blir beska. Plantan är ettårig.

Man sår basilika inne i Feb-April, om man sår tidigt är det viktigt att man använder växtbelysning då basilika är en ljuskrävande växt. Så gärna fler frön tillsammans och omplantera i en klump. Toppa gärna plantan så den förgrenar sig. Det måste vara varmt ute innan du flyttar ut din basilika, om du själv tycker att det är lite kyligt på trappen, då är det för tidigt :)

Oregano

Oregano är en av mina favoritblommor att ha i rabatten. Den har ett mycket vackert, sirligt växtsätt och fantastiska blommor som insekterna älskar. Den klarar även halvskugga. Jag låter min oregano gå i blom, den slutar att producera mer blad men bladen som redan finns räcker ofta gott och väl och den blir inte besk. Oregano eller Kungsmynta som den heter i naturen är en vild växt som lever i skogsbryn och bergknallar från Skåne till Jämtland. Oregano är perenn men vissa sorter ex med brokiga blad kan vara känsligare.

Så inne runt Feb-Mars i porös jord, blanda såjord med en del perlite eller fint grus. Oregano är ljusgroende så tryck lätt ner fröerna på såytan.

Vitbrokig oregano kan vara lite nkänsligare än vanlig grön, men oj vad vacker den är.

Mynta

Myntor av alla de slag är roliga, de finns i många olika smaker, allt från jordgubb till choklad och är nästan lite för lätta att odla. Jag har en gammal myntaplanta i trädgården som de förra ägarna planterat och den täcker snart två kvadrat. Man måste ha myntor i kruka eller gräva ner en kruka i rabatten för de sprider sig som galningar. Men, de är lätta att dra bort om de råkat smita iväg till grannen. Myntor kan bo i både sol och halvskugga och trivs i nästan vilken jord som helst. De får ofta vackra blommor och doften som lägger sig flera meter runt plantan går inte av för hackor heller! De flesta myntor är perenna.

Förodlas inne i Feb-mars. Fröerna täcks med ett tunt lager av perlite och planteras ut när risken för frost är över.

Man kan nvända sig av alla myntor i drinkar men om man ska göra Mojito så passar det bäst med Marockansk mynta.

Persilja

Persiljan är en av våra äldsta kryddväxter och kan användas i nästan vilken matlagning som helst. Det är en tvåårig ört, vilket betyder att den får blad första året och blommar andra året för att sedan sätta frö och vissna. Persiljan kan vara krånglig att så, det sägs att den "ska ner till djävulen och vända två gånger innan den gror". Jag har fått bäst resultat när jag slängt ut frön på måfå i halvskugga och hållt det fuktigt. Man kan även så den inne men för mig har den bara bråkat då. När den väl kommit upp växer den snabbt och det är bra att kapa av allt ibland för att få nya blad någon vecka senare. Persilja går utmärkt att frysa och är en av de få kryddor som inte tappar smak vid frysning.

Dill

Vad är färskpotatis utan dill? Inte mycket :) Jag måste ärligt säga att egenodlad dill slår "köpedill" med hästlängder. Det är så mycket mer smak i dill som odlats ute än i växthus. Dillen vill ha en jämn fuktighet och får inte torka ut, den har så tunna blad så den slokar med en gång vid torka. Jag låter vissa sätta frö och får fina dillkronor men vissa klipper jag konstant hela året så de inte går i blom. Dill är ettårig och det är väldigt lätt att ta egna frön. Låt dillkronan torka till gyllenbrun och skaka ner fröna i en papperspåse där de får torka på en mörk plats.

Dill sås på friland när jorden reder sig och gallras sen till ett avstånd på 20 cm. Sås och skördas efterhand hela säsongen!

Rosmarin är också underbart, men den trivs bäst i kruka och måste övervintra frostfritt.

Jag hoppas ni har fått lite inspiration till era kryddplanteringar i sommar, härhittar ni alla våra fröer till örter och kryddor! Det finns även ekologiska och dessa hittar ni här. Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB