Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kryddträdgård för terrass, balkong & köksfönster!

Vi kan drömma om en gammaldags kryddgård att strosa runt i på knastrande grusgångar. Men skönheten, doften och smaken av kryddor kan du uppleva utan stora ytor eller krävande insatser. Kryddväxter trivs fint i kruka − välj en blandning som passar dina smaker och njut av din minikryddgård vår, sommar och höst!

Av Katarina Kihlberg

Kryddväxter är lättodlade och de klarar sig ofta hyfsat bra även när förhållandena inte är de optimala. Men som mest frodiga, doftande och välsmakande blir kryddväxterna om några önskemål uppfylls.

Kryddväxter älskar sol!

Kryddväxter är solälskare och föredrar söderläge. Öst och väst går också bra men i norrläge trivs de inte.

Ställ dem så vindskyddat som möjligt. Då får kryddväxterna även den värme de älskar.

Jorden ska vara väldränerad. Plantera dina kryddväxter i krukor med hål i och i en porös och mullrik jord.

Kryddgård på terrass och balkong

För en kryddodling i liten skala som ska smaksätta sommarens mat är en bra sammansättning salvia, rosmarin, oregano, backtimjan, citrontimjan, fransk dragon, pepparmynta och basilika. Alla dessa, utom basilika, går att plantera i kruka redan nu och sätta ut på balkong, terrass eller kökstrappa. Skulle en alltför kall natt väntas kan du plocka in krukorna och ställa ut de igen nästa dag. Låt basilikan stanna kvar inne tills dygnstemperaturen är över 12 grader.

Färdiga kryddplantor finns att köpa i handelsträdgårdar och garden centers redan nu men utbudet av olika sorter kan fortfarande vara lite begränsat.

Välja gärna krukor i olika storlek och höjd för en varierande plantering. Samplantera många kryddväxter i större kruka eller kärl, det blir snyggt och lättvattnat. Senare kan du även plantera tillsammans med sommarblommor. Du kan så klart även ha din kryddodling i balkonglådor – vackert, användbart och lättskött!

Kryddodling i köksfönstret

Inne i köksfönstret är en bra blandning av kryddor basilika, oregano, gräslök och persilja. Plantera i rymliga krukor så blir plantorna större, mer lättskötta och du kan skörda mer. Använd en porös, gärna sandblandad, jord.

Inhandla även dina kryddväxter till köksfönstret i trädgårdsbutiken. Dessa plantor klarar sig mycket längre än de fräscha gröna kryddväxter vi kan köpa i grönsaksdisken i matbutiken.

Blomning ändrar smaken

Om en kryddväxt hinner gå i blom kan smaken på bladen försämras något. Vill du ha glädje av blommorna kan du plantera några kryddväxter för just blomningens skull. Då främjar du dessutom insektslivet och kan använda blommorna som dekoration i sallader och på uppläggningsfat.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB