Dragon - Örternas konung!
Dragon – örternas konung i köksträdgården
Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe
Dragon, Artemisia dracunculus, är känd som den finaste av alla kryddor vi odlar i örtagården – ”örternas konung”, som fransmännen gärna säger, och jag är verkligen benägen att hålla med dem. Den franska dragonen är särskilt uppskattad för sin intensiva smak, sin komplexitet och sin nästan kittlande känsla på tungan när man smakar bladen färska. Just nu är det perfekt tid att skörda dragon i våra köksträdgårdar och ta vara på den på olika sätt – till exempel som dragonvinäger eller inlagd dragon, delikatesser som passar lika bra att förgylla vinterns matlagning med. Använd gärna både rödvins- och vitvinsvinäger – båda sätter fin karaktär.
Sorter av dragon
Det är dock viktigt att skilja på de olika sorterna. Den franska dragonen vi talar så varmt om kallas också Artemisia dracunculus 'Sativa'. Den förökas inte via frö, utan genom delning av roten, helst nu efter skörd. Plantera i god jord i till exempel 11x11 cm plastkrukor – när småplantorna vuxit till sig kan du flytta dem vidare till stora, vackra sommarkrukor eller rabatter där de får sol och väldränerad jord.
Rysk dragon, Artemisia dracunculus var. inodora, har sitt ursprung i Sibirien och är vanlig som frösådd ört. Den växer ofta kraftigt men har en betydligt mildare och ”tamare” smak än sin franska släkting. Om du söker en lättodlad, robust ört kan den ryska dragonen vara ett alternativ även om smaken sällan räcker hela vägen i klassiska såser.
Mexikansk dragon, Tagetes lucida, är däremot ingen riktig släkting, utan en tagetes. Den kallas även Texas Tarragon eller Sweet Mace, får gula blommor och blir upp till en knapp halvmeter hög. Den passar för prydnad såväl som krydda och har en annorlunda, likväl uppskattad smak, särskilt i det mexikanska och amerikanska köket.
Dragon i matlagning
Fransmännen anses som sagt ha dragonen som sin absoluta favoritört och kallade den ”kungen av örter”. En av de mest kända rätterna där dragon är oumbärlig är såklart Sauce Béarnaise – en sås vars rykte spritt sig långt utanför Sydfrankrikes gränser och som blivit älskad världen över (även om vi här i Svedala gärna reducerar den till en ”Bea” för snabba middagar). Men dragon hör hemma i så mycket mer. Låt dig till exempel inspireras av sauce gribiche, en klassisk fransk sås som är perfekt att svänga ihop när du har färska örter till hands. Den serveras rumstempererad, passar till fisk, kyckling, kött eller bara till en grönsallad och ett gott lantbröd.
Recept – Sauce gribiche
- 1 stort ägg eller två små
- 1 tsk Dijonsenap (eller senap av typ Slotts om du vill ha lite sötma)
- 3/4 dl neutral olivolja
- 2 tsk rödvinsvinäger
- 1 cornichon/saltgurka eller pickles (2 msk)
- 1 tsk kapris
- 2 tsk färsk dragon
- 1 tsk färsk persilja
- Salt och peppar
- Koka äggen och låt kallna, separera vitan och gulan.
- Mosa gulan slät tillsammans med senapen.
- Tillsätt oljan i fin stråle – som när du gör en majonnäs.
- Häll i vinägern och rör om.
- Hacka äggvita, kapris, cornichon och örter.
- Blanda ihop alltsammans, smaka av med salt och peppar.
Dragon, och särskilt den franska, är alltså oumbärlig inte bara i de klassiska franska såserna utan lyfter även sallader, äggrätter och inläggningar. Passa på att njuta av färska blad nu – och förbered något gott att ta fram till vintern. Dragon är dessutom en historisk medicinalväxt och har fått sitt latinska namn, ”dracunculus” – liten drake – efter sina slingrande rötter som ser lite magiska ut.
Och missa inte nästa krönika – då presenteras Moster Basilika, en liten dam med höga krav på både värme och omvårdnad... Tills dess: njut av er dragon, både färsk och inlagd, och experimentera gärna vidare i köket!
Läs mer på Tyras hemsida.
Tyras krönika tar nu ett sommaruppehåll och återkommer i augusti!
#Odla.nu Nyhetsbrev
Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här.