Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dragon - Örternas konung!

**Tyras växthus och potager** Dragon, denna härliga krydda som fransmännen kallar för Örternas konung" är verkligen något som jag gillar och det är hög tid att ta vara på den nu!

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

Dragon, Artemisia dracunculus är känd som den finaste av alla kryddor vi odlar i örtagården, ”Örternas konung”, det är i alla fall vad fransmännen hävdar och jag är benägen att hålla med.

Det är förstås den franska dragonen vi talar om. Visst är den intressant, den har en förträfflig och spännande smak som är mycket användbar i matlagningen och så får man en kittlande känsla på tungan när man äter den färsk. Jag gillar den verkligen och nu är det hög tid att ta vara på dragonen i våra köksträdgårdar. Dragonvinäger och inlagd dragon är lätt att göra och blir sagolikt gott att ta fram i vinter. Det passar både att använda sig av rödvinsvinäger och vitvinsvinäger.

Den ryska dragon, Artemisia dracunculus var. Inodora, har sitt ursprung i Sibirien och är också populär men har en betydligt mildare smak, jag skulle vilja säga till och med att den har en tam smak. Rysk dragon kan frösås till skillnad från den franska som förökas genom delning, vilket är lämpligt att göra nu efter skörd. Dela och plantera i god jord, lämpligtvis i 11x11 cm plastkrukor. Sedan kan man alltid plantera om dem i större och vackrare krukor när de vuxit till sig.

Vi har en dragon till och det är den mexikanska dragonen som inte tillhör Malörtsläktet som den franska och ryska gör, utan den är faktiskt en tagetes, den kallas även för Texas Tarragon eller Sweet Mace. Tagetes lucida heter den på latin och den har gula fina blommor, plantan blir en knapp halvmeter hög.

Dragonen används ofta i matlagning och fransmännen anser som sagt att det är ”kungen” bland örter. Den mest kända av alla recept med ”Kungen” är Sauce Béarnaise, som fått sitt namn från Béarn som ligger i sydfrankrike på gränsen till Spanien. Bearnaisesåsen är verkligen älskad över hela världen. Här hemma i Svedala har den tyvärr blivit lite av en ”slit och släng sås” som nu går under namnet Bea.

En annan riktigt god fransk sås som jag tänkte att ni skulle testa nu i sommar när ni har färska örter att tillgå i köksträdgården är Sauce gribiche, den serveras rumstempererad till fisk, kyckling, kött etc. eller förslagsvis bara till en grönsallad och en bit gott bröd.

Recept - Sauce gribiche

1 stort ägg eller två små 1 tsk Dijonsenap (eller senap av typ Slotts om man vill ha lite sötma) 3/4 dl neutral olivolja 2 tsk rödvinsvinäger

1 cornichon/saltgurka eller pickles (2 msk) 1 tsk kapris 2 tsk färsk dragon 1 tsk färsk persilja Salt och peppar

  1. Koka äggen och låt kallna, separera vitan och gulan.
  2. Mosa gulan slät tillsammans med senapen
  3. Tillsätt oljan i fin stråle, som när du gör en majonnäs.
  4. Häll i vinäger och rör om
  5. Hacka äggvita, kapris, cornichon och örter.
  6. Rör ihop alltsammans och smaka av med salt och peppar.

    Nästa krönika kommer efter semestern och då tänkte jag presentera er för Moster Basilika, en lite kinkig dam som älskar värmen och inte vill ha kallt om fötterna… och framförallt inte sitta i drag.

Läs gärna mer på Tyras hemsida: Köksträdgården

Tyras krönika gör nu ett litet sommaruppehåll och återkommer i augusti!

#Odla.nu Nyhetsbrev#

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB