Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krydda sommarens bufféer

Krydda sommarens bufféer och grillkvällar med ätbara blommor. Låt blomtrenden som råder inom mode, inredning och design inspirera sommarens matlagning. Några av svenskarnas favoritblommor går alldeles utmärkt att äta och kommer väl till pass i sommarkökets sallader, marinader, drycker och desserter.

Ätbara krukväxter

Vill du börja experimentera med ätbara blommor är dessa krukväxter särskilt lämpliga:

  • Viol – mild smak, utmärkt som dekoration eller i efterrätter
  • Doftpelargon (vissa sorter) – ger varierande smaksensationer beroende på sort och är fantastisk i bakverk och desserter
  • Nejlika (kronbladen) – passar till både dekoration och smaksättning
  • Solros (kronbladen) – dekorativa och har en mild smak
  • Ros (kronbladen) – klassiska i desserter och bakverk
  • Tulpan (kronbladen) – oväntat fräscha i t.ex. sallader

Tänk på att använda blommor som är obesprutade och odlade utan kemikalier.

Tips för att använda blommor i matlagning

Blommor ger maten en ny dimension – inte bara i smak, utan också som färgstark och elegant dekoration. Inspireras av fler exempel från Med smak av sommar.

Kanderade blommor

Kanderade blommor är både goda och vackra inslag i bakverk, desserter och bål, samt som dekorativa detaljer vid festligare tillfällen. Använd till exempel viol, ros, nejlika eller tulpan för bästa effekt:

  • 1 äggvita
  • Florsocker
  • En mjuk pensel

Gör så här:
Vispa äggvitan försiktigt med lite vatten. Pensla ut över blombladen och strö generöst över florsocker så att hela blomman täcks. Låt torka i rumstemperatur och förvara torrt tills de ska användas. Utförlig instruktion och fler tips finns i Med smak av sommar.

Blommande isbitar

Frys in blomblad i isbitar för vackra och festliga drinkdekorationer – perfekt till sommarbålen eller den kalla lemonaden.

Recept med ätbara blommor

Pelargonmarinad

Ge marinaden ett blommigt lyft! Finhacka doftpelargonblad av valfri ätbar sort och blanda ner i din favoritmarinad.

Ingredienser

  • ½ dl olivolja
  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk honung
  • Cayennepeppar efter smak

Blanda ingredienserna noggrant. Pelargonbladen tillför en unik doft och smak som passar till både grillad kyckling och vegetariska rätter.

Blomsterdressing

Ätbara pelargonblad – eller andra ätbara blommor – finhackas och blandas ner i en god dressing.

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • ½ tsk örtsalt

Den här dressingen är perfekt till sommarsalladen och ger både smak och färg.

Sockerkaka med doftpelargon

Gör din favoritsockerkaka ännu mer unik genom att tillsätta finhackade pelargonblad i smeten innan gräddning. Toppa gärna kakan med extra blomblad vid servering för en färgsprakande och väldoftande dessert.

Att tänka på när du använder ätbara blommor

Råd för säker användning

  • Använd alltid obesprutade blommor.
  • Plocka inte blommor nära trafikerade vägar eller förorenade områden.
  • Om du köper blommor, fråga efter ätbara varianter.
  • Prova dig fram – vissa blommor, som lavendel, är mycket smakrika och bör användas med måtta.
  • För ytterligare tips och säkerhetsråd, läs gärna vidare i Med smak av sommar.

Att använda blommor i mat och dryck är ett fantastiskt sätt att förgylla sommaren. Låt både smak och utseende blomstra – och våga experimentera för att hitta dina egna favoriter bland naturens smaksensationer!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB