Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - februari 2004

Dags att städa ur växthuset! Ja, den käcka uppmaningen utropas i trädgårdsmagasinen just nu. Undertecknad och mina luttrade odlarkamrater från Norra Norrland, läs Norrbotten, ler blitt och kastar en snabb blick ut mot våra av is mjölkvita glashus.

Städa ur? I februari? Nej, knappast! "Använd rödsprit om det är mycket frostigt" skriver experten. Dynamit kanske hjälper tänker norrbottningen lite svart efter att ha skottat sig fram till dörren för att konstatera att den är väldigt igenfrusen.

Nej, vi som odlar norröver i landet lever efter en helt egen trädgårdsagenda. Inte nödvändigtvis tråkigare, svårare eller mindre färgrik, bara en aning senare i starten. Att odla i våra höga zonen 5/6/7/8 kan man likna vid den där trilskande nyårsraketen som bara glöder i starten men akta er när det hela tar fyr!

När vårens glädjeämnen poppar upp ur rabatter och gräsmattor hos er söderöver så bidar vi vår tid uppåt landet. Lite vårfägring i kruka lindrar det värsta suget efter att få sätta igång med säsongen som ter sig långt borta, dold under meterhög snö.

"Beskär dina buskar nu och titta på trädgårdens struktur" råder experten.
Ja, ja, suck, nog ska jag beskära det som behövs och nog blir det läge att se hur trädgården ter sig, men ska det ske i dag, ja, då måste jag nog beställa hem en traktor först som skottar fram strukturen.

Synd om oss? Nej, nej, inte alls. Möjligen är vi lite trötta på att inte räknas med i den etablerade trädgårdsvärlden. Och kylan och snötäcket är alls inga dåliga bundsförvanter i vårt odlande. Snön är inte bara vacker och vilsam utan skyddar ju våra dyrgripar, kylan motar angrepp av skadedjuren i grind. Det är sällsynt med vinterblöta som får våra vitala växter att ruttna. Nej, jag skulle nog inte byta med er sörlänningar även om ni har väl förspänt med "leksaker" på det vedartade området.

I min trädgård spirar dock en Holländsk kunglighet! Mer om den en annan dag, nu ska jag ut och spränga växthuset!

*Elsa Rensfeldt Larsson,
Norrbotten/Luleå zon 5/6*


Tulpaner i kruka, vårfägring.


Kanske en buske att beskära?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB