Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - juni 2004

Den är här nu. Sommaren, även om vi skulle åka på ett backslag som det i den kalla maj så är det nu sommar. Inget kan stoppa den, perennerna kastar sig upp ur jorden, sommarblommorna darrar men tål, fleecetröjorna står emot kvällstemperaturen, men den är här nu, Sommaren. Allt kan bara bli bättre, ljusare och varmare.

Trädgårdsarbetet i två zoner är intensivt nu. Men hemma i stan kostar jag på mig att vila på spaden. Betraktar flugsnapparen som byggt i yngste grabbens holk på de stora grova parbjörkarna och har man tur får man se någon av FYRA! igelkottar som har sitt viste på vår gård. De är för härliga! I fjol hade vi bara en, en stor, sur och vresig gubbe!

Har satt alla grönsaksfröerna och frösådd lök, röd och purjo i zon 6. Sväller av stolthet över plantor från egna bönor av Borlotto di Lingua, som hann ge frukt i fjol och det på friland, kanske mycket tack vare den fantastiska sommaren.

Har utökat bänkbredden runt växthuset, har i slutet av maj satt ut avhärdade perenner, anemon, kungsljus, fänrikshjärta, och även många plantor som drivits upp från egna fröer. Tryckt ned en knöldahlia, skyddad med en gammal blomkruka över sig under natten(+ 4 kändes livsfarligt några dagar i maj) men allt har klarat sig. Järnnätterna , i alla fall vid kusten, har jag inte sett röken av sedan jag började odla för sisådär 10 år sedan.

Jodå, vi tror på sommaren i norr. Längtar efter att få se hur Rudbeckian Morveno ska te sig. Det gula kungsljuset Adzharicum blir en rysare, mina var babysar i fjol, grannen som hade ett såg sitt blomma klart i mitten av oktober efter en gudabenådad varm och torr sommar och en likadan höst. Det lyste som en sol och gladde oerhört. Riktigt gamla sorter av grönsaker som jag kommit över, bland annat den 100 år gamla Tant Erikas sockerärt, som familjen Lundin i Sunderbyn vårdat sig om i generationer, ska jag testa och det ska bli väldigt spännande.

I fjol sommar var vi här uppe med om att förutom, vårat dygnetruntljus, även ha tropiska nätter, det vill säga minst 20 grader under hela natten, Det trodde ni inte ni där nere!? Jaja, vi får se vad sommaren bär i sitt sköte. Optimism var ordet, som sagt var... Välkomna upp till sommarljuset förresten!

Läste nyligen i tidningen Dagens industri att svenskarna längtar efter ett sommarställe i form av skånegård på Österlen. Jag tror dom överdriver, varför inte hellre en riktigt lång, röd och vacker Norrbottensgård med vita knutar som badar i midnattssol. Bara som uppfriskande alternativ tänkte jag!

*Elsa Rensfeldt Larsson
Luleå/Norrbotten zon 5/6*


Längtans bukett med solros, zinnior, vitt franskt kungsljus, aster, ringblomma, blodröd oxalis, röllika, gurkört med mera.


Som en svävande trädgårdsande. En nyutslagen jättevallmo med sidentunn kjol. En häftig ahaupplevelse.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB