Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Odling i Norr – Utmaningar, Glädje och Tålmodig Väntan

I söder är det dags att så på sina håll, här i norr återfinns barmarken ännu så länge endast i odlarsjälen. Egentligen så är det bäst för oss som bor i zon 5-8 att förgro det mesta utom de vanligaste köksväxterna som morot, rödbeta, dill, ärtor med mera. Visst kan man direktså mycket, men bäst är att ge sommarens glädjeämnen en rejäl start och då gäller förgroning och en lång sval plantsäsong under kalla lysrör i källaren.

Plantornas Förberedelser och Förgroning

Det är något särskilt med att pyssla om små plantor i förväntan på den nordsvenska våren. Att se de späda plantorna utvecklas dag för dag och redan nu drömma om hur de ska hitta sin plats, när äntligen våren och försommaren säger ”välkommen ut!”. Tålamod och planering är ledorden. I våra breddgrader gäller det att tänka långsiktigt: nästan allt – från kålplantor, purjo, selleri och squash till gurka – får en bättre start genom att förkultiveras inomhus. De mer härdiga som morötter och rödbetor däremot klarar sig utmärkt sås direkt när marken väl tinat.

Årligt Plantrally

Den 28 april varje vår drar jag igång mitt årliga plantrally: då töms ”plantdagiset” och plantorna flyttas ut till kallväxthuset för ännu några veckors avhärdning och förberedelse inför den norrbottniska sommaren. Det har hänt att jag gjort den vandringen på frasande snö – en säregen känsla även för en van norrbottning. Tiden för utplantering varierar stort mellan norr och söder; här får vi ofta vänta till juni och ibland efter midsommar innan jorden är redo och faran för frost är över.

Men än så länge är det långt till vår på riktigt. Några enstaka frön har satts och står nu i kylen och låtsas vinter. Det ska bli vackert mörkrosa stjärnflocka, ett arv från en snäll arbetskamrat och ett ”hittat” pionfrö från besöket i Kew Garden – båda väntar på sin tur att gro, och förhoppningarna lever. Läs gärna vidare i aprilkrönikan om nästa steg i vårens odlande.

Växtkraft under Midnattssolens Nätter

Att vara nordlig odlare innebär att hantera många prövningar men också möjligheter. Våra långa ljusa sommardagar under midnattssolen ger plantorna en otrolig växtkraft och intensitet i färger och smaker. Även om växtsäsongen är kort, växer plantorna snabbt och intensivt, ofta med starkare smaker än längre söderut. Växtsjukdomar och skadedjur är dessutom färre här uppe, vilket ger färre bekymmer för den tålmodige trädgårdsmästaren.

Eken från Holland – Ett Grönskande Minne

Snön ligger fortfarande som ett tjockt lager vispgrädde över trädgården – en påminnelse om att det mesta odlandet än så länge sker i tanken och under konstgjord belysning. Men där ute sticker en liten spets av min alldeles egna kungliga souvenir upp: en fyra år gammal ek, sprungen ur ett ekollon från det holländska drottning Beatrix lantställe, Het Loo. Fröns väg från kungliga trädgårdar till den norrländska myllan är ett slags vardagsäventyr – och den där eken är nu en påminnelse om både långväga resor och nordlig envishet. Fast någon sparbanksek lär det nog inte bli – men den är i sanning kunglig på sitt nu norrbottniska vis!

Elsa Rensfeldt Larsson

Drömmen om Våren

Tills jorden och våren anländer får vi nu öva oss i tålamod, förundras över naturens möjligheter, och glädjas åt planeringen inför den intensiva men korta odlingssäsongen. För försöka duger – och drömma måste vi.

Elsa Rensfeldt Larsson,
Norrbotten/Luleå zon 5/6


Februari i Luleå zon 5 "skottåret" 2004.

Läs också Krönika från norr - april 2004

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB