Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - mars 2004

I söder är det dags att så på sina håll, här i norr återfinns barmarken ännu så länge endast i odlarsjälen. Egentligen så är det bäst för oss som bor i zon 5-8 att förgro det mesta utom de vanligaste köksväxterna som morot, rödbeta, dill, ärtor med mera. Visst kan man direktså mycket, men bäst är att ge sommarens glädjeämnen en rejäl start och då gäller förgroning och en lång sval plantsäsong under kalla lysrör i källaren.

Det är spännande att pyssla om små plantor och tänka på hur de kommer att bete sig då våren och försommaren äntligen säger "välkommen ut!"

Den 28 april varje vår drar jag igång mitt plantrally, då tömmer jag "plantdagiset" och flyttar in i kallväxthuset för ännu några veckors avhärdning och förberedelse för den norrbottniska sommaren. Det har ibland hänt att jag gjort den vandringen på frasande snö vilket är en säregen känsla, även för en norrbottning.

Men än så är det långt till vår. Bara några enstaka frön är satta hittills och de står i kylen och låtsas vinter. Det ska bli vackert mörkrosa stjärnflocka som en snäll arbetskamrat dyvlat på mig efter ett besök i England och fantastiska Kew Garden. "Det här klarar du bättre", sade hon och tryckte påsen samt ett "hittat" pionfrö från samma trädgård i min hand.

Nåja, vi får väl se hur det går, med både det ena och andra, men försöka duger.

Snön ligger alltjämt som ett tjockt lager vispgrädde över trädgårdsglädjens tummelplats. Där ute i det vita sticker en liten spets av min alldeles egna kungliga souvenir upp. En fyra år gammal ek. Sprungen ur ett ekollon som just skulle till och slå sin rot på holländska drottning Beatrix lantställe Het Loo. Det och några till hamnade istället i undertecknads ficka och fick en snabbflytt upp till Norrbotten samma dag och är nu en trädgårdsföljetong. Fast någon sparbanksek lär det nog inte bli av den! Men inte desto mindre så är den ju kunglig.

*Elsa Rensfeldt Larsson,
Norrbotten/Luleå zon 5/6*


Elsa Rensfeldt Larsson


Februari i Luleå zon 5 "skottåret" 2004.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB