Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - april 2004

Än så är det långt till vår. Ja det är bara att konstatera det, drivorna ligger ännu. Men våren har lagt in överväxeln och förvandlar den fluffiga snön till en grovsaltliknande struktur. Och vi har lite snö denna vinter så det kommer att gå fort när väl solen spänner musklerna.

Dagarna gnistrar och kvällarna har börjat bjuda på vårt fantastiska ljus.

Det känns bra att vara på väg mot ljus dygnet runt. Förutom att det är vackert och praktiskt för den som är aktiv även sena kvällar så hämtar vi i norr in försprånget ni sörlänningar har i odlandet. Så lite rättvisa ger klimatet ändå.

Folk som försvinner ned i mörka källaren när vårsolen strålar och är som uppslukade i evigheter kan man misstänka är det nåt skumt med. Men för egen del handlar det nu bara om trevligheter. För nu förbereder jag sommarlivet i trädgården. Bytta efter bytta bärs ned till en sval tillvaro under kalla lysrör. Här börjar våren och sommaren för en som bor i zonerna 5-8.

Vad kan man då satsa på i en norrbottnisk trädgård. Ja väldigt mycket skulle jag vilja påstå, och faktiskt mer än vad de som tillhandahåller frö och växtmaterial eller verkar som experter många gånger vet eller törs rekommendera. Det är ett litet problem, att man lägger sig i underkant då man beskriver vilka områden olika växter kan klara sig i.

Vi som sysslar med trädgård häruppe diskuterar detta ofta. Många har så kallade zonknäckare i sina trädgårdar och klarar dem utmärkt år efter år efter år. De gör det samtidigt som man i trädgårdstidningar, trädgårdsböcker, frågespalter om trädgård med mera kan uttyda att de växter man har inte "går där".

Själv letar jag surmulet, upproriskt och förföljelsemaniskt efter detta elaka förtal så fort jag får en bok eller blad i min hand. Och jag blir sällan utan nytt bränsle på mitt härskna bål mot trädgårdsmaffian i syd. Vi tar några små exempel" Det går inte att odla lök i norr, kronärtskockan hinner inte bli klar i norr,. Man måste odla squasch i växthus och broccoli under fiberväv, franskt kungsljus klarar sig inte i Norrbotten, styvmorsviolen är sällsynt i norr, med mera.

Man undrar om de som skriver detta idkat provodling här eller tagit del av sådan. Eller gissar, alternativt chansar dom bara (o hemska tanke). Själv har jag, en sketen amatör, odlat dessa växter utan växthus och fiberväv och för övrigt vuxit upp vid styvmorsviolsängar vidsträckta och blåa som havet.

Jag beundrar den tuffa ordföranden i Lappmarkens trädgårdssällskap som fällt kommentaren:

"Vi brukar inte tala om för våra växter att de är planterade i zon sju".

Denna humoristiska och jordnära kommentar tänker jag ofta på och den värmer mig i mitt trädgårdsintresse och styrker mig på väg mot målet att de nordligaste zonerna ska belysas på ett rätt och intresserat sätt.

*Elsa Rensfeldt Larsson,
Norrbotten/Luleå zon 5/6*

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB