Köpa rätt inte så lätt
Ökat intresse och nya utmaningar för trädgårdskonsumenten
Samtidigt har den internationella handeln med framför allt trädgårdsväxter fortsatt att öka kraftigt, inte minst tack vare ett växande trädgårdsintresse i hela Sverige. Trendskiften, större medvetenhet om miljö och hälsa samt lättare tillgång på växter, fröer och inspiration på nätet gör att fler än någonsin utvecklar sina trädgårdar. Marknaden formligen svämmar över av nya växter, fröer, böcker, tidningar och ett överflöd av "trädgårdssajter" online. Utbudet av trädgårdsredskap och maskiner växer snabbt och hjälp med planering eller utförande erbjuds i många kanaler. Detta har dock gjort det svårare än tidigare att orientera sig och välja rätt bland alla erbjudanden och tjänster – trädgårdsägaren ställs ofta inför en djungel av valmöjligheter!
Riksförbundet Svensk Trädgård, i samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), har förstärkt sitt arbete med att bevaka frågor kring växtsortiment och kvalitet. Ett exempel är just diskussionen om växtkvalitet, som vi här berör lite närmare.
Växter över gränserna
Sedan Sveriges inträde i EU har växthandeln blivit mer internationell. För konsumenterna innebär detta ett rikare sortiment, men samtidigt ökar risken att växter lanseras som inte är anpassade till vårt svenska klimat. Om information om härdighet saknas kan växtköpet lätt bli en besvikelse. Växterna kanske varken klarar vintern eller svenska sjukdomar och skadegörare. Tyvärr är det ännu ovanligt med organiserad provodling av nya sorter här i landet, så det är inte alltid lätt att veta hur de verkligen presterar hos oss.
Regelverket kring växtkvalitet och utseende har också försvagats. Jordbruksverkets tidigare krav gäller nu bara som rekommendationer, vilket innebär att plantskolorna själva avgör om de vill följa dem. Det gör att du som konsument måste vara påläst för att kunna ställa krav och försäkra dig om sunda, starka plantor till trädgården.
Numera säljs växter inte bara i plantskolor eller handelsträdgårdar, utan även på stormarknader, byggvaruhus och via försäljare på mässor. Även om de låga priserna ofta lockar, är det smart att välja återförsäljare med välskötta plantor och kompetent personal som kan hjälpa dig med råd och saklig information – det ger bättre resultat i längden.
Vad är växtkvalitet?
God växtkvalitet innefattar bland annat:
- Plantor som är friska och kraftiga,
- Plantor som är välväxta, lagom stora, utan allvarliga skador,
- Helt fria från sjukdomar och skadedjur,
- Goda genetiska egenskaper, exempelvis härdighet, friskhet, gott växtsätt, hög bördighet,
- Korrekt märkta, rätt namn, eventuellt grundstam och riktig odlingsinformation,
- Jord som är fri från ogräs och skadegörare (om växterna säljs med jord).
Riksförbundet Svensk Trädgård har gett ut en Växtatlas med information om växters härdighet. Som medlem kan du köpa den till förmånligt pris, men den och liknande information ska även finnas tillgänglig vid köpstället så att du kan ta reda på vilken härdighetszon du bor i och vilka växter som fungerar där.
Märkning att känna till
Det finns olika kvalitetsmärkningar i trädgårdshandeln som är bra att ha koll på innan köp:
- E-märket (E-planta): Detta är en svensk kvalitetsmärkning som ges till träd, buskar och klätterväxter där urvalet genomförts av experter från Sveriges Lantbruksuniversitet, Elitplantstationen Balsgård, plantskolor och fritidsodlare. E-plantor är odlingsvärda, friska, sortäkta och särskilt lämpade för svenskt klimat.
- Certifierade växter: Dessa är rena från sjukdomar (t.ex. virus), har ett känt ursprung och ger därmed bättre skörd, ökad härdighet och friskare plantor. Märkningen är tydlig för fruktträd (ofta etikett märkt med "E-planta") men mindre tydlig för många bärväxter – fråga alltid om du är osäker.
- Kända grundstammar: Från Elitplantstationen kommer sjukdomsfria grundstammar, och stationen introducerar dessutom nya och bra sorter av både frukt, bär och prydnadsväxter.
Konsumentens ansvar och utmaningar
Eftersom de flesta bestämmelser främst riktas mot yrkesodlare och bara rekommenderas för detaljhandel återstår ett stort ansvar för dig som konsument. Mycket av skyddet för konsumenten bygger idag på kunskap och informationsinhämtning – både kring kvalitet och härdighet. Kom ihåg att organiserad provodling ofta saknas och att tillförlitlig rådgivning på köpsstället är avgörande.
Råd inför växtköpet
- Planera ditt köp! Fundera över växtplatsen, jorden, storleken på det du planterar och vilka behov växten har.
- Studera och jämför olika sorter, särskilt när det gäller frukt, bär, rosor, potatis, prydnadsäpple och pil – resistens mot sjukdomar kan skilja sig mycket åt.
- Välj E-plantor och/eller certifierade växter i möjligaste mån, särskilt för frukt och bär.
- Kontrollera vilken grundstam fruktträd har och att den passar dina önskemål om växtsätt, härdighet och skörd.
- Undersök plantan noga: Undvik uttorkade exemplar, skadad bark, fula sår eller torra grenar. Se också så att grova rötter inte växer ut genom krukans botten.
- Se upp för fleråriga ogräs i krukan, exempelvis strandfräne (Rorippa).
- Rosor i plastpåse kan vara svåra att bedöma – välj helst plantor med korta, fasta skott.
- Läs etiketten och spara den, och be om växt-/etableringsgaranti samt spara kvitto.
- Saknas odlingsinformation eller svar från personalen – välj ett annat försäljningsställe.
- Kontrollera datummärkning och grobarhet på fröpåsar före köp – frön förlorar annars snabbt kvaliteten.
- Investera i dyrare gräsfröer från erkända firmor; dessa är ofta provodlade och anpassade för Sverige.
- Köp jord och gödsel som har innehållsdeklaration – finns det ingen, välj hellre ett annat märke.
För större anläggningar: anlita gärna företag med goda referenser, exempelvis medlemmar i Sveriges Trädgårdsanläggningsförbund, STAF.
Grundstammar och nyheter
De flesta fruktträd i handeln är ympade på särskilda grundstammar som påverkar härdighet, storlek och fruktsättning. Äppelträd till fritidsodlare har nästan alltid grundstammen A2 (härdig och ganska kraftigvuxen). Vill du ha spaljé eller mindre träd finns även svagväxande grundstammar som Bemali, MM 106 och M 26, men deras härdighet är oftast sämre och de är ovanliga i handeln.
Bland nyheter märks exempelvis plommon på Pixi–grundstam (svagväxande, tidig skörd, erfarenheten av härdighet är ännu begränsad, men minst till zon II) och sötkörsbär på den nya tyska Gisela–grundstammen (ger små, tidigt bärande träd, ännu något okänd härdighet men rapporter visar att de klarat sig i kalla zoner).
På senare tid har Elitplantstationen dessutom introducerat nya sorter av frukt, bär och prydnadsväxter som är särskilt