Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rädda Elitplantstationen Balsgård

Rädda Elitplantstationen från Hemträdgården 4-2000 av Åke Truedsson.

Detta upprop sänder författaren främst till alla plantskolor som läser detta men även till alla andra trädgårdsälskare som vill ha ett bra utbud av anpassade, friska växter, ett stort sortiment samt trevliga nyheter anpassade för svenska förhållanden.

Vi har i Sverige en mycket stor fördel av att ha en inhemsk s k elitplantstation. Den tar fram många nyheter, rensar äldre och nytt material från virus, svamp och andra sjukdomar innan de säljs, mikroförökar plantmaterial snabbt, effektivt och till bra priser åt plantskolor så att nyheterna snabbt kan komma ut till oss konsumenter.

Vi är t.ex. ensamma i Europa om att ha tillgång till ett tjugotal jordgubbssorter och mängder med härliga, vackra Clematis och mycket annat. Plantskolorna kan beställa egna sorter av nästan vad som helst för uppförökning. Vi kan ha ett Sverigeanpassat material som håller, är friskt och sunt och som medför att odlingen lyckas för den enskilde. Detta gynnar verkligen dels trädgårdsnäringen i stort, dels det allmänna trädgårdsintresset.

Elitplantstationen är en stiftelse och Riksförbundet Svensk Trädgård tillhör grundarna. Riksförbundet har en representant i styrelsen och har sedan Elitplantstationens tillkomst propagerat för verksamheten.

En tuff vardag
I dag försöker vår enda Elitplantstation att överleva i konkurrens med import från bl a Holland, Polen och Belgien. En import, som ibland visserligen är billigare, där vi till viss del kan riskera att få in nya växtsjukdomar, ohyra och dåligt växtmaterial som leder till mindre lyckad odling. Om Elitplantstationen inte klarar konkurrensen utan försvinner - den risken föreligger faktiskt - kommer nyheterna att bli färre och sortimentet att krympa av svenskt anpassat växtmaterial och vi blir utlämnade åt importerade växter.

Jag tycker det är skamligt att vi inte kan se fördelarna och utnyttja dem mer och se till att Elitplantstationen blomstrar. Skog- och jordbrukets forskningsråd (SJFR) bidrar med ca 700 000 kr per år men stödet från övriga har hitintills varit dåligt. Plantskolorna tjänar pengar på att sälja Elitplantstationens bra och rika material som de har kunnat köpa till ett relativt lågt pris. En krona eller två mer per planta skulle göra en stor skillnad för Elitplantstationen men inte betyda något i försäljningsledet när en planta som inköpts därifrån för kanske 20-25 kr säljs vidare efter viss tillväxt och omkrukning för 150 kr. Vi borde alla gemensamt värna om och visa en vilja att ha Elitplantstationen kvar för vi behöver den.

Elitplantstationen och dess personal är effektiva och duktiga. De har redan hårt bantat sina utgifter och att kräva att de ytterligare ska spara skulle inte göra någon stor skillnad.

Det enda som kan rädda Elitplantstationen inför framtiden är, som jag ser det, att ha ett begärligt material, ha större serier, legoföröka åt plantskolor och andra och kanske i viss mån satsa på att exportera unikt material. Går inte detta får Elitplantstationen i stället öppna butik och sälja sitt material och bli en oas för trädgårdsintresserade.

Ställ upp för kvaliteten
Plantskolorna borde själva söka och lämna in material för förökning som de lyckats komma över och tycker är intressant. De bör även noga gå igenom vad Elitplantstationen kan erbjuda av bra material, kolla deras nyheter, diskutera med stationens personal vad man skulle vilja ha tag i, använda dem så flitigt som det är möjligt. Låt Elitplantstationen utvecklas och blomma och utnyttja den till plantskolornas egen framtid. Utan Elitplantstationen blir framtiden mycket sämre för trädgårdsnäringen, det vet jag och det vet säkert branschen också.

Svår ekonomisk situation
I nuläget är Elitplantstationens ekonomi mycket pressad. Stationen har inte de pengar som krävs för att trycka en ny katalog nu när den skulle behövas. En katalog är en förutsättning för att Elitplantstationens material och nyheter ska bli kända. Man betalar även löner på kredit och har det inte roligt precis.

Jag skulle önska att det fanns någon med ekonomiska möjligheter som älskar trädgård och trädgårdsnäring. Då skulle denna någon kunna instifta en fond som kunde ge Elitplantstationen pengar till vidare utveckling, katalog och försöksverksamhet varje år, eftersom staten inte tycks ha råd p g a att de har så många andra "affärer" som kostar.

Alla kan vara med och stödja
Som privatpersoner kan vi hjälpa Elitplantstationen genom att köpa friska, anpassade E-plantor, genom att försöka köpa material som vi vet att Elitplantstationen tagit fram.

Själv bidrar jag med att gratis ta fram nyheter för Elitplantstationen, de kan heta minikivi 'Oskar', 'Anna' och 'Paula', mellankivi 'Tina' och 'Tage', jättejordgubbe 'Maxim', krussjukeresistent persika 'Frost', marktäckande smultron 'Rödluvan', 'Snövit', 'Linné' och 'Askungen', taggfria krusbäret 'Tatiana', nya, stora gula hallon, kronärtskockan 'Herrgårds' m m.

Man saknar kanske inte kon förrän båset är tomt, men då är det för sent.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB