Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Komponera perenner - planering

Här följer andra avsnittet om perennrabattens komposition med utgångspunkt från att en perenn är så mycket mer än en blomma och att fler tillsammans är vackrare!

Text Katarina Kihlberg Foto: Sylvia Svensson

Som jag skrev i Komponera perenner - harmoni så är det inte helt ovanligt med perennrabatter som börjar fint på våren men som helt klappar ihop när alla växter breder ut sig och vissa tar alldeles för mycket plats. All harmoni försvinner och helhetsintrycket blir rörigt. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad som blev fel.

Om du har en rabatt som du inte är nöjd med – se över platsen och ta ställning till följande:

Vilka växter vill du ha kvar? Vilka har inte blivit så lyckade? Våga plocka bort eller flytta.Skriv upp de växter du vill ha kvar, övrigt kan du flytta till annan plats i trädgården, jordslå tills du vet var de ska stå, ge bort eller slänga på komposten.

Planering av den nya eller nygamla rabatten

Gör en skiss över rabatten. Skissen är bara till för dig och för att du ska få en bra överblick och struktur. Det kan vara en skiss ritad som ett lapptäcke, med rundningar som markerar växter eller för den pyssliga utklippta bitar av varje växt som kan flyttas runt tills du hittar din form. Detta är ingen teckningstävling!

#Grundtankar vid planeringen#

Börja med strukturväxter eller blickfångsväxter: Dessa är rabattens stomme och består av de högsta växterna. De bästa struktur- eller blickfångsväxterna är de som behåller formen och är intressanta även efter blomning. Plantera dessa växter längst bak om rabatten har en fond eller tydlig bakre del. Exempel är rabatter som är placerade mot en vägg, ett plank, en häck eller längs en gång. Om rabatten är fristående (ex en rundel på en öppen yta) placeras strukturväxterna i mitten eftersom rabatten ska ses från alla håll.

Efter strukturväxterna kommer utfyllnadsväxter: Nu arbetar du dig framåt i rabatten, i olika lager eller grupperingar med perenner i olika höjd, de lägsta längst fram. Utfyllnadsväxterna har vanligtvis inte samma tydliga struktur efter blomning som strukturväxterna utan fungerar just som utfyllnad.

Längs ner i rabatten finner vi marktäckarna. De har till uppgift att täcka marken och hålla ogräs borta. De hjälper också till att samla ihop rabatten och att bilda kanter och avgränsningar av olika slag.

Övrigt att tänka

Se alltid på rabatten som helhet. Stirra dig inte blind på några favoritblommor utan ta hänsyn till alla växter i rabatten. Tänk på växternas blomningsperiod. Vill du ha någon blomning i rabatten hela säsongen eller ska det finnas vissa höjdpunkter? Du kanske bara vistats i trädgården i vissa perioder. Plantera flera plantor av samma växtslag i grupper om minst tre, då skapas harmoni och lugn. Gäller särskilt utfyllnadsväxterna. En massa växter som står en och en blir rörigt!

Låt ett växtslag återkomma på fler ställen i rabatten för en ihopsamlande effekt. Om du exempelvis har en grupp om tre alunrot på ett ställe i rabatten så gör två likadana grupper till på andra ställen i samma rabatt. Det är vilsamt för blicken att vissa intryck återkommer. Då uppskattar vi uppstickande kontrast desto mer. Skriv hur många växter du vill ha av varje. Fråga i plantskolan eller läs beskrivning i trädgårdsböcker hur tätt plantorna bör stå. c/c betyder plantavstånd och syftar på mått mellan plantornas centrum. Exempelvis c/c 35 cm innebär att det bör vara 35 cm mellan centrum på varje planta av den sorten. Naturligtvis kan man själv bestämma om man vill plantera tätare än rekommendationerna och ev flytta eller dela plantor efter hand som det blir för tätvuxet.

Höjd, färg och form och blomning

Vi snöar lätt in på blommor här i Norden! Men perenner är mycket mer än så. Hela plantans sammansättning påverkar hur den gör sig i rabatten.

#Höjd#

En rabatt bör ha olika höjder för att vi ska uppskatta skillnader hos växterna och samtidigt för att skapa ett behagfullt liv. Tänk dig rabatten som tre skikt: Bottenskikt: utfyllnadsväxter i form av låga kantväxter och marktäckare. Mellanskikt: utfyllnadsväxter i form av perenner med blommor och blad. Här skapas rabattens volym och substans.
Toppskikt: består av strukturväxterna eller blickfångsväxterna, de som ger rabattens stomme samt luft och höjd.

#Färg#

Färgerna i naturen upplevs aldrig som pråliga eller för starka. De tillhör den milda färgskalan och klarar av att blandas utan att det skär sig. Tänk till exempel på alla olika färger i en äng. Detta kan vi ta hjälp av när rabatten ska komponeras. Så länge färgskalan är mild kan vi blanda friskt.

För de starkare färgerna är en färgcirkel (vissa trädgårdsböcker har med den) bra att använda. Välj från en begränsad del av cirkeln så skapas ett lugnt och vackert intryck. I det lugna och harmoniska kan sedan en kontrastfärg skapa liv och blickfång.

Färger som vi i vanliga fall tycker skär sig kan stå tillsammans i en rabatt eftersom bladverket mjukar upp och skapar harmoni bland färgerna. Utfyllnadsväxterna spelar här en viktigt roll och kan göra fina övergångar mellan färgstarka blickfångsväxter. Glöm inte bort färgen på bladen, de kan vara minst lika effektfulla som blommor.

#Form#

Lika former skapar harmoni men kan bli tråkigt utan några kontraster. Låt gärna en växt med mjuk och rund form kontrastera mot en spetsigare eller rakare form. Blad och stjälkar ger volym, skapar övergångar mellan växtslagen och samlar ihop intrycket av rabatten. Fröställningar bidrar till skönhet efter blomningen.
Storleken på blommorna har betydelse för intrycket av rabatten. Små blommor klarar av fler färgkombinationer utan att det blir rörigt. Tänk återigen på de vilda arterna som ofta har små blommor. Stora blommor tar större plats och ger större intryck och bör därför inte blandas med många storblommiga i olika skarpa färger.

#Blomning#

Skriv upp de olika växternas blomningsperiod och hitta en sammansättning som passar dig och din trädgård.

• När vill du ha som mest blomning? • Vill du ha något som blommar hela tiden? • Tänk på att vackra blad kan ersätta blommor.

Bästa boktipset

Det finns en fantastiskt fin bok som heter Växtkomposition av Ann-Christin och Dan Rosenholm. Med utgångspunkt från Enköping vackra parker berättar de allt du behöver veta om hur växter sätts samman till en härlig helhet!

Lycka till med perennrabatten!

Läs också Komponera perenner - harmoni

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB