Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad är en Ö-rabatt?

En ö-rabatt är en eller flera rabatter i form av "öar" i gräsmattan, ofta kantade på ett eller annat sätt. Detta är ett bra sätt att odla många olika sorters växter med skilda krav på jord och gödning i samma trädgård.

Av Sylvia Svensson

Det är bra att samla ö-rabatterna i grupper på något sätt för att de inte ska ge ett plottrigt intryck. Som ett pärlband utmed kanterna av en gräsmatta eller utmed ett skogsbryn eller samlade på ett liknande sätt, inte slumpmässigt placerade en och en lite varstans.

Obs! Klicka på pilarna ovanför bilden för att se fler bilder!

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Från sandjord till lerjord

Ö-rabatter ger dig möjligheter i trädgården! Om du bygger ö-rabatter kan du hysa allt från från väldränerade stenpartier med sandig jord via rabatter för sol- och kalkälskande perenner i kraftig matjord till skuggiga surjordsrabatter med torvjord och t o m dammrabatter för sump- och vattenväxter.

Kanta och avskilj ö-rabatterna

Låt ö-rabatterna omgärdas med en kant av något slag. På bilderna här har hela stockar används för att samla ihop perennrabatterna som ligger som ett pärlband utmed gräsmattan. De mera torktåliga omgärdas med stenkanter och till vissa surjordsrabatter används torvblock som kant.

Under de ”sura” rabatterna, byggda som våtbäddar, finns en presenning eller dammduk för att den kalkhaltiga jorden i omgivningen inte ska störa de känsliga växterna.

Tack vare ö-rabatterna skapas en trädgård med varierande och spännande växtlighet där besökaren förflyttas mellan olika miljöer.

Jag visar en bildkavalkad på hur det kan se ut med sådana här ö-rabatter!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB