Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Knep och knåp

Onsdagen den 3 mars 1999

Vi har haft milt väder här - 5-10 minusgrader och litet snö då och då. Vi får ungefär en timme lägre dagar varje vecka nu, och det känns verkligen. Mina chilepepparplantor som jag försökt övervintra i garaget kommer nog däremot tyvärr inte att få uppleva våren. Jag tror att de strök med när vi hade sådär rekordkallt - stammarna känns torra och hårda. Men jag ger dem litet vatten ibland - man vet ju aldrig.

Fröplantorna går det litet si och så med. Mina stackars purjolökar har råkat ut för något otäckt brunt mögel (?) som snabbt spridit sig och täcker varenda jiffy-torvis. Det ser inte alls trevligt ut. Antagligen rengjorde jag inte sålådan ordentligt nog. Usch och fy, jag ska fara och skaffa Atamon för det har jag läst att man kan spraya på. Men undras om det verkligen biter på mögel i så här långt framskridet stadium?

Litet knep och knåp har jag roat mig med i alla fall. Jag läste nånstans (var det i Allt om Trädgård?) att det kan vara bra för fröplantorna med en reflekterande skärm baktill så de får extra mycket ljus. Spegelglas rekommenderades, men när man får såna här il av pysselinspiration ska det ske på en gång! Ingen tid att fara till glasmästaren. Nej, i bästa "Kurt Olsson - anda" gick jag igenom köksskåpen och hittade utmärkt råmaterial: en gammal kartong på väg till pappersinsamlingen och en rulle aluminiumfolie. Godisbyttor har jag i parti och minut från matvaruaffären.

Kartongen visade sig ha plats för två godisbyttor på längden. Så jag klippte till någon slags skärm av kartongen. Två stycken blev det, och de fick precis plats på fönsterbänken. Sen var det bara att klä insidan av skärmarna med aluminiumfoliet och ställa godisbyttorna i dem. Än så länge har jag inte fyra godisbyttor fulla med fröplantor, men innan jag vet ordet av kommer det att vara fullt! Inte blev de direkt någon prydnad för hemmet, ljusskärmarna, men mycket praktiska tycker jag!

Ibland tycker jag nästan att jag läser litet för mycket trädgårdslitteratur. Nästan varje dag ögnar jag i någon tidning, bok, frökatalog eller webbsida. Huvudet är fullt med orediga små trädgårdstips, och ibland vet jag inte riktigt var jag läst något, eller vad det stod egentligen. Men litet då och då uppstår det någon slags ordning i röran och jag känner att jag lärt mig något. Hur ofta läser ni trädgårdslitteratur?

Jag måste få avsluta denna vecka med ett citat ur en gammal trädgårdsbok som jag fått tag på, "Köksväxtodling" av Gustaf Lind och Frans Liljevall, tryckt 1909:

"Genom de skördar, som afvinnas jorden, bortföras växtnäringsämnen från denna. För att jorden emellertid fortfarande skall äga förmåga att frambringa tillfredsställande skördar, blir det alltså nödvändigt att på nytt tillföra densamma för växterna passande näringsämnen eller med andra ord gödsla jorden."

Det är roligt formulerat för oss så här 90 år senare, men naturligtvis helt sant!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Råmaterialet: aluminiumfolie, kartong och godisbytta.


Kartongen är tillklippt för två godisbyttor.


Ljusskärmen på plats i fönstret.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB