Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snöstorm

Tisdagen den 1 februari 2000

Tänk att det redan är februari! I februari brukar jag börja få mina första vårkänslor. Antagligen är det något psykosomatiskt, för våren ligger flera månader bort egentligen, solen är fortfarande blek och fjärran. Men ändå brukar jag få för mig att jag hör litet munter fågelsång eller känner en mild vindpust som doftar smältande snö. Nåja, förra helgen kunde inte den största optimist i världen ha några vårkänslor i alla fall, inte i den snöstormen. Det vräkte ner, det blåste och drev, och vi skottade och skottade.

Men, tänk att det redan är februari och ändå har jag inte sått några purjolökar ännu! Det verkar nästan som om jag kommer att missa mitt traditionella purjolöksmord i år. Ja, om jag kan hålla mig några veckor till kanske jag slipper se mina för tidigt sådda plantor förtvina och dö för en gångs skull. Och chansen är stor, för jag har faktiskt inga purjolöksfröer hemma. De tog slut i fjol (det går åt en hel del frö när man måste så om flera gånger) och jag har precis beställt nya. Har ni beställt fröer ännu? Jag har just gjort färdigt mina beställningar för året, efter en massa planerande. Köksbordet har varit belamrat av frökataloger, böcker och inte minst en massa papper med önskelistor, anteckningar och skisser. Det är möjligt att jag överdriver litet i mitt planerande, men det är ju så himla kul att sitta och bläddra och drömma.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Det var bra att jag tog mig tid att inventera mina gamla fröer innan jag beställde. Inte bara för att undvika att beställa en massa som jag redan hade, utan också för att jag gjorde en del fynd. Jag upptäckte att jag hade en massa roliga saker som jag inte riktigt hunnit med att odla. Krasse och ringblommor till exempel, hade jag flera påsar av. Det skulle väl vara kul att blanda in litet här och där mellan grönsakerna. Och rädisbaljor, det hade jag ju nästan glömt bort hur kul det var att odla, tills jag såg att jag hade en hel påse "München Bier" som är en speciell "rädisbalje-rädisa". Ja, det var faktiskt en riktig skattkista, mina gamla fröer!

Men visst fick jag beställa litet nya också, tack och lov! Broccolifrön hade jag helt slut av, så det var bara att skicka efter en påse "Greenia" från Runåbergs. Trots svärmors protester skickade jag efter en annan sort också, "de Cicco". Vi får se hur den fungerar, den kan ju inte vara värre än fjolårets engelska "White Sprouting" som inte gav någon skörd alls! Litet plocksallad blir det också, det har vi inte haft på ett par år nu, och så litet intressanta kryddor - bladkoriander och salladssenap.

Annars har jag tänkt koncentrera mig på två utmaningar i år: bönor och squash. Bönor har jag inte lyckats så bra med hittills, men nu ska jag försöka med bondbönor och blomsterbönor som ju är litet tåligare. Och så kanske någon skärböna också, ifall det skulle bli en rekordfin sommar. Squash har jag faktiskt inte misslyckats med än, eftersom jag aldrig provat det... Men jag vet att min mamma, som odlar ännu längre norrut (i Tornedalen) brukar lyckas bra med sommarsquash. Vintersquash däremot är väl litet svårare, eftersom de kräver mer värme och en längre säsong. Men jag ska prova i alla fall, de ska få växa i varmbänkarna när jag planterat ut det som jag drar upp där.

Ja tänk att det är februari. Trots snöstorm är det faktiskt bara fyra månader kvar till frilandssådden nu! Att det sen bara är fyra månader till innan den första snön börjar komma i oktober är inget som bekymrar mig just nu, där jag sitter i snöstormen och väntar på vårtecknen!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB