Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klippa buskar och träd på senhösten?

Många frågor till mig handlar om ifall det går att klippa buskar och träd på senhösten. Kanske har man inte haft tid eller man har nyss köpt ett hus med eftersatt trädgård och nu står där och undrar vad man ska göra med de vildvuxna buskarna.

Under senhösten

Att beskära buskar och träd på senhösten, det vill säga i oktober och senare, är sällan någon bra idé. Under denna period är vädret ofta fuktigt och regnigt, vilket gör att snittytorna på de beskurna grenarna får svårare att torka och läka ordentligt. Detta innebär att sårytorna förblir öppna och mottagliga för angrepp av olika svampsjukdomar och röta. För de allra flesta buskar och träd ökar därmed risken för att du skadar växten snarare än hjälper den.

Ett viktigt undantag är dock vinrankan, som bör beskäras på hösten före jul. Välj en torr, solig dag för beskärningen så minskar du risken för sjukdomar. Vill du veta mer om detta kan du läsa mer här: Vinterbeskära vinrankan.

JAS-perioden

För de flesta buskar och träd är den bästa tiden för beskärning under JAS-perioden, alltså juli, augusti och september, då växterna fortfarande är i tillväxt men på väg in i sin viloperiod. Under dessa månader har växterna god förmåga att läka sår, samtidigt som tillväxten avtar, vilket minskar risken för kraftig nytillväxt (vattenskott).

Men tänk på att inte beskära växter som är fulla av frukt eller bär under JAS; dessa bör beskäras först efter skörden. Det gäller särskilt stenfruktträd som plommon och körsbär, vilka är extra känsliga och riskerar att "blöda" kraftigt om de beskärs på vårvintern. Läs gärna mer om beskärning av känsliga, blödande växter här: Att beskära blödande buskar och träd.

Vårvintern

Vårvintern, det vill säga perioden när vintern släpper sitt grepp men innan våren tagit fart på riktigt, är ofta en bra tidpunkt för beskärning av till exempel äpple- och päronträd. En nackdel kan dock vara att vårvinterskärning ofta ger en mängd vattenskott, som senare kan behöva rensas bort. Behöver du ge unga äppel- och päronträd en skjuts i tillväxten, är ändå vårvintern ett bra tillfälle – särskilt för att forma trädet.

Många buskar och träd kan också klippas på vårvintern när det är torrt och soligt, men inte alltför kallt. Särskilt gäller detta när du vill föryngra gamla, risiga häckar genom att klippa ner dem till cirka 15–20 cm ovan jord. Tänk då på att göra detta innan växterna vaknar och knopparna börjar svälla. Utförlig information och praktiska råd hittar du här: odlingsråd - beskära prydnadsbuskar på vårvintern.

När det gäller vårblommande buskar (som forsythia och schersmin) ska du inte beskära dem på våren innan de blommat – annars riskerar du att klippa bort årets blomning. Vänta istället tills efter blomningen på våren eller försommaren.

Sammanfattning av beskärningstider

Översikt

  • Senhöst: Undvik beskärning, snittytor läker dåligt. Undantag: vinranka före jul (se Vinterbeskära vinrankan).
  • JAS-perioden (juli–september): Bästa tiden för de flesta buskar och träd. Undvik att beskära fruktbärande och känsliga, blödande växter på våren – för mer info, läs om blödande buskar och träd.
  • Efter skörd: Stenfruktträd som plommon och körsbär beskärs efter skörd i september.
  • Vårvintern: Passar för beskärning av äpple, päron och nedklippning av gamla häckar; läs mer om beskärning av prydnadsbuskar på vårvintern.
  • Efter blomning: Vårblommande buskar beskärs efter blomning, för att inte gå miste om årets blommor.

Några goda råd

  • Använd alltid rena och vassa verktyg.
  • Anpassa beskärningstid och metod efter växtslag och väderlek.
  • Vänta aldrig för länge – är du osäker, finns mycket information att hämta i artiklarna ovan.

Genom att följa dessa riktlinjer minskar du risken för sjukdom och får starka, friska och vackra växter i trädgården året om!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB