Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klippa buskar och träd på senhösten?

Många frågor till mig handlar om ifall det går att klippa buskar och träd på senhösten. Kanske har man inte haft tid eller man har nyss köpt ett hus med eftersatt trädgård och nu står där och undrar vad man ska göra med de vildvuxna buskarna.

Av Sylvia Svensson

Under senhösten

Att beskära buskar på senhösten är ingen bra idé. Nu i oktober och senare under hösten är vädret fuktigt och det regnar ofta. Det gör att snittytorna efter beskärningen har svårt att läka, de står öppna och därmed är vägen öppen för diverse svampangrepp.

Till undantagen hör vinrankan, som bör beskäras på hösten före jul. Välj dock en solig, torr period att beskära den. Mer om det finns att läsa här: Vinterbeskära vinrankan

JAS-perioden

För de flesta buskarna är bästa tiden att beskäras under vegetationsperioden, det vill säga JAS-månaderna juli, augusti och september. Det är dock beroende på vad du ämnar beskära. Det går inte att beskära växter som är fulla med frukt och bär, utan sådana ska man beskära efter skörden. Det gäller särskilt stenfrukt som plommon och körsbär. Dessa beskärs efter skörden i september, eftersom de blöder om man beskär dem på vårvintern.

Det finns fler träd som blöder om man klipper på våren, du kan läsa om dessa här: Att beskära blödande buskar och träd

Vårvintern

Äpple och päron kan beskäras på vårvintern, men det brukar resultera i en större mängt vattenskott som ändå måste tas bort sedan. Är det dock meningen att unga äppel- och päronträd ska blir yvigare och få fler skott, är vårvintern en bra tid.

En del buskar och träd kan klippas under vårvintern när det är ett torrt, soligt väder och inte så kallt. Särskilt gäller detta om du ska förnya en gammal, risig häck genom att klippa ner den till cirka 15-20 cm ovan mark. Då kan du klippa på vårvintern bara du gör det innan växterna vaknar och börjar svälla sina knoppar på våren. Läs mer här om att beskära under vårvintern.

Vårblommande buskar är det ofta bäst att klippa efter blomningen på våren och försommaren, du vill väl inte klippa bort blommorna?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB