Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna

2002 inleddes Fröuppropet på Älvsjömässan. Man sökte äldre sorter av köks-, prydnads och spånadsväxter. Gensvaret blev mycket större än förväntat och ur det kom så småningom boken som hyllar de som odlade och sparade de gamla kultursorterna till eftervärlden.

Av Sylvia Svensson

Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna

om Fröuppropets kulturarv Text och foto: Lena Nygårds, kulturvetare och författare samt Matti Wiking Leino, agronom och kulturväxtforskare. Författarnas egna foton om inget annat nämns. SLU/POM 2013. ISBN 978-91-576-9127-9

Denna mycket intressanta bok med sitt fantasieggande namn, Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna, är ett resultat av Fröuppropet, den inventering av äldre köksväxter som POM, Programmet för odlad mångfald, genomförde i början av 2000-talet.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Fröuppropet inleddes 2002 på Älvsjömässan med orden ”Var med och rädda vårt gröna kulturarv”. Man sökte efter frö till äldre sorter av köks-, prydnads- och spånadsväxter och trodde nog inte att det skulle resultera i så särskilt mycket, men det blev hela 270 personer som skickade in frömaterial av vilka två tredjedelar har varit levande frön!

Boken hyllar de människor som odlade sina grödor för att ge familjen mat på bordet och som såg till att dessa gamla kultursorter sparades till eftervärlden. I boken får läsaren bekanta sig med dessa människor och de frösorter som har kommit in. Klint Karin och Mor Kristin är några av de många flitiga kvinnor som odlade sina täppor med egna eller ärvda frösorter och som nu har fått ge namn åt dessa sorter.

I sitt arbete med att samla in dessa ärvda frösorter har de två forskarna stött på en mycket större mångfald än de kunde ana. De har fått höra många spännande kvinnohistorier, bekantat sig med lokala namn och odlingstraditioner, fått nya matrecept baserade på hur sorterna har används i matlagningen och upptäckt många fler spännande saker. Som Eva Jansson, samordnare för POM, konstaterar i sitt förord, är det att ha den stora historien berättad genom det lilla fröet.

Boken innehåller rara, gamla foton av personer, växter och odlingar, bilder av gamla, vackra fröpåsar och mycket mer spännande. Kartor med odlings- och fyndplatser finns också med, liksom en del matrecept.

Allt som allt en underbart nostalgisk bok med många spännande historier att berätta!

Boken beställs via SLU publikationsservice: publikation@slu.se telefon 018-67 11 00

Pris: 150 kr (varav moms 8,49 kr) Portokostnad tillkommer Beräknad leveranstid: 5-7 arbetsdagar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB