Kejsarkronor och klockliljor
Stolta kejsarkronor och ståtliga klockliljor
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Kejsarkronan, Fritillaria imperialis, är en imponerande och ståtlig växt som ursprungligen kommer från Iran och Västra Himalaya. I trädgården blir den lätt upp till en meter hög och ger ett pampigt intryck när den trivs. Dess kraftiga, stadiga stjälk bär upp en krans av lansettformade blad och en karakteristisk "krona" av nickande, klockformade blommor strax under bladtofsen. Efter blomningen utvecklas limegröna, vingkantade frökapslar. Kejsarkronan är känd för sina vackra färger – främst orange-röda ('Rubra'-sorter) och gula ('Lutea'-sorter), men det finns även flera nyare sorter med olika nyanser av rött, orange, gult och även med strimmor.
Fritillaria imperialis 'Aurora'
Kejsarkronan vill växa djupt – plantera löken på 20–30 cm djup i väldränerad, näringsrik och gärna lätt kalk- och lerhaltig jord. Ett soligt, varmt och vindskyddat läge uppskattas. Det är viktigt att sätta lökarna tidigt, senast i september, och gärna lägga lite sand runt löken för att leda bort vinterfuktighet så att den inte ruttnar. Den rena arten klarar sig i odlingszon 5.
Något som många odlare känner igen är att kejsarkronan ofta blommar fint första året, men sedan kan det hända att det bara kommer blad år två och framåt. Ett tips för att öka chansen till återkommande blomning – som vi fått från Göteborgs botaniska trädgård – är att ta upp lökarna när blommorna blommat över och blasten vissnat ner, förvara dem helt torra över sommaren, och sedan återplantera dem på hösten i en välgödslad jord. Värt att pröva för den som vill njuta av kejsarkronans fantastiska blomprakt flera år i rad!
Fritillaria imperialis 'Inodora'
Alla bilderna i artikeln är tagna i "Botan"!
Några utvalda sorter av kejsarkrona
Förutom de traditionella sorterna 'Lutea' (gul) och 'Rubra' (rödorange), har det tagits fram många nya sorter på senare tid, ofta ännu kraftigare och storblommigare än arten själv. Här är några av de sorter som finns, men de kan vara svåra att få tag i i Sverige:
- 'Aureomarginata' – krämvita kanter på bladen, orange blommor
- 'Aurora' – solnedgångs-orange
- 'Crown on Crown' – dubbelblommande, orange
- 'Fasciata' – mörkorange
- 'Foliis Variegatis' – vita kanter på bladen, gulorange blommor
- 'Inodora' – orange, mörkare blombotten och stjälkar
- 'Lutea Flore Pleno' – dubbla, gula blommor
- 'Lutea Maxima' ('Maxima Lutea') – gula blommor med mörkare ränder och botten
- 'Orange Brilliant' – klarorange
- 'Prolifera' – två ringar av kronblad ("Double Crown Fritillaria")
- 'Rubra Maxima' – rödorange blommor
- 'Slagzwaard' – djupt orange
- 'Striped Beauty' – mjukt orange med mörka ränder
- 'Sulpherino' – ljusorange med mörka ränder och blombotsfärgning
- 'The Premier' – mjukt orange
- 'William Rex' – bronsröd
Fritillaria imperialis 'Rubra Maxima'
Särskilda egenskaper
Kejsarkronan har ett distinkt, ganska starkt och ofta beskrivet som "rävliknande" doft, vilket hjälper till att hålla harar, rådjur och sorkar borta. Både växten och löken har denna doft, och det gör den extra uppskattad i trädgårdar där vilda djur kan vara ett problem.
Kejsarkronan har odlats i svenska trädgårdar i flera hundra år – ofta vid slott och herrgårdar men den passar lika bra i moderna rabatter och bland andra vårblommande lökväxter. Läs gärna mer i Nytt i Odla.nuShop - halmgul kejsarkrona!.
Blomning och förökning
Växten blommar tidigt på våren, vanligtvis från april till juni. Efter blomning bildas frökapslar, och kejsarkronan kan sprida sig både genom självspridning av frön och genom att nya sidolökar växer till. Värt att veta är att nya rötter bildas bara på hösten – sommaren är växtens viloperiod.
Färgsprakande bilder och inspiration
Fritillaria imperialis 'Lutea'
Fritillaria imperialis 'Striped Beauty'
Klockliljan Fritillaria persica
En annan höjdare i vårförsommarens rabatter är den mörka klockliljan, Fritillaria persica, som härstammar från östra Medelhavsområdet och kan bli upp till 80 cm hög. Även denna vill ha en solig, väldränerad och skyddad växtplats, och planteras på liknande sätt som kejsarkronan.
Den typiska arten har höga kluster av mörkt purpurfärgade, daggiga blommor, men det finns även vackra varianter i krämvitt och med andra färgskiftningar. Dessa klarar sig bra till zon 3. Några populära sorter är:
- 'Ivory Bells' – höga klasar med krämvita blommor
- 'Ivory Tower' – mycket lik 'Ivory Bells'
- 'Adiyaman' – enstaka, bruna blommor med gula kanter
Fritillaria persica 'Ivory Bells'
För ytterligare inspiration, se också bilder på klockliljor och narsisser samt kejsarkronor och andra vårblommor, alla tagna i "Botan".
Tips för komposition
Kejsarkronans och klockliljans stolta siluetter ger vårens rabatter både färg, form och elegans, och sätter en dramatisk och tidlös prägel i både moderna och klassiska trädgårdskompositioner!