Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kaktuslördag

Lördagen den 11 oktober anordnade Göteborgs botaniska trädgård en speciell kaktusdag i trädgårdens Kaktusväxthus. Det är ett ställe där man har byggt olika stenlandskap i ögonhöjd för att visa upp de mindre arterna, men man har också planterat stora växter direkt på jordgolvet, såsom den spektakulära nolinan, Nolina longifolia. Den ser ut som en jättelik elefantfot på marken! Men visst, man hade även en annan växt som heter just elefantfot, Dioscorea elephantipes. Men så har man ju elefanttunga också, Haemanthus albiflos, som tillhör amaryllissläktet.

Man samarbetade med Västsvenska Kaktus- och Suckulentföreningen. Självklart fanns det möjlighet för den hugade spekulanten att köpa ett antal rariteter.

Ett bildspel rullade också på under tiden. Man bjöd på rådgivning och artbestämning, man hade kunnat ta med sig egna kaktusar och få reda på vad de heter, varifrån de kommer och hur de ska skötas.

Höstens närvaro markerades med ett spektakulärt ljus- och dimspel: "Utan att väcka rysningar rullar hösten in i Kaktushuset", som man uttryckte det.

Som sig bör var det växterna som stod i centrum. De tillhör alla suckulenter, dvs. de har förmågan att samla och lagra fukt i sina ofta köttiga och saftiga växtdelar.

Nu på hösten var det inte så mycket som blommade, men i alla fall något. Några Mammillaria-kaktusar, några arter av den kända läkeväxten Aloe och - som den verkliga begivenheten - levande stenar i blom. Dessa är ett sydafrikanskt växtsläkte, där några av arterna mest ser ut som just stenar - tills blommorna slår ut som små gula eller vita solar över dem.

Man fick veta om de olika växterna genom skyltar som talade om vad de kunde användas till. Som t.ex. att man i Sydamerika använder arter från släktena Opuntia och Euphorbia som levande, ogenomträngliga staket. De är så vanliga i Mexiko att de där har fått heta "Mexican Fence Post".

Kaktusull används som stoppning i madrasser och kuddar. Särskilt bra till det är det långhåriga gubbhuvudet, Cephalocereus senilis.

Många av kaktusarna har utsökt goda frukter och det erbjöds även fruktvisning och provsmakning. Man hade dels olika sorters kaktusfrukter att smaka, dels produkter där t.ex. kaktusfikon ingår, som halstabletter och juice.

En särskild visning presenterade produkter gjorda av den mycket nyttiga växten läkealoe, Aloe vera. Här fanns allt för hud- och hårvård samt aloejuice att dricka.

Mer om kaktusar finns att läsa på kaktusföreningens hemsida: http://www.kaktusar.se/

Massor med kaktus-länkar: http://www.cactus-mall.com/
Kaktusplantskola i Sverige: http://www.buycacti.com/
Frö till kaktusar: http://www.succseed.com/

Aloe vera-produkter från Forever
Kaktusstaket på uppväxt
Pitahaya och olika kaktusfikon
Elefantfot, Dioscorea elephantipes
Läkealoe, Aloe vera
Smakprov och tabletter med kaktus
Elefanttunga, Haemanthus albiflos
Mammillaria är det största kaktussläktet
Suckulenter och levande stenar
Frodigt och grönskande
Nolina longifolia, nolina
Haemanthus deformis
Olika arter och sorter
Ljusspel och dimmslöjor bland pelarkaktusar
Ljusspel på opuntior
Pilosocereus leucocephalus, vaddkaktus
Vass skönhet, kapaloe, Aloe ferox


Mammillaria är det största kaktussläktet


Smakprov och tabletter med kaktus


Aloe vera-produkter från Forever


Pilosocereus leucocephalus, vaddkaktus


Ljusspel och dimmslöjor bland pelarkaktusar


Ljusspel på opuntior

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB