Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julstjärnan, en internationell blomma som förenar kulturer och traditioner

Julstjärnan härstammar från centrala och södra Amerika, men används numera i många olika länder på vitt skilda kontinenter. Julstjärnan hittar vi till exempel i Egypten, Australien, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Sydafrika, Taiwan, Turkiet och de flesta europeiska länderna. Oavsett om den benämns “Julstjärna” eller “Atatürks blomma”, om den används vid det kinesiska nyåret eller den judiska ljusfesten, så finns det få växter som förenar skillnader mellan människor, kulturer och traditioner över kontinenter så som julstjärnan gör.

Julstjärnans historia: Från aztekisk myt till global ikon

I sitt hemland Mexiko kallas julstjärnan “La Flor de Noche Buena” – den heliga nattens blomma – och där har den associerats med julen och vinterhögtider sedan 1500-talet. I Mexiko har växten symbolisk betydelse och används traditionellt vid julens firande. Långt innan dess uppskattades den redan av aztekerna, som använde de röda högbladen för att framställa färg, och dess vita saft tros ha använts i medicinska syften. I aztekisk mytologi förknippades blomman med renhet, och det sades att dess röda färg kom av en gudinnas hjärteblod.

Julstjärnans internationella karriär som julblomma tog fart under början av 1900-talet, då den tyska familjen Ecke, som hade immigrerat till USA, började sälja kvistar av julstjärnan som “Christmas Flowers” på Los Angeles berömda Hollywood Boulevard. Tack vare deras arbete blev växten snabbt populär och vidareutvecklingen av odlingsmetoder under 1950-talet gjorde det möjligt att ha julstjärnan som hållbar inomhusväxt, vilket i sin tur bidrog starkt till julstjärnans ort- och världsberömmelse. I Europa blev julstjärnan känd under namn som “Adventsstern”, “Christmas star” och “Stella di Natale”.

Idag odlas och säljs julstjärnan över hela världen och används för att skapa festlig stämning – inte bara i Europa, USA och Kanada, utan även i Sydafrika, Australien och många andra delar av världen. Julstjärnan har även fått en plats i religiösa traditioner långt bortom Mexiko; exempelvis dekoreras kyrkor i Indien gärna med ljus och julstjärnor under julhögtiden.

Julens budbärare, nyårsväxt och 'Atatürks blomma'

Under vintern pryder julstjärnan hem och offentliga rum i ett ökat antal länder. Blomman har även spridits till östasiatiska länder som Kina, Japan, Taiwan och Sydkorea, där västerländska jultraditioner blivit särskilt populära bland unga och i storstäder. Som en effekt av denna influens har blomman också fått betydelse vid årets slut och används numera även som gåva och dekoration vid det japanska och det kinesiska nyåret.

Symboler och namn världen över

Traditionerna kring julstjärnan varierar mellan länder och kulturer. I Turkiet och Egypten har julstjärnan länge funnits utan direkt koppling till julen. Här odlades den som prydnadsväxt redan innan den blev populär i Europa. I Turkiet har den fått namnet “Atatürks blomma” efter landets grundare Mustafa Kemal Atatürk, som uppskattade julstjärnan särskilt mycket och gjorde den till en symbol för det moderna Turkiet.

I Egypten tog julstjärnan plats i trädgårdarna redan på 1860-talet. Blomman kallas där “Bent El Consul”, vilket betyder konsulns dotter, till minne av Joel Poinsett – USA:s förste ambassadör i Mexiko och mannen som sägs ha fört växten till Nordamerika. Både i Egypten och i Turkiet används julstjärnan flitigt som prydnad, särskilt under vinterhalvåret.

En stjärna som förenar världen

Numera finns julstjärnan i ett rikt urval av färger, former och storlekar. Från klassiskt julröda till ljuvt rosa, knallrosa, ljusgula eller ståtligt krämvita, liksom tvåfärgade marmorerade eller spräckliga varianter – och med såväl rundade som tandade blad. Det finns små, nätta miniatyrer liksom överdådiga buskar. Variationerna utökas ständigt tack vare förädling, vilket gör det möjligt för alla, oavsett tycke och smak, att hitta sin egen personliga favorit.

En växt, många kulturer

Julstjärnans mångfald och användbarhet förklarar dess exceptionellt breda spridning. Genom sin dekorativa prakt har julstjärnan blivit en självklar del av olika länders jul- och nyårstraditioner, men också funnit plats i sekulära inredningssammanhang. Vem vet, kanske får denna stjärna snart en ny betydelse någonstans i världen – julstjärnans spännande berättelse är långt ifrån slut...

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB