Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Julrosor ute och inne

  • Trädgård

Julrosen är en fantastisk perenn som bjuder på sagolik blomning när det är som mörkast hos oss! Hur många andra perenner gör det? Julrosen fungerar också fint inomhus, framförallt som snitt.

När julrosen plötsligt börjar blomma i rabatten mitt i vintern känns det nästan overkligt. Men icke desto mindre vackert!  Foto: Blomsterfrämjandet/Syngenta
När julrosen plötsligt börjar blomma i rabatten mitt i vintern känns det nästan overkligt. Men icke desto mindre vackert! Foto: Blomsterfrämjandet/Syngenta
Julrosen har hittat in i stugvärmen både som krukväxt och snittblomma. Foto: Blomsterfrämjandet/Syngenta.
Julrosen har hittat in i stugvärmen både som krukväxt och snittblomma. Foto: Blomsterfrämjandet/Syngenta.
En julros som snitt i en liten vas är hur vackert som helst! Foto: Floradania
En julros som snitt i en liten vas är hur vackert som helst! Foto: Floradania
Julrosor i blandade färger. 
Foto: Blomsterfrämjandet
Julrosor i blandade färger. Foto: Blomsterfrämjandet

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Det finns många olika julrosor. Förutom den vanliga julrosen består Helleborus-släktet av 20 andra arter och dessutom mängder av hybrider (korsningar). Alla blommar tidigt, även om många är aningen senare i starten än vår vanliga julros vars vetenskapliga namn är Helleborus niger.

Julrosen mycket vacker!

Julrosen, Helleborus niger, har vita blommor och är den vanligast förekommande julrosen hos oss. Den kan börja blomma i november, eller vänta till februari-april, beroende på vädret. Blommorna är otroligt vackra och har ofta rosa skiftningar på utsidan. Ögat är grönt och de många ståndarna gör att blommans mitt ser lite gul ut. Höjd ca 30 cm.

Tjusiga hybriderna finns också i Helleborus x hybridus (hybridkomplex med orientalis mfl). De har stora, lätt nickande blommor i de mest varierande färger. Vitt och rosa liksom rött i nyanser från ljusrött till nästan svart. Eller gräddgult och blågrått! Dessutom har de i många fall effektfulla prickar på blommans insida, mönstret varierar från planta till planta.

De flesta julrosor har dessutom ett vackert, vintergrönt bladverk.

Julros inomhus

I takt med att julrosorna har ökat i popularitet har det också blivit vanligare att man plockar in perennen och använder den som krukväxt inomhus.

Vill man använda julrosor inomhus är det allra vackraste att lägga julrosorna i en skål med vatten och låta dem flyta omkring uppåtvända. Man ser då de vackra blommorna, som utomhus ofta döljs av det glansiga gröna bladverket. Att sätta julrosorna i en liten vas är också fint. Använd gärna en halv dos snittblomsnäring i vattnet.

Används julrosen som krukväxt inomhus står den sig inte lika länge som utomhus, men genom att placera den så svalt som möjligt kan blomningen förlängas. Utomhus varar blomningen mycket länge, ofta ett par månader.

Så trivs julrosen

Julrosorna trivs bäst i vandrande skugga och i ett vindskyddat läge. Jorden bör helst vara väldränerad, djup, mullrik och gärna kalkhaltig. Den bör inte torka ut under soliga sommardagar. Julrosor bör helst inte flyttas för ofta eftersom det tar några år innan de blommar efter omplantering. Dela och plantera helst på våren.